Hoeveel bedenktijd heb ik na het kopen van een huis?
Als jij een huis koopt dan dient het koopcontract getekend te worden door de verkoper(s) en de koper(s). Verkopers hebben nooit een bedenktijd na het tekenen van de koopakte. De kopers daarentegen wel.
Tijdens bedenktijd zonder kosten afzien van aankoop huis
Na het tekenen van de koopovereenkomst heb jij nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd gaat altijd in op de dag die volgt na het tekenen van de overeenkomst. Je kan dan zonder goede reden en zonder kosten of vergoedingen afzien van de koopovereenkomst. Je doet dit door de verkopende makelaar een mail te sturen en door de getekende koopovereenkomst direct terug te brengen naar zijn kantoor. Dus niet per post of de andere week maar direct. Voor de goede verstandhouding zou ik er ook een telefoontje aan wagen.
Duur bedenktijd koophuis
- Wettelijke bedenktijd is 3 dagen, ingaande 1 dag na het tekenen van de koopakte
- Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of een feestdag dan is de bedenktijd verlengt tot de eerst volgende werkdag op 00.00 uur
Andere bedenktijd afspreken
Koper en verkoper mogen een andere bedenktijd afspreken. Een kortere bedenktijd dan 3 dagen is wettelijk verboden. Een bedenktijd van bijvoorbeeld 5 werkdagen is dus mogelijk. Let op, deze wijziging op de wettelijke bedenktijd dient wel in de koopakte vermeld te staan.
Bedenktijd van ander soort woningen
De bedenktijd van andere dan huizen verschilt per soort. Koop jij een vakantiehuis dan geldt ook een bedenktijd van 3 dagen. Koop jij onbebouwde grond, een woonboot, een huis op een openbare veiling of huurkoop? In deze gevallen geld geen wettelijke bedenktijd van 3 dagen.
Voorbeeld van ontbinden tijdens bedenktijd
Je hebt een woning gekocht en beide partijen hebben getekend. Een dag later zie je een andere woning staan waar je een bod op doet, het bod wordt geaccepteerd. De koop van de eerste woning mag je annuleren als het binnen de 3 dagen bedenktijd past. Het is niet fraai maar het mag wel.
Voorbeeld van ontbinden binnen het voorbehoud van financiering na wettelijke bedenktijd
Je hebt een woning gekocht welke past bij jouw maximale hypotheek. Helaas blijkt achteraf de taxatie € 25.000,- tegen te vallen. Je hebt dus teveel geboden. Maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan taxatiewaarde. Dus heb je geen extra € 25.000,- dan krijg je een afwijzing. Wacht nooit tot de laatste dag en communiceer met de makelaar, liefst per mail.
Als bedenktijd verstreken is
Koop jij zonder voorbehoud van financiering dan heb je dus nog de wettelijke bedenktijd. Daarna zit jij aan de koop vast. Kopen zonder financieringsvoorbehoud is risicovol. Koop jij met voorbehoud van financiering dan heb je dus eerst 3 dagen wettelijke bedenktijd en daarna nog het afgesproken termijn van financieringsvoorbehoud. Na de wettelijke bedenktermijn moet je wel met een gedetailleerde afwijzing komen.
Er zijn steeds meer kopers die het niet zo nauwkeurig nemen en gewoon een andere woning gaan kopen. Ze proberen dan een afwijzing te ritselen, vaak bij een intermediair. Hier staat dan vermeld dat de heer en mw. helaas niet in aanmerking komen voor een hypotheek, of iets van die strekking. Let op, je bent op deze wijze 10% van de aankoopsom kwijt aan eigen geld. Ook de rechter geeft jou geen gelijk. Hier is voldoende jurisprudentie over.
Alles hierboven geschreven zijn voorbeelden van situatie, hier kan u geen rechten aan ontlenen. De wettelijke regelingen wijzigen voortdurend. Neem altijd contact op met een notaris of adviseur. Het lezen van deze blog kan gedateerd zijn. Lexwonen doet zijn best om alle 1100 pagina’s up to date te houden voor leads en belangstellenden.