Menu

Huis kopen zonder eigen geld

Bij het kopen van een huis is er vaak de verwachting dat er veel eigen geld nodig is. Zonder dat eigen geld zou het kopen van een huis niet mogelijk zijn. Dat is niet altijd het geval. Bereken hieronder voor hoeveel geld u een woning kunt kopen, zonder al uw spaargeld in te hoeven leggen.

Bereken online voor hoeveel geld je een huis kan kopen zonder eigen geld.

 • Velden met een * verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een huis kopen zonder eigen geld is mogelijk als u de woning onder de taxatiewaarde aankoopt. De maximale hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Op het moment dat u het huis voor minder dan de marktwaarde (taxatiewaarde) koopt, hoeft u het verschil tussen de taxatiewaarde en de aankoopsom minder in te leggen.

Belangrijke punten

Er zijn 4 zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden als u een woning wilt kopen zonder eigen geld.

 1. Wat is de waarde van de woning (taxatiewaarde betekent hetzelfde als de marktwaarde)?
 2. Voor welk bedrag moet u het huis kopen zodat u minder eigen geld nodig heeft?
 3. Is de koopakte op de juiste manier ingevuld?
 4. Heeft u de juiste bank gevonden waar u zonder eigen geld kunt kopen?

Uiteraard hebben wij contact met de juiste banken, maar de voorwaarden voor het kopen van de woning moeten ook goed zijn.  Lex Wonen helpt u hierbij.

Minder eigen geld inleggen bij een hypotheek

Bij het kopen van een huis is het belangrijk dat u de hypotheek onderbrengt bij de juiste bank met de juiste voorwaarden en het juiste acceptatiebeleid. Daarbij moet er een aanpassing gedaan worden in de koopakte, zodat u vervolgens een huis kunt kopen zonder eigen geld of met minder eigen geld

Hypotheek onderbrengen bij de juiste bank met het juiste acceptatiebeleid en door aanpassing in de koopakte, zo kan u een huis kopen zonder eigen geld of met minder eigen geld. De woningwaarde speelt hierin een belangrijke rol. Bereken hier de woningwaarde GRATIS .  Dit  gratis waarderapport geeft een indicatie van de woningwaarde. Daarnaast geeft het u een bepaald inzicht van de verkoopprijzen uit het verleden, van woningen uit de regio.

De regels bij het kopen van een huis

Wanneer u als starter uw eerste woning wil kopen, zijn er belangrijke regels die bepalen wat uw maximale hypotheek kan worden en hoeveeel eigen geld u dient in te leggen.

 • De maximale hypotheek wordt berekend op basis van uw inkomen
 • De maximale hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning
 • Eventuele betalingsverplichtingen ( zoals een studielening, alimentatie of een BKR-registratie)) zorgen ervoor dat de maximale hypotheek lager wordt.

Zonder eigen geld een huis kopen is mogelijk, als de juiste regels worden toegepast en de juiste bank (met verruimde acceptatienorm) wordt gekozen. Lex Wonen helpt u, ook  in tijden van de coronacrisis, met het kopen van een huis zonder eigen geld.

Het acceptatiebeleid van banken

Alle banken voeren een eigen acceptatiebeleid. Er zijn vaste normen die ze niet mogen overschrijden, maar in aanvulling daarop mogen ze wel een strakker beleid voeren. Dit eigen beleid kan ervoor zorgen dat de maximale hypotheek wordt aangescherpt  en u dus eigen geld dient in te leggen bij het kopen van een huis.

Gelukkig zijn er ook banken die zich aan de wettelijke regels houden en u als koper daarmee meer ruimte geven. De maximale hypotheek staat namelijk gelijk aan de waarde van de woning (taxatiewaarde ) en niet aan de aankoopsom.

Slechts weinig banken werken hier aan mee.  Kijk ook op de website van de Rijksoverheid betreffende maximale hypotheek en de regels rondom de maximale hypotheek.

