Menu

Grootouders huis kopen

Huis van opa en oma kopen

Huis van opa en oma kopen

Huis kopen van opa en oma biedt veel voordelen die je eigenlijk met beide handen moet aanpakken. Grootouders huis kopen betekent vaak dat je de woning goedkoper kan aankopen, Vaak hebben opa en of oma weinig of geen hypotheek meer op het huis. Hoe kunnen Grootouders jou helpen met de verkoop van hun huis aan een kleinkind? Bereken eerst wat er kan.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huis van grootouders kopen

Hoe opa en oma kunnen schenken

Hoe opa en oma kunnen schenken

Hoe koop je het huis van je opa en oma in de huidige huizenmarkt? Je kijkt altijd eerst naar jouw maximale hypotheek. Hoeveel kan jij lenen om de de woning van je opa en oma te kopen. Stel je nu eens voor dat jouw maximale hypotheek € 250.000,- bedraagt. Dan komt de volgende vraag: waar willen je grootouders het huis voor verkopen?

Voor hoeveel geld willen opa en oma hun huis verkopen aan kleinkind?

Niet alleen de vraagprijs is van belang maar ook de taxatiewaarde. Hieronder een voorbeeld hoe vaak het huis wordt verkocht aan kleinkind.

Verkoopprijs en taxatiewaarde van grootouders huis

Taxatiewaarde minus de vrijstelling is de koopprijs

Taxatiewaarde minus de vrijstelling is de koopprijs

Stel dat opa en oma hun huis voor € 250.000,- willen verkopen. Vaak is de woningwaarde veel hoger dan de vraagprijs. Stel nu dat de taxatiewaarde( = marktwaarde) € 350.000,- bedraagt. Het kleinkind kan € 250.000,- lenen dus de hypotheek past. Echter wat zegt de fiscus?

Belastingdienst en schenkbelasting

De fiscus zegt dat de woning marktcomfort verkocht moet worden aan kleinkind anders zien ze het verschil als een schenking. Maar let op, Grootouders mogen hun kleinkind € 28.947,- schenken (2023) als kleinkind het bedrag gebruikt voor aankoop van de woning en als hij jonger is dan 40 jaar.

Dat betekent dat opa en oma hun huis voor € 28.947,- onder de taxatiewaarde kan verkopen. Dat betekent dus dat het huis van grootouders veel goedkoper mag worden aangeboden aan hun kleinkind. Opa en oma schenken je dus een korting op de woning.

Het verschil tussen huis kopen van ouders of grootouders zit hem in het goedkoper verkopen van de woning. Ouders mogen onder de WOZ-waarde het huis verkopen. Houdt er wel rekening mee dat je wel overdrachtsbelasting betaald over de taxatiewaarde. Ben jij jonger dan 35 jaar dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als jij nog nooit van die korting gebruik het gemaakt. Verwar de leeftijden niet met elkaar.

  • Tot 40 jaar verhoogde schenking mogelijk tot € 28.947 ( 2023)
  • Vrijstelling overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Inkopen in huis van opa en oma

U kan zich ook laten inkopen in het huis van grootouders. U woont dan beiden in de woning. U kan de woning dan kopen voor 50% van de huidige marktwaarde. Na het overlijden is de helft van de woning voor het kleinkind en de andere helft valt in de erfboedel. Het is dan waarschijnlijk lastig om de gehele woning op uw naam te krijgen.

Belastingvrije schenking, wel aangifte doen

Schenkingen binnen de vrijstelling dienen ook worden opgegeven. Dus altijd aangifte doen ondanks vrijstellingen.

Lexwonen regelt al jaren hypotheken op grootouders huizen. Ook het huis van ouders kopen is in trek sinds je flink moet overbieden. Koop je de woning van een familielid dan hoef je geen hoger bod te plaatsen. Mijn verwachting is dat de woningprijzen zullen dalen tot eind 2022.

Een huis van je opa, oma of ouders is de enige manier om überhaupt nog te kunnen kopen. Lukt dat niet dan is er nog 1 optie. Huis kopen met 4 personen in een hypotheek via lexwonen.nl. Navigeer naar homepage lexwonen voor informatie over hypotheken met familie of kennissen tot 4 personen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis bouwen en aannemer niet betalen

Lees meer
Call Now Button