De invloed van het energielabel op je maximale hypotheek
We staan er niet altijd bij stil, maar het is voor een potentiële koper van een woning natuurlijk een stuk interessanter om een woning te kopen met energielabel A, dan wanneer de woning is voorzien van energielabel D en er dus het nodige moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de boel duurzaam en energiezuinig is. Waar dit tot jaren geleden weinig tot geen invloed had op de maximaal op te nemen hypotheek, maar natuurlijk wel op de waarde van de woning, is dit iets wat in 2024 totaal verandert. Hoe dit precies zit en welke invloed dit vanaf 2024 heeft op je maximale hypotheek, vertellen we je nu.
Wat is een energielabel en waarom is het belangrijk?
Voor we verdergaan, is het goed eerst even wat dieper in te gaan op wat nu een energielabel eigenlijk is en waarom het belangrijk is. Een energielabel geeft de energieprestatie van een woning aan. Het geeft inzicht in hoe energiezuinig een huis is en maakt het voor potentiële kopers of huurders gemakkelijker om te kunnen bepalen hoe duurzaam en dus ook energiezuinig een woning eigenlijk is. Energielabels variëren van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend). Het energielabel is belangrijk omdat het niet alleen aangeeft hoe energiezuinig een huis is, maar ook invloed heeft op de kosten die gepaard gaan met het wonen in een bepaald huis. Een energiezuinige woning kan lagere energierekeningen betekenen en dit kan weer gevolgen hebben voor de maandelijkse woonlasten. Kortom, wel belangrijk dus!
Hoe ziet dit er vanaf 2024 uit
Je weet inmiddels dat energielabel G het laagst is. Dit betekent dus ook dat dit samen met E en F geldt als de standaard. Dus koop je een huis met energielabel E, F of G, dan kun je gewoon het standaard bedrag aan hypotheek krijgen zoals dit ook in 2023 het geval is geweest. Maar hoe zit dit wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten plaatsen, de muren hebt laten isoleren en een wandlamp zonder snoer hebt aangeschaft om je huis nog zuiniger te maken? Goed nieuws! Dit zorgt er namelijk voor dat je extra geld kunt lenen. Afhankelijk van welk label de woning heeft, kan dit oplopen tot wel 50.000 euro bovenop je standaardhypotheek. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat dit ook je maandelijkse lasten zal verhogen, maar kijken we naar een vergelijking van de kosten van een huis met label A of C, dan is dit verschil vaak nog groter, dan de meerprijs die je betaald aan rente en aflossing.
Nog meer door verduurzaming
Naast de bovenstaande voordelen, zijn er ook extra opties voor wanneer jij je huis wilt verduurzamen. Stel dat je in de keuken kiest voor nieuwe duurzame opbouwspots zwart en de muren laat isoleren waardoor je van energielabel C naar B gaat, dan kan het, afhankelijk van je hypotheekverstrekker zomaar zijn dat je hiervoor enkele duizenden euro’s meer kunt lenen, om zo je huis verder te kunnen verduurzamen. Het is dus wel verstandig dit uit te zoeken, aangezien dit er zomaar voor kan zorgen dat je een stuk meer kunt lenen dan je aanvankelijk had gedacht.