Huis kopen in onverdeeldheid
Wanneer je een huis koopt in onverdeeldheid dan koop je met andere mensen een woning dan je geregistreerde partner of echtgenoot. De notariële akte spreekt dan over een huis kopen in onverdeeldheid omdat de woning niet verdeeld is, maar toebehoort aan meerdere eigenaren zoals een groep vrienden.
Stijgende huizenprijzen zorgt voor huis kopen in onverdeeldheid
Samen met vrienden een huis kopen tot 4 personen is dus kopen in onverdeeldheid. Er is namelijk geen geregistreerd partnerschap. Door de steeds maar duurder wordende woningen is het voor starters die samenwonen al niet meer mogelijk om een huis te kopen. Wil je een beetje een huis kopen dan heb je samen al € 100.000,- aan bruto jaarinkomen nodig.
Omdat het sinds november 2022 rustiger is op de woningmarkt stijgen de woningprijzen minder hard. In 2023 heeft Lexwonen diverse huizen gekocht in onverdeeldheid aan:
- Groepen vrienden en vriendinnen tot 4 personen
- Buren die samen gaan kopen in onverdeeldheid
- Ouders die samen met kinderen een huis kopen
Huis kopen in onverdeeldheid groep vrienden
Dagelijks komen groepen vrienden die samen een huis kopen naar Elst(gemeente Rhenen). Een vrijstaande woning in onverdeeldheid is de enige manier waarop jongeren een woning kunnen kopen.
Kopen in onverdeeldheid, iedereen hoofdelijk aansprakelijk
Koop je samen met je geregistreerde partner een woning of samen met een groep vrienden? Iedereen is aansprakelijk voor de volledige hypotheekschuld en niet alleen zijn of haar eigen deel. Stel nu dat iemand de woning wil verlaten dan zal er een ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid geregeld moeten worden via de notaris.
Jongeren kopen samen een huis in onverdeeldheid
Jongeren die net aan het werk zijn hebben geen kans. Konden de jongeren een paar jaar geleden nog een appartement kopen, zo anders is het nu. Op dit moment ben je met je eigen partner zelfs kansloos. Grote groepen jongeren kopen samen in onverdeeldheid een huis voor een afgesproken periode van minimaal 5 jaar.
Notaris belangrijk bij een huis kopen in onverdeeldheid
Ga altijd voordat u in onverdeeldheid een woning koopt langs bij de notaris. Hier kan u ook vastleggen dat iedereen zich moet houden aan minimaal 5 jaar in onverdeeldheid samenwonen. Na deze periode kan u weer opnieuw een termijn van maximaal 5 jaar laten vastleggen.
Gemiddelde duur samenwonen in onverdeeldheid is 9 jaar
Gemiddeld wordt er door grote groepen vrienden 9 jaar samen gewoond in onverdeeldheid. Soms volgt er dan een ontslag uit hoofdelijk aansprakelijkheid maar meestal wordt het huis verkocht en de overwaarde wordt verdeeld. Iedereen is nu verder op de arbeidsmarkt en verdiend meer geld. Door de ontvangen overwaarde is het meestal mogelijk om samen met een partner een woning te kopen.
Buren die samen een huis gaan bouwen in onverdeeldheid
Lexwonen maakt ook vaak mee dat buren samen een nieuwbouwhuis laten bouwen omdat er veel overwaarde is en omdat ze samen groot kunnen bouwen. Niets is te gek op een woningmarkt die bijna onbetaalbaar is.
Huis kopen in onverdeeldheid en de fiscus
Let goed op, koop je bijvoorbeeld met zijn drieën een woning dan valt de woning in principe in box 3. Hypotheekrente is dus niet aftrekbaar tenzij er een bouwkundige splitsing is gemaakt in 3 gelijke delen, zoals de hypotheek. U moet dan ook een ontheffingsvergunning aanvragen om bouwkundig te splitsen. \\\\\\\\\\\\\\\\\mdsat dit vaak veel gedoe is en best wel kostbaar kopen mensen samen een woning in box 3.
Koop je in onverdeeldheid een huis samen met vrienden dan ben je allemaal in gelijke delen eigenaar. Als iemand de woning weer verlaat dan moet de woning verkocht worden omdat de hypotheek niet meer past. Je kan dit opvangen door bij de notaris een afspraak te maken dat iedereen zich verplicht om 5 jaar samen in onverdeeldheid samen te gaan wonen.
Maak eerst hier de berekening en lees deze blog in 5 minuten. U krijgt direct antwoord voor hoeveel geld u kan lenen en samen een woning in onverdeeldheid kan kopen. Uiteraard mag u ook 7 dagen per week bellen voor informatie over het kopen van een woning met meerdere mensen. Ga altijd vooraf naar de notaris en een fiscalist.