Menu

Huis bezichtigen 7 tips

U heeft een huis gezien op een huizensite en u wil graag een afspraak maken om deze woning te gaan bezichtigen. U heeft al een hypotheek berekening gemaakt en weet voor hoeveel geld u kan kopen. Bezichtiging gepland en lekker huisjes kijken.

Dit is dus de grootste fout die 77% van de kopers maakt.

De 7 Tips voordat u een huis koopt

  • Toets BKR en verwerk deze in de hypotheek
  • Weet voor de bezichtiging de marktwaarde van de woning
  • Voor bezichtiging door de buurt lopen
  • Eerste indruk bij binnenkomst woning
  • Waarom gaan huidige bewoners verkopen
  • Bouwkundige keuring van belang
  • Bod uitbrengen dan inclusief ontbindende voorwaarden

BKR toets wordt nooit gedaan


 ✅ De meeste huizenkopers gaan eerst bezichtigen en hebben globaal een berekening gemaakt of laten maken. Er wordt vaak gevraagd of er leningen zijn en dit wordt vaak weggewoven. Ooit een krediet gehad in verleden verder niets, dat is een veel gehoord antwoord.

Ik help u uit de dromen

Huis bezichtigen 7 tips
Huis bezichtigen 7 tips

Het gebeurd vaak dat oude kredieten die 10 jaar geleden zijn afbetaald nog steeds open staan in de BKR, buiten uw schuld om. Verder staan alle mobiele abonnementen, leningen roodstand mogelijkheden lease auto’s genoteerd. Klanten denken volledig te kunnen financieren maar vergeten de BKR.

Eerst BKR opvragen door alle aanvragers, hierboven heeft u een mogelijkheid om te toetsen. Kies voor de premium wijze. Doet u dat niet dan komt u net als 50% van de klanten voor verrassingen te staan. Eerst de boel opzeggen en repareren dan staat de weg vrij om een huis te bezichtigen.

Loop eerst door de buurt


 ✅ Ongeveer 17% van de klanten komt binnen 3 jaar weer bij mij terug. De buurt is niet wat ik verwacht had. Kerkklokken, vrachtwagens door de wijk richting de supermarkt, schoolkinderen dagelijks door de straat. De ene vind het geweldig en de ander een ramp. Ken de buurt alvorens je gaat bezichtigen, meten is weten. Vaak zijn het zaken die je vooraf had kunnen weten.

Eerste indruk bij binnenkomst


 ✅ Belangrijke tip! Hoe was de eerste beleving, hoe voelde het aan. Als de woning op je af komt ga jezelf dan niet wijs maken dat dit op te lossen is door een muurtje te verwijderen of door een open keuken te plaatsen. De keukenboer zal het niet met mij eens zijn. De waarheid is dat 90% van de klanten binnen 2 jaar bij mij terugkomt dat de open keuken etc. niet het gewenste resultaat had.

Mocht u op dit moment samen kopen denk er aan dat een kinderwens consequenties kan hebben. Hoe vaak gebeurd het niet dat mensen gaan verhuizen omdat het huis te klein wordt. € 12.000 kosten koper betaald en een slordige € 15.000 vertimmerd, bloed zweet en tranen alles in de prullenbak. De boel verkopen en weer alle kosten gaan maken. Dit is gewoon te voorkomen, bel ons gerust om advies.

Waarom gaan huidige bewoners verkopen


 ✅ Ik kan hier een boek over schrijven maar ik zal me inhouden. Vaak hoor je het volgende van de makelaar: Ze zijn toe aan wat anders, huis te klein, prive omstandigheden, gaan samenwonen, terug richting familie of vrienden. Er is altijd wel een reden, ik kom hierop terug voordat u gaat bezichtigen en alle financiële-en BKR- gegevens kloppen.

Vraag ook aan de makelaar of er erfdienstbaarheden zijn. Bijvoorbeeld gezamenlijk pad met de buren. Vraag ook of alles eigendom is. Geen huurketels, boilers etc. Het gehuurde gaat automatisch over op de nieuwe eigenaar. Fijn omdat vooraf te weten, u laat dan omschrijven in de koopakte dat de ketel afgekocht dient te worden door de huidige bewoner.

Bouwkundige keuring

 ✅ Laat een woning altijd bouwkundig keuren. Weet welke kosten u op korte en langere termijn kan verwachten. Is het huis dan nog zo leuk als u alles weet over de woning? Zijn deze kosten voor u bespreekbaar en kan u deze dragen, deze tip is wel heel belangrijk.

Bod uitbrengen met ontbindende voorwaarden


 ✅ U mag nu niet gaan lachen….het is bloedserieus. Meestal wordt er als volgt een bod uitgebracht:” Ik bied € 250.000,- onder voorbehoud van financiering. Misschien dat een enkeling nog zegt : en onder voorbehoud van NHG.

Vertel ook wanneer u de financiering uiterlijk geregeld hebt. Maak ook voorbehoud eigen geld in de hypotheek. Lex Wonen kan u helpen aan een hypotheek zonder veel eigen geld.
Stel dat de taxatie tegenvalt en u moet veel eigen geld meenemen dan moet dat wel kunnen. U kan ook zeggen: Voorbehoud taxatie € 250.000,- minimaal. U bent vrij om alles in de ontbindende voorwaarden te zetten.

Zegt u niets tijdens het bod dan vult de makelaar het zelf in. Je kan jezelf voorstellen wie er het vrolijkste weg loopt met de koopakte en de ontbindende voorwaarden. Houdt de 7 tips in gedachten als u een huis gaat bezichtigen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button