Menu

Huis kopen hoeveel eigen geld?

Update 24 februari 2024

U wil een huis kopen maar hoeveel eigen geld heeft u nodig? Hoeveelheid aan eigen geld is afhankelijk van de taxatiewaarde, het inkomen, BKR gegevens en overige betalingsverplichtingen. Hoeveelheid eigen geld dat u nodig heeft om een woning te kopen moet u weten voordat u een bod doet. Het is mogelijk om met minder eigen geld een huis te kopen, lees hier.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huis kopen zonder eigen geld

Huis kopen zonder eigen geld

Huis kopen en hoeveel eigen geld nodig?

Nu een voorbeeld van een woning kopen en het berekenen van het eigen geld in huidige tijd. U bent bij een een bank of tussenpersoon geweest en die verteld u dat u € 500.000,- kan lenen. Verder heeft u € 30.000,- aan eigen geld. U ziet een huis te koop staan op Funda voor € 475.000,-. In 2020 zou u dit huis zonder tussenkomst van een aankoopmakelaar en een hypotheekadviseur zo kunnen kopen. In 2024 is dit bijna onmogelijk. Wat is er aan de hand?

Deze situatie heeft zich in februari 2024 daadwerkelijk afgespeeld. Jeroen deed een bod van € 490.000,- met voorbehoud van financiering. Omdat de taxatiewaarde echter € 455.000,- bedroeg ging de hypotheek niet door en maakte Jeroen veel kosten. Je kan namelijk nooit méér hypotheek krijgen dan de taxatiewaarde in het taxatierapport. Ondanks dat Jeroen € 500.000,- kon lenen op inkomen gooide de taxatie roet in het eten. Het benodigde eigen geld om het huis te kopen bedroeg € 35.000,- omdat de woning een taxatiewaarde had van € 455.000,- en omdat hij gekocht had voor € 490.000,-. Verder had Jeroen nog € 9.000,- aan kosten koper waardoor het benodigde eigen geld om het huis te kopen opliep tot € 44.000,-

Hogere taxatie op woning verlaagt benodigde eigen geld

Stel nu dat Jeroen vooraf had geweten wat de taxatie was geweest dan had hij daar zijn bod op kunnen afstemmen. Het is toch ook logisch dat je zo maar geen bod kan doen zonder enige ervaring in financieren en aankoopbemiddeling. De kennis van aankoop en financiering bepaald hoeveel eigen geld u nodig heeft als u een huis gaat kopen. Het inkomen is maar een klein gedeelte. Lexwonen doet niets anders dan voor klanten een huis kopen en vooraf berekenen hoeveel eigen geld er nodig is.

Omdat u ook nog eens iemand in de arm neemt die zowel aankoop, verkoop als financieringen doet maakt u veel meer kans bij de verkoper dan dat u zelf naar een geldverstrekker gaat of naar een tussenpersoon. Deze mensen bemoeien zich niet met aankoop, taxatie en de koopakte. Een tussenpersoon of bank wil uitsluitend deze gegevens zien als u een hypotheek aanvraagt. Het leed is dan al geschied en u kan geen ander taxatierapport krijgen of een ander bod doen. Hoeveelheid spaargeld vooraf weten als je een huis koopt en het financieren is het werk van Lexwonen.nl voor starters.

Huis kopen en minder eigen geld door beschermd kopen zonder voorwaarden

Hoogte van uw eigen geld kan u ook beperken door te kopen zonder voorbehoud van financiering. U heeft dan minder eigen geld nodig om de woning te kopen omdat u veel zekerheid geeft aan de verkoper. Verder bent u beschermt tegen de boete van 10% als het fout gaat. Omdat Lexwonen zowel kennis heeft van aankoop, verkoop en hypotheken hebben wij zo’n verzekering zodat een huis kopen en hoeveelheid eigen geld vooraf bekend is.

Aan wie zou u zelf uw eigen huis verkopen? Aan iemand die het hoogste bied met voorbehoud van financiering? Of zou u verkopen aan iemand die net wat minder bied maar zonder voorbehoud van financiering? Vult u het antwoorde maar zelf in.

