Menu

Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken en hypotheek

Belastingvrij schenken en hypotheek

Belastingvrij eenmalig schenken kan onder voorwaarden. Wilt u de kinderen of kennissen schenken of krijgt u een schenking in 2021 en bent u benieuwd hoeveel u nu kan lenen inclusief die schenking?

Bereken voor hoeveel geld u een huis kan kopen inclusief de schenking(en)

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belastingvrij schenken 2021

Krijgt u een belastingvrije schenking dan hoeft u onder voorwaarden hier geen belasting over te betalen. In deze tijd is een schenking de oplossing om toch een huis te kunnen kopen met een hypotheek. Belastingvrije deel bedraagt in 2021 € 105.000,-. Woningprijzen zijn bizar gestegen, een andere oplossing is een hypotheek met uw broer of uw zus.

Voorwaarden schenking onbelast

 • Aankoop eigen woning
 • Bouwtermijnen van huis in aanbouw
 • Verbouwen van eigen huis
 • Afkoop van erfpacht
 • Aflossen van hypotheek eigen huis
 • Aflossen van een restschuld
 • Belastingvrije schenking uiterlijk  2e opvolgende kalenderjaar gebruiken
 • Schenker moet tussen de 18-40 jaar zijn

Als u de belastingvrije schenking gebruikt dan kan u ook veel meer lenen. In veel gevallen betaald u door de inleg van de belastingvrije schenking een lagere rente. De schuld ten opzichte van de marktwaarde is positief. Belastingvrij schenken is een oplossing voor de ontvanger om een huis te kopen.

Hypotheek en belastingvrije schenking

Wie kunnen belastingvrij schenken?

 1. Iedereen mag iedereen onder voorwaarden belastingvrij schenken

Let op dat u de schenking correct gebruikt. Ga niet zo maar geld gebruiken voor een hypotheek. Vraag altijd een belastingadviseur, accountant of notaris om raad. LexWonen begeleid u tevens naar een eigen huis inclusief de hypotheek met eventuele schenkingen.

Waar geld de vrijstelling niet voor?

De belastingvrije schenking mag u niet gebruiken voor de bijkomende kosten. Taxatiekosten, hypotheekadvieskosten, kosten voor NHG of notariskosten. Ook mag u een eventuele lening van de kosten koper niet aflossen met de verhoogde vrijstelling.

Het is niet altijd noodzakelijk om een lening te nemen voor de kosten koper. Een woning kopen zonder eigen geld kunnen wij regelmatig regelen.

Belastingvrij schenken en de huurwoning

Wellicht ten overvloede, een belastingvrije schenking van € 106.000,- kan u niet gebruiken om een huurwoning mee op te knappen. Toch ontvangen wij maandelijks vragen over verhoogde schenkingen i.v.m. eigen huurhuis en de vrijstelling. Ouders kunnen kinderen wel jaarlijks een vrij te besteden bedrag schenken van € 6.604,-.  Iedereen mag daar mee doen wat hij wil.

Voorbeeld van jaarlijks belastingvrij schenken

Ouders aan kinderen fiscaalvriendelijk schenken

Ouders kunnen kinderen jaarlijks € 6.604,- belastingvrij schenken. De ontvanger mag dit bedrag jaarlijks vrij besteden, dus ook voor de hypotheek.

Opa en oma aan kleinkinderen belastingvrij schenken

Opa en oma mogen kleinkinderen maximaal € 2.208,- belastingvrij schenken.

Schenking van broer naar zus of andersom

Broer mag zus een belastingvrije schenking doen van € 3.244,-

Belastingvrij schenken aan elk willekeurig persoon

Eenmalig verhoogde vrijstelling

Vrijstelling geldt uitsluitend als de ontvanger tussen de 18 en de 40 jaar is. Is ontvanger ouder maar hij heeft wel een partner die tussen de 18 jaar en de 40 jaar oud is? Verhoogde eenmalige vrijstelling schenkbelasting is mogelijk.

Ouders mogen kinderen maximaal € 105.000,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Hierdoor wordt de hypotheek verlaagt of kan men een groter huis kopen. Fijn is dat niet de volle € 106.000,- besteed hoeft te worden aan de woning. Een bedrag van € 26.457,- mag u vrij besteden.

Combinatie jaarlijkse vrijstelling en eenmalige verhoogde vrijstelling mag niet

De verhoogde belastingvrije schenking van € 105.000,- mag nooit in combinatie met de jaarlijkse vrijstelling van € 5.515,-. Wellicht is er een andere mogelijkheid. Stel u koopt een huis in september 2020 en de schenking vindt ook plaats in 2020. Overdracht vindt plaats in februari 2021. U kan in 2021 gewoon gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling van € 5.515,-. Lees meer over belastingvrij schenken en de vrijstellingen.

Altijd aangifte doen!

Ook al heeft u vrijstelling van de schenking u dient altijd aangifte te doen. Een vrijstelling vraagt u aan in de aangifte schenkbelasting.

Belastingvrije schenking en aangifte datum

LET OP! 

Belastingvrije schenkingen dienen altijd voor 1 maart van het opvolgende jaar opgegeven te worden. Ontvangt u een verhoogde vrijstelling in september 2020 van € 100.000,- omdat u een eigen huis koopt? De aangiftedatum moet vóór 1 maart 2021 liggen.

Verwar de aangiftedatum van de schenkbelasting niet met de aangifte inkomstenbelasting.

Hypotheekaanvraag en ontvangen van schenkingen

Ontvangt u een schenking van € 10.000,- van kennissen i.v.m. de aankoop van een huis? Hoe geloofwaardig is dit dat wild vreemden u schenken. Lex Wonen, de bank en de notaris zijn verplicht om ongebruikelijke transactie te melden bij de FIU Nederland.

Belastingvrij schenken gaat altijd gepaard met een getekende schenkingsovereenkomst tussen de schenker en de ontvanger. Legitimatie van alle partijen zijn noodzakelijk voor dergelijke transacties.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Startershypotheek Tilburg

Lees meer
Call Now Button