Menu

Eerst hypotheek berekenen dan huis bezichtigen

Altijd eerst hypotheek berekenen en dan pas de woning bezichtigen. U moet veel meer weten dan een paar jaar geleden. LexWonen heeft dagelijks contact met klanten die hun woning hebben gevonden en bezichtigd en vervolgens ons bellen voor het bod en de hypotheek. U kan niet meer snel even Googelen voor de maximale hypotheek. Wat moet u allemaal weten voordat u een bezichtiging doet met een makelaar?

Eerst hypotheek berekenen dan huis bezichtigen

Eerst hypotheek berekenen dan huis bezichtigen

  • Wat is uw toetsinkomen?
  • Wat staat in de BKR?
  • Hoeveel spaargeld heb ik?
  • Wat is de waarde van die woning?
  • Heeft u zelf nu een woning wat is daar de waarde van?
  • Voor hoerveel geld kan ik eventueel verbouwen

Maak hypotheekberekening en woningwaarde berekening nu

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Praktijkvoorbeelden van afwijzing hypotheken

Praktijkvoorbeelden van afwijzing hypotheken

Voorbeelden van bezichtigen daarna huis kopen

Ik ga u een paar voorbeelden geven die wij in 2020 hebben meegemaakt. Een foutje in de hypotheek kost u een afwijzing en veel eigen geld.

Afwijzing door foute inschatting overwaarde en overbruggingskrediet

Foute inschatting Hypotheek

Foute inschatting Hypotheek

Christa en Leen uit Amersfoort kochten een huis in Veenendaal voor 400.000,-. Hun maximale hypotheek welke ze hadden berekent via Google klopte aardig, dat bedroeg € 325.000,- en de overwaarde oude woning bedroeg € 75.000,-. Het oude huis was namelijk € 350.000,- waard en de hypotheek bedroeg nog € 275.000,-. Netjes door 2 verschillende taxateurs opgemaakt.

Je zal ongetwijfeld denken dat is mooi, € 325.000 en € 75.000 is totaal € 400.000,-. Helaas is de werkelijkheid anders. Omdat de oude woning nog niet verkocht was had Christa en Leen een overbruggingshypotheek nodig. Dit krediet mag niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde van de oude woning minus de huidige hypotheek.

Dus 90% van €350.000,- is € 315.000,-. Hier haal je de oude schuld van € 275.000,- af. Resultaat is dus dat je maximaal € 40.000 kan overbruggen.  Hun maximale hypotheek van € 325.000 op inkomen aangevuld met € 40.000,- was dus totaal te financieren € 365.000,- in plaats van die € 400.000,-.

Afwijzing door gebrek aan eigen geld voor kosten koper

Suzanne en Joop kochten in Maria-Hoop een leuk huisje voor € 255.000,-. Na het tekenen van het koopcontract werd de woning getaxeerd voor € 235.000,-. Voor hun betekende dat dat ze aanvullend € 20.000,- eigen geld in moesten brengen buiten de kosten koper om. Je maximale hypotheek is namelijk 100% van de marktwaarde.

De kosten koper in een lening stoppen dat ging niet, er was geen ruimte. Uiteraard kwam er een afwijzing maar dat grapje koste wel € 4.200,-. Als wij voor hun bezichtiging eerst de hypotheek hadden berekend was dit niet gebeurd.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Inkopen in huis van ouders

Lees meer
Call Now Button