Menu

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek

Het belangrijkste voordeel van een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek is wel dat deze twee hypotheken nog fiscaal vriendelijk zijn.

Verder zijn er best grote verschillen tussen deze twee hypotheken qua aanvangslasten en qua totale betalingen over 30 jaar gezien. Voor een maximale hypotheek berekening maakt het niet uit welke van de twee soorten hypotheek u neemt.

Annuïteitenhypotheek

Het kenmerk hiervan is dat deze hypotheek goedkoper is in aanvangslasten en dat deze bruto 30 jaar hetzelfde bedraagt. Uiteraard indien de rentevast periode ook 30 jaar vast staat. De netto hypotheeklasten zullen jaarlijks oplopen omdat in het begin de rente hoger is en de aflossing lager.

De rente en aflossing noemen we de maand annuïteit. Na verloop van tijd, eigenlijk elke maand wordt de rente lager en over deze rente ontvang je het belastingvoordeel en niet over de aflossing vandaar dat de netto lasten hoger worden. U betaald echter nooit meer dan de bruto hypotheeklast (de laatste jaren) en dat is logisch.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is eigenlijk de makkelijkste hypotheek om uit te leggen en te begrijpen. Door een lineaire hypotheek los je elke maand eenzelfde bedrag af waardoor de netto maandlasten maandelijks dalen. Er is een nadeel met een lineaire hypotheek, de aanvangslasten zijn veel hoger bij een lineaire hypotheek dan bij een annuïteitenhypotheek. Op een hypotheek van € 245.000 kan het verschil tussen de maandlasten wel € 10.000 bedragen in 30 jaar tijd.

Resume

Annuïteitenhypotheek kan per maand bij aanvang wel € 200 goedkoper zijn. Over gehele looptijd is lineair de goedkoopste hypotheek. De meeste klanten van ons kiezen voor een annuïteitenhypotheek omdat in het begin rente en aflossing lager zijn. Zei gaan er ook van uit dat ze over een paar jaar meer gaan verdienen en dus geen probleem hebben met de hogere lasten op termijn bij een annuïteitenhypotheek.

Wanneer annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek sluiten?

Annuïteitenhypotheek wordt het meeste gesloten. Een voorbeeld wanneer ik zou adviseren om een lineaire hypotheek te nemen. Stel u bent 50 jaar (ongeveer) en over 17 jaar gaat u met pensioen. Het zou wel handig zijn dat de kosten met name op pensioendatum zo laag mogelijk zijn. Uiteraard moet de hypotheek op pensioendatum passen en zullen wij mede op basis van uw pensioen opgaven uw situatie met u bespreken.

Wilt u graag meer weten schrijf hieronder een reactie of mail ons.

Wilt u graag een geheel vrijblijvend gesprek betreffende een woning en of hypotheek? Kijk eerst even op onze homepage.

Wilt u meer weten over wat wij doen?

Starterslening berekenen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Bereken online uw Starterslening. U ontvangt direct bericht


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button