Menu

Bezichtigingen

Bezichtigingen

Bezichtigingen

Update: 1 mei 2023

Bezichtigingen van huizen waren tot december 2022 laag. Het is niet alleen de animo die minder is, ook zijn de opknappers in de steden minder in trek. Iedereen beseft dat je niemand kan krijgen die even een nieuwe keuken of badkamer plaatst. Eindelijk worden de huizenprijzen rechtgetrokken sinds april 2023. Eindelijk is het de koper weer die bepaald wat de aankoopsom gaat worden. Koop nu en loop de massa niet achteraan. Ga bezichtiging plannen en vraag Lexwonen hoe nu verder. Het zal waarschijnlijk de laatste kans zijn op een woning want sinds 12 november 2022 stijgen de hypotheekrentes weer bij veel geldverstrekkers. Nu gelukkig de energieprijzen dalen komen er weer langzaam meer bezichtigingen. Bereken wat u kan lenen en vraag ons wat te bieden.

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huizenverkopers geschrokken van terugloop aantal bezichtigingen

Woningverkopers zitten een beetje in de rats. Op dit moment was het zo dat je eerst een huis moest kopen en daarna je huidige woning  verkopen. De verwachte opbrengst van verkoop eigen woning valt tegen sinds half juni 2022. Toch zien wij hier voor de kerst 2022 nog een einde aan komen omdat energieprijzen dalen waardoor inflatie daalt. En door de dalende inflatie dus lagere rentes zodat kopers meer kunnen lenen en een bezichtiging inplannen.

Huizenverkopers onder druk

Omdat er minder kijkers zijn staan de prijzen onder druk. Verkoper gaat eerder verkopen omdat hij bang is om straks met dubbele woonlasten te zitten. Lexwonen haalt deze cijfers uit zijn eigen dossier en de lokale makelaars. Ervaring met aankoop en hypotheek welke wij dagelijks uitvoeren geven alles duidelijk weer. Kijk hieronder hoe een dagje Utrecht verloopt.

Dramatische terugval bezichtigingen Utrecht

Kijkers huizen

Kijkers huizen

Huizen in Utrecht richting het centrum doen gemiddeld tussen de € 400.000,- en € 450.000,-. We hebben het dan over huizen van ongeveer 68 vierkante meter tot 90 vierkanter meter woonoppervlakte. Echt stadswoningen, gebouwd voor 1950. Stonden er in 2019, 2020 en 2021 nog dagelijks 15 kopers per dag tegen elkaar aan te duwen om binnen te komen, hoe anders is het nu in juni 2022. Slecht 7 bezichtigingen in 2 dagen aldus plaatselijke verkoopmakelaars.

In 2021 moest je op deze woningen € 50.000,- tot € 90.000,- overbieden en zonder voorbehoud van financiering. De vraagprijs is voldoende, soms iets hoger bij goed geïsoleerde woning.

Overbieden in Utrecht weg als er verbouwd moet worden

De stadse woningen die te koop staan moet vaak wel wat aan gebeuren. Denk aan nieuwe keuken, badkamer en elektra. Wellicht nog wat stucwerk en of uitbouw. Let op, is de keuken slecht en moet je aanpassingen doen aan de woning? Stel dat de vraagprijs € 450.000,- bedraagt dan kan je onder de € 450.000,- bod doen. Denk aan € 425.000,-. Voor enkele weken geleden zou zo’n woning nog voor 5 ton weg gegaan zijn. Wel nog steeds bieden zonder voorbehoud van financiering. Huizenprijzen zijn nu lager.

Media praat over stijging huizenprijzen maar vergeet minder kijkers te vermelden

De media praat nog steeds over stijgende huizenprijzen. In vergelijking met 2021 klopt dit zeker. Achteraf kan je pas zeggen wat en periode gemiddeld heeft gedaan aan prijzen. Ik kan u vertellen dat door een dramatische terugval aan bezichtigingen de inzetprijs ook al wat lager ingezet wordt en overbieden is in 1 klap weg of bijna weg. Steeds minder kijkers bezoeken woningen. Leads verwachten van Lexwonen een duidelijke uiteenzetting. Veel leads worden klanten als wij het juiste antwoord geven.

