Menu

Huis kopen en verhuren

Tweede huis kopen en verhuren terwijl u geen of weinig overwaarde heeft kan door de helft van uw huidige eigen huis te verkopen waardoor u de helft van de huidige taxatiewaarde op uw bankrekening krijgt bijgeschreven.

Tweede huis kopen en verhuren zo makkelijk?

Tweede huis kopen en verhuren

Tweede huis kopen en verhuren

Vooraf moet u goed nadenken of deze manier van kopen en verhuren goed voor u is. Wat u nodig heeft is een bank waar u met meerdere personen een hypotheek kan krijgen. Verder krijgt u iemand bij u in te wonen omdat hij of zij mede-eigenaar wordt van uw woning. U verkoopt de helft van het huis en u krijgt de helft van het huis op uw rekening waardoor u makkelijk een tweede huis kan gaan kopen en verhuren.

Voorbeeld tweede huis kopen en verhuren

Aart uit Bunschoten kocht in 2021 een huis in Amersfoort voor € 390.000,- op Vathorst. Op dit moment is de woning € 430.000,- waard. Aard verkocht in april 2023 zijn huis voor de helft van de huidige waarde, € 230.000,-.

Aart verkocht voor € 230.000,- aan eigen kind die bij hem kwam inwonen. Voor deze € 230.000,- die hij van de notaris overgemaakt kreeg heeft hij een tweede huis gekocht voor de verkoop. Een woning kopen en verhuren ging nu makkelijk. Let op dat er er wel consequenties zijn als jij je huidige woning gedeeltelijk verkoopt.

Consequenties deel van je huis verkopen

Gaat u een deel van uw woning verkopen dan krijgt u dus iemand bij u inwonen die ook 50% eigenaar wordt. De meeste mensen hebben nu al iemand in hun hoofd zitten die dit graag wil. De consequenties zijn dat deze persoon net zoveel te vertellen heeft over uw huidige woning. Wil hij of zij ooit er uit dan zal u het moeten terug kopen. Is daar dan geld voor?

Ga goed na of u een goede familie of kennis wil delen in uw woning. Meestal gebeurd dit met een eigen kind of goede vriend.

Door delen huidige woning tweede huis kopen

Door dus uw eerste eigen huis te delen met een ander kan u een tweede huis kopen voor vakantie of verhuur. De persoon die mede-eigenaar wordt en u zelf krijgen dezelfde geldverstrekker. U zal dus waarschijnlijk moeten verkassen van hypotheekverstrekker.

Fiscale consequenties tweede huis kopen en verhuren

Omdat u het deel van de verkoop van de woning niet gebruikt voor de aflossing van uw hypotheek heeft u geen hypotheekrenteaftrek meer. U gebruikt het geld om een tweede huis van te kopen om te gaan verhuren. Raadpleeg altijd vooraf een fiscalist en notaris voordat u stappen onderneemt. Juiste volgorde is eigenlijk:

  1. Overleg met diegene die zich wil inkopen
  2. Laat Lexwonen berekening maken
  3. Overleg consequenties met fiscalist en notaris

Een tweede woning kopen met geld dat u krijgt van de mede-eigenaar is een relatieve mooie constructie. Uw nieuw maandlasten zullen wel hoger worden omdat u waarschijnlijk geen hypotheekrenteaftrek meer heeft en waarschijnlijk een hogere rente gaat krijgen. Hypotheekrente 2023 is hoger dan in 2021.

Hypotheek voor de inwoner box 1 waarschijnlijk

Diegene die zich voor 50% inkoopt in uw huis kan de hypotheek waarschijnlijk in box 1 krijgen. Wij gaan er vanuit dat de verkoper voor de andere 50% eigenaar is. Raadpleeg fiscalist. Let op, als u gaat samenwonen omdat u de helft van de woning verkoopt kan het nadelig zijn voor toeslagen of toekomstige uitkeringen.

Voorbeeld samenwonen en de AOW

Gaat u een deel van uw woning verkopen om daarmee een tweede woning te kopen en te verhuren dat staat u dus met twee mensen ingeschreven op dat adres. Krijgt iemand AOW dan kan het zijn dat die persoon de AOW voor gehuwden ontvangt. Dat is een lager bedrag. Woont bijvoorbeeld moeder met eigen kind samen dan geld wel de verhoogde AOW.

Raadpleeg SVB over AOW en samenwonen.

Samenwonen en andere woning kopen

Als uw wens om een huis te kopen en te verhuren groot is dan is het ook mogelijk dat u bijvoorbeeld samen met ouders een huis koopt en de oude woningen gaan verkopen. Twee keer overwaarde gebruiken voor aankoop tweede woning voor verhuur. U koopt dan wel een woning op basis van uw inkomen. Dit is een lastigere constructie maar het kan. Ga altijd vooraf naar een notaris.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Lastig huis te kopen

Lees meer
Call Now Button