Kennis over huis kopen en eigen geld berekenen

Bent u starter op de woningmarkt en heeft u eigen geld? Wilt u vooraf goed weten hoeveel eigen geld u nodig heeft om een woning te kopen en wilt u weten wat u moet bieden? Lex wonen helpt u met aankoop en financiering, Huis kopen zonder eigen geld is niet mogelijk.

Hypotheek  met minder eigen geld door kopen met ouders

Huis kopen met ouders kan als iedereen starter is tot 4 personen. Heeft u te weinig spaargeld om een huis te kopen weet dat u met ouders, vrienden of kennissen in onverdeeldheid een woning kan kopen. Samen is er meer spaargeld zodat kopen lukt. Wij doen dit alleen als het voor iedereen de eerste woning betreft. Let op! Verhuren mag niet iedereen moet op dat adres wonen.

Hoger bieden dan meer spaargeld nodig

Hoger bieden is een ideale wijze om te kopen maar kost wel eigen geld als de taxatie niet mee omhoog gaat. Dit kan dus alleen als u spaargeld heeft of vooraf alles weet. Wilt u met minder eigen geld een huis kopen en weten hoeveel eigen geld er nodig is voor de hypotheek? Wij hebben de tijd nodig. U kan niet zelf kopen en ons zo de rest laten regelen.

Huis met 3 broers kopen en spaargeld

Hypotheek  met broer of zus is een mooie oplossing om samen eigen geld op tafel te leggen zodat u kan kopen. U kan met maximaal 4 broers of zussen kopen en het eigen geld bij elkaar sparen. LexWonen regelt ook regelmatig een hypotheek met 2 stellen zodat kosten verdeeld kunnen worden en eigen inleg voor de woning geen probleem vormt. Als het maar starters betreft.

Ga je nu met 3 of 4 personen een huis kopen en er moeten 2 huizen verkocht worden? Besparingen op eigen geld betekent dat er méér geld over is voor de woninginrichting. Schapenvacht24 heeft schitterende schapenvachten als decoratie voor woninginrichting. 

Woning kopen met minder spaargeld betekent hogere maandlasten

Kan u een woning kopen en heeft u minder spaargeld nodig omdat u een gedeelte van het hogere bod kan meefinancieren? Dat betekent wel dat uw hypotheeklasten hoger worden omdat de hypotheek hoger wordt. Houdt verder rekening met de prognose van de hypotheekrente. Hogere rente verlaagt je maximale hypotheek waardoor er meer eigen geld nodig is. Neem je als starter Lexwonen in de hand dan wordt je volledig ontzorgt. Huis kopen en hoeveel eigen geld er nodig is wordt geregeld inclusief koopakte en de aankoop.

Risico’s als u zelf een huis koopt zonder kennis

Heeft u beperkt eigen geld voor de hypotheek en wilt u alles zelf regelen? Het risico ligt hem met name bij het vooraf weten van de taxatiewaarde. Zit u er naast dan komt u geld te kort. Verder is de BKR vaak een boosdoener. Wij worden dagelijks gebeld door mensen die geïnspireerd zijn geraakt door deze blog. Helaas wordt het vaak een fiasco. Wij kunnen niet opnieuw laten taxeren. Is er een huis getaxeerd door u dan mag je dit niet nogmaals doen. Waarom zou u ook dit risico lopen? Gaat de koop niet door dan hoeft u ons niet te betalen. U gaat pas betalen als alles rond is en via de notaris. 

Risico’s lopen op een afwijzing gebeurd vaak als kopers geen kennis hebben van de situatie. Eerlijk gezegd weten wij ook niet in geheel Nederland wat er nu geboden wordt. Omdat wij contacten hebben met meer dan 80 taxateurs kunnen wij u binnen 5 minuten bedienen. Huis kopen en het juiste bod uitbrengen en benodigde eigen geld weten kan via Lexwonen.nl.

 
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button