Er komt heel wat bij kijken als je een huis op wilt knappen
Er komt heel wat bij kijken als je een huis op wilt knappen
Hoewel de ergste hitte op dit ogenblik uit de huizenmarkt is, wil het nog niet zeggen dat je makkelijk en goedkoop een nieuwe woning kunt scoren. Doordat de hypotheekrentes stijgen, ligt het wel in de verwachting dat de vraagprijzen wat zullen zakken. Omdat het één het ander opheft, zullen de voorwaarden en de mogelijkheden toch veelal hetzelfde blijven. Als je al lang op de woningmarkt aan het zoeken bent kan de verleiding bestaan om een kwalitatief minder pand te gaan kopen en dit zelf op te knappen. Is dat wel verstandig? En wat komt er allemaal bij kijken als je zelf aan de slag gaat om je nieuwe aankoop tot een droompaleis om te toveren?
Sinds juli 2022 lijkt er weer mogelijk op het gebied van verbouwen. Dit heeft te maken met het feit het sinds die maand eigenlijk niet meer nodig is om te overbieden op een huis. Je kunt zelfs onder de vraagprijs gaan zitten zodat je de mogelijkheid hebt bij je hypotheek ook een bouwdepot in te richten waarmee je een renovatie, verbouwing of verduurzaming kunt financieren. Daarbij is er tegenwoordig de optie via een gezinshypotheek een groter huis met drie of vier personen te financieren en het betreffende pand als twee wooneenheden in te richten. Dit zal echter wel de nodige bouwwerkzaamheden met zich meebrengen, om maar niet te spreken van de nodige vergunningen en papierwinkel die het met zich mee zal brengen.
Tijdlijn
Is de aankoop van het nieuwe pand eenmaal een feit, dan is het aan te raden om van tevoren een goed draaiboek te maken. Daarin moeten niet alleen de financiën goed vermeldt staan maar ook een tijdlijn waarin het project afgerond moet zijn. Verder moet er duidelijk zijn welke werkzaamheden zelf gedaan worden en welk werk door een aannemer, loodgieter, elektricien of timmerman gedaan moeten worden.
Materiaal
Ga je zelf een groot gedeelte van de verbouwing ter hand nemen dan heb je goed gereedschap en materiaal nodig. Je moet dan niet alleen denken aan machines, hout en stenen maar ook aan een goede ladder of bij grotere oppervlaktes en hoogtes aan een veilige steiger. Daar waar het als ondernemer inmiddels meer dan gewoon is dat er op een veilige manier gewerkt wordt, daar vergeten particulieren nogal eens de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Toch is het zaak je goed te laten informeren hoe je een veilige werkplek in kunt richten als je je eigen huis gaat verbouwen.
Ladder of steiger?
Zo moeten niet alleen machines, zoals een cirkelzaag of haakse slijper veilig zijn maar ook ladders en steigers moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen ook als je binnen met een kamersteiger werkt. En werk je bovendien op een steiger boven de 2,5 meter dan heb je ook als particulier klusser beslist een valbeveiliging nodig. Als je aan een lange en hoge gevel werkt dan is een steiger kopen sowieso een heel verstandige investering. Deze kun je over een groter lengte opbouwen en laten staan, zodat je niets steeds op en neer hoeft te gaan op je lader, terwijl je deze ook regelmatig zult moeten verschuiven. Je kunt bovendien op een steiger al je gereedschappen en materialen kwijt, zodat je deze steeds dicht bij de hand hebt. Dat zal je op den duur ook de nodige bouwtijd besparen, zodat je niet buiten je tijdlijn zult raken. Hoe mooi is dat!