Hypotheek simpel uitgelegd
Hypotheek simpel uitgelegd voor starters op de woningmarkt. Bereken eerst uw maximale hypotheek en lees verder hoe je toch gemakkelijk kan onthouden wat een hypotheek is.
Bereken hypotheek
"*" geeft vereiste velden aan
Hypotheekuitleg basis voor starters
Wat is een hypotheek
Een hypotheek is een lening op een huis die u in 30 jaar tijd moet aflossen. U betaald maandelijks een rente die u vooraf afspreekt met de adviseur of bank. Elke bank heeft verschillende rentepercentages en looptijden van de hypotheekrente en het is dus belangrijk om dat uit te zoeken. Samenvattend:
- Hypotheek loopt 30 jaar
- Kies een looptijd van de hypotheekrente met bijbehorende rente (rentevast periode)
Wat is een rentevastperiode
Binnen die looptijd van 30 jaar dat die hypotheek loopt kan u bijvoorbeeld afspreken om de eerste rentevastperiode 10 jaar te nemen. Na die 10 jaar spreekt u weer een nieuwe rentevast periode af van bijvoorbeeld 20 jaar. Totaal heeft u dan 30 jaar gehad. Dit is even makkelijk uitgelegd hoe een hypotheek loopt.
Welke risico’s loopt u tijdens hypotheek looptijd
Er kan tijdens de looptijd van de hypotheek in 30 jaar veel gebeuren. De betaalbaarheid van de hypotheek kan in gevaar komen indien:
- Arbeidsongeschiktheid u overkomt
- Tijdelijk in de WW komt
- Overlijden van mede aanvrager
- Verstrijken van rentevast periode, kans op hogere rente
- Hypotheek nog betaalbaar op pensioendatum
Wil je meer weten over bijvoorbeeld hoe jouw maximale hypotheek tot stand komt?
Risico’s inventariseren
Bovenstaande risico’s zijn vaak geheel of gedeeltelijk op te lossen. De vraag is altijd of de klant daar geld voor over heeft. Er zijn situaties waarbij Lex Wonen de klant verplicht om risico’s af te dekken. Indien een klant dat dan niet wil dan kan hij op zoek naar een andere adviseur of bank. Dit gebeurd elke jaar wel 1 keer. Je moet dan denken aan een gezin waarbij de man of vrouw geen overlijdensrisicoverzekering wenst i.v.m. de premie van € 14,77 per maand.
Indien bij ons vooraf bekend is dat nabestaanden in de knel komen bij een eventueel overlijden dan trekken wij de stekker er uit.
Sommige risico’s heeft u al verzekerd
Vaak zijn er via de werkgever of via de overheid (ANW) zaken geregeld. Aanvullende verzekeringen via werkgever zijn vaak onbekend bij werknemers. Ga gerust naar personeelszaken van uw werkgever en vraag om een simpele uitleg.
Aankooprisico (voorafgaande de hypotheek)
U loopt feitelijk nog een risico en wel voorafgaande de hypotheek. Zijn er veel reparatiewerkzaamheden en kosten te verwachten de komende 10 tot 15 jaar. Wij adviseren u altijd om een bouwkundige keuring te regelen. U ontvangt dan een simpel overzicht van de kosten die u de komende 15 jaar waarschijnlijk heeft.
Eigen geld risico
Gaat u een woning kopen en u ziet een vraagprijs staan weet dan dat dit niet de waarde van de woning is. Betaald u teveel voor een huis dan heeft u meer eigen geld nodig. Lex Wonen kan u helpen zodat u minder eigen geld kwijt bent voor de hypotheek.
Heeft u een droomhuis op het oog mail ons de adresgegevens en u ontvangt direct van ons de marktwaarde.
Waarde woningen i.v.m. eigen geld.
"*" geeft vereiste velden aan
Lex Wonen kijkt graag naar uw situatie
Wilt u weten hoe uw situatie in elkaar zit? Wij leggen u graag simpel uit hoe uw hypotheekmogelijkheden zijn.
Simpele hypotheek uitleg bevorderd vertrouwen hypotheekmarkt
Als een klant weet welke risico’s er zijn en alles is overzichtelijk in kaart gebracht dan kan hij weloverwogen een aankoopbeslissing nemen. Kijk ook even op onze homepage welke specifieke hypotheken wij regelen.