Menu

Garant staan hypotheek

Update 31 maart 2022

Garant staan voor de hypotheek betekent dat ouders mede hoofdelijk aansprakelijk zijn voor 100% van  het hypotheekbedrag. Garant staan voor de hypotheek is bijna kansloos. Lexwonen heeft denk ik een betere oplossing. Eerst even uitleggen wat o.a. de voorwaarden zijn van garant staan en dan onze oplossing hoe je wel kan kopen.

Ouders garant staan hypotheek

Kan u zelf 90 % van de hypotheek aan en bent u in staat om binnen 5 jaar de hypotheek op eigen naam te krijgen? Als u dus een huis wil kopen van € 300.000 en u komt maar tot een bedrag van € 269.000 dan is garant staan niet mogelijk omdat u meer dan 10% te kort komt. Ouders tekenen mee in de hypotheekakte en zijn voor 100% medeverantwoordelijk voor de betaling van de gehele hypotheek, niet alleen voor het tekort. Tot voor kort konden wij u helpen met een hypotheek waarbij ouders garant staan. Dit is bijna onmogelijk omdat je nu moet bewijzen dat binnen 5 jaar jouw inkomen voldoende is om de totale hypotheek ter dragen.  Het alternatief is bijvoorbeeld Met vrienden een huis kopen tot 4 personen. Hierdoor veel meer hypotheek mogelijk. Heb je modaal inkomen dan kan je zo tot 1 miljoen euro lenen. Met garant staan hypotheek is dit onmogelijk.

Garant staan hypotheek

Garant staan hypotheek

Hoe kunnen ouders helpen met hypotheek?

Garantiestelling of borg door ouders voor hypotheek

Garantiestelling of borg door ouders voor hypotheek

Ouders kunnen kinderen helpen met een huis kopen.

Op welke wijze kunnen ouders helpen met hypotheek?

Vermogende ouders kunnen hun kinderen helpen aan een hypotheek. Hier gelden strikte regels voor. Onze kennis v.w.b. hypotheek van familie is te beperkt om hier uitgebreid over te schrijven.

Eigen geld in hypotheek

Zoals u weet moet u van de bank eigen geld meenemen voor de kosten koper. Lex Wonen kan u helpen met een huis aankopen onder de marktwaarde waardoor minder eigen geld nodig is.
Lees eens verder hoe u zonder eigen geld een huis kan kopen.

Aantonen documenten door koper

Ongeacht of er iemand garant staat of niet, de volgende documenten moet je mailen in pdf. BKR overzicht, werkgeversverklaring, salarisstrook, eigen geld(nader te bepalen), adres van aan te kopen woning(graag i.v.m. marktwaarde bepalen)

Garant staan van ouders met ander voorbeeld

Voorbeeld 2. Garant staan hypotheek ouders

Peter heeft een inkomen van € 33.000,-. Zijn maximale hypotheek bedraagt € 148.000,-. Zijn droomhuis kan hij kopen voor € 210.000,- welke past bij de formule 70% van aankoop huis. Die 70% van € 210.000,= bedraagt namelijk € 147.000,-. Op inkomen kon hij € 148.000 hypotheek krijgen. Ouders van Peter moeten voor € 62.000,- garant staan. (€ 210.000-€ 148.000).

Ouders verdienen € 52.000,=  en € 22.000,= wat betekend dat hun totale hypotheek € 389.700,= mag worden bij een rente van 2,2 %. Ouders hebben al een hypotheek van € 250.000,-.  Waarde van de woning bedraagt € 340.000,=. Er is overwaarde dus geen probleem om garant te staan voor de hypotheek. Hypotheekrente termijn loopt helaas nog 4 jaar. Dat betekend dat er met 5% getoetst moet worden.

U begrijpt wel dat hoe hoger de rente hoe lager de hypotheek mag worden. Door die 5% toetsrente mogen de ouders nog maar € 290.000,- verlenen. Hun huidige hypotheek was € 250.000,- dus € 40.000,= blijft er over om garant of borg te staan. Garant staan onmogelijk voor de ouders want. Dit is een werkelijke case die helaas slecht afliep.

U ziet dat niet alleen de inkomens bepalend zijn voor garant staan hypotheek.

Huren of kopen met garantiestelling

Ik kan je 1 garantie geven, huren is onmogelijk. Lexwonen heeft voor Johan die een huurwoning in Veenendaal zocht een koophuis geregeld samen met zijn 2 broers. Een triple hypotheek voor 3 aanvragers. Kopen is beter dan huren.

 

Organogram Lex Wonen

Organogram Lex Wonen

Organogram Lex Wonen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button