Voorbeeld te koop staande huizen

Hier wat voorbeelden van te koop staande woningen op dit moment en peer maand geleden.

Utrecht: eind 2021 415 woningen te koop, op 22 juni 2022 1187 woningen te koop

Veenendaal: eind 2021 45 huizen te koop, op 22 juni 2022  143 huizen te koop

Maastricht: eind 2021 145 woningen te koop, op 22 juni 2022 535 huizen te koop

In geheel Nederland : eind 2021 12.500 huizen te koop, op 22 juni  35.000 huizen te koop

Je ziet dat er in een paar maanden tijd steeds meer huizen te koop staan terwijl er woningnood is. Dit is de kans op een woning als je correct onderhandeld. Ook het aantal bezichtigingen loopt drastisch terug. Je kan doodeenvoudig zelf kijken op Funda als je wil weten hoeveel huizen er te koop staan

Voorbeeld hoe je zelf kan zoeken naar aantal te koop staande woningen

Ga naar Funda en vul Nederland in als land. Bij kilometers in de omtrek en prijzen vul je niets in. Klik op zoeken.

In onderhandeling zijnde woningen delen door te koop staande woningen

Let op, deel de huizen die in onderhandeling zijn door het totaal aantal te koop staande woningen in Nederland of een bepaalde regio. Als het quotiënt (uitslag van de deling) 0,45 is dan betekend dat dat 45% van de huizen nog niet verkocht zijn. Bij een quotiënt vanaf 0,59  dan is er meestal sprake van keuzevrijheid en hoef je vaak niet te overbieden op een woning. Vraag Lexwonen voor aankoop en hypotheek. Lexwonen houdt dit exact bij.

  • Op 22 juni 2022 45,09% overschot woningen
  • Op 23 juni 2022 54,9% woningen die nog niet verkocht zijn

Moet je dus echt verbouwen omdat het achterstallig onderhoud is of omdat het aan vervanging toe is? Ga tijdens een bezichtiging altijd alles opschrijven en complimenteer de makelaar met de woning. Vaak is een bod onder de vraagprijs redelijk. Ben jij starter op de woningmarkt dan kan jij in aanmerking komen voor een startershypotheek waardoor je € 150,- tot € 550.- lagere hypotheeklasten hebt. Bezichtiging pas plannen na goede inventarisatie, weet wat je kan.

Na bezichtiging bod uitbrengen

Ga je een woning bezichtigen laat Lexwonen daarna een bod uitbrengen. Je hebt een haalbaarheidscertificaat nodig. De verkoper wil in deze tijd weten hoe jij van plan bent om de woning te betalen. In veel regio’s moet je nog wel bieden zonder voorbehoud van financiering.

Bovenstaande cijfers kunnen elders wat anders in elkaar steken. Soms wordt in een stad de prijs laag ingezet om veel volk over de vloer te krijgen. Het is duidelijk dat dan je bod even wat anders ligt. Vaak krijg je wel een hogere taxatie waardoor je veel kosten kan meefinancieren. Huis kopen is maatwerk, maar wat wij tegenkomen is geen uitzondering maar een tendens. Overtuig je zelf en kijk op Funda naar beschikbare huizen en de woningen waarmee ze nog mee in onderhandeling zijn. Er zijn nog zat huizen over en dat betekend dalende huizenprijzen. Maak snel een afspraak om te gaan bezichtigen.

Ik wil eigenlijk een huis kopen en een bezichtiging plannen of is het beter om nog even te wachten met bezichtigen?

Omdat je met hoge rentes wat minder kan lenen staat de woningverkoop bijna stil. Dat is de reden om nu een bezichtiging in te plannen. Wel eerst hier berekenen of kopen kan. Met name de bkr checken. Lees hier alles over bezichtigen en waar je op moet letten.

Als bezichtiging positief is kan ik dan zo een bod uitbrengen?

Vindt je de woning geweldig achterhaal dan de marktwaarde. Bieden boven de waarde betekent eigen geld nodig. Wacht je nu nog langer met bezichtigen dan kan het een lastig verhaal worden omdat de hypotheekrentes weer gaan dalen. Veel mensen zullen straks weer de huizenmarkt betreden.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button