Kosten koper betalen

Stel, u ziet een huis te koop staan voor € 325.000,- kosten koper en uit het taxatierapport blijkt de waarde van het huis € 332.000,- waard is. U doet een bod, onderhandelt en koopt de woning uiteindelijk voor € 317.500,-. De aankoopsom ( € 317.500) trekt u af van de taxatiewaarde ( € 332.000,-) en het bedrag dat overblijft ( € 14.500,-) heeft u minder nodig aan eigen geld. Hiermee kunt u de kosten koper betalen.

Zonder kennis van de woningwaarde is het onmogelijk om een woning te kopen zonder eigen geld. Daarnaast moet de koopakte, met daarin de ontbindende voorwaarden, kloppen met de marktwaarde. Zonder een juiste aankoopstrategie  en transparantie is het kopen van een huis zonder eigen geld onmogelijk.

Het kopen van een huis zonder eigen geld is een niche van Lex Wonen. Wij hebben een complete aankoopstrategie klaarliggen, inclusief  ontbindende voorwaarden die opgenomen kunnen worden in de koopakte.

Voorbeeld berekening hypotheek zonder eigen geld

Hieronder ziet u een voorbeeld van een financieringsopzet van Linda uit Tiel. Bovenaan ziet u de koopsom van de woning staan. Helemaal onderaan staat het gewenste hypotheekbedrag. Het verschil tussen deze twee bedragen is € 12.000,-, dit bedrag heeft Linda

Huis kopen zonder eigen geld

Huis kopen zonder eigen geld

minder nodig in de hypotheek, omdat de waarde van het huis € 298.000,- is.

Stappenplan woning kopen met minder eigen geld

U heeft een woning bezichtigd, u bent enthousiast en zou deze woning graag willen kopen, wat dan? Dan gaat Lex Wonen voor u aan de slag, allereerst door onderzoek te doen naar de marktwaarde van de woning. Daarna helpt Lex Wonen u met met de aankoop en de hypotheek zodat u gemakkelijk uw huis kunt kopen zonder eigen geld.

Het kopen van een huis zonder eigen geld, is een complexe zaak. Ga daarom nooit zelf experimenteren met de woningwaarde. Lex Wonen is erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur, met een vaste wijze van werken. Hieronder ziet u de werkwijze waarop wij werken.

 1. BKR opvragen van alle aanvragers
 2. Werkgeversverklaring(en) opvragen
 3. Huis bezichtigen
 4. Indicatie woningwaarde inzichtelijk krijgen via Lex Wonen
 5. Aankoopbemiddeling van het huis
 6. Koopakte met ontbindende voorwaarden regelen

Locatie van de woning

Als u in de Randstad of in het westen van het land  een huis wil kopen, is dat zonder spaargeld vrijwel onmogelijk. In die regio wordt vaak en veel overboden op woningen waardoor u automatisch veel eigen geld nodig heeft. Een huis kopen zonder eigen geld kan niet als u een bod doet boven de marktwaarde.

Een huis kopen zonder spaargeld kan in grote delen van Friesland, Groningen, Gelderland en in delen van Drenthe en Limburg. Onlangs hebben wij klanten  in Tiel en Zaltbommel geholpen met het kopen van een woning zonder dat zij eigen geld nodig hadden.

Woning kopen met familie

U zou ook kunnen overwegen om met broer of zus een huis te kopen.  Samen heeft u meer spaargeld en dan kunt u dus meer eigen geld inleggen waardoor u een hogere hypotheek kunt krijgen.

Via Lex Wonen is het zelfs mogelijk om samen met uw ouders een woning te kopen. Als het voor iedereen de eerste eigen woning( en daarmee de eerste hypotheek)is kunt u met maximaal 4 personen samen kopen waardoor u gezamenlijk veel meer spaargeld heeft.

Minder eigen geld nodig bij een nieuwbouwwoning

Als u bijvoorbeeld een woonboerderij wil laten bouwen, heeft u minder kosten en daarom minder eigen geld nodig.  Wilt u meer weten over het bouwen van een boerderij en de financiering hiervan? Wij brengen u in contact met een gerenommeerd en degelijk bouwbedrijf dat echt tijd voor u maakt. Lex Wonen kijkt vervolgens naar de financiering en hoeveel eigen geld u eventueel nodig heeft voor de woning.