Menu

Hypotheekrente en inflatie

Hypotheekrente en inflatie

Hypotheekrente en inflatie

Praat je over inflatie en hypotheekrente dan heb je het over water en vuur. Inflatie verhoogt de hypotheekrente waardoor je veel minder kan lenen en een hogere maandlast hebt.

Hypotheekrente en inflatie onlosmakelijk verbonden

De hypotheekrente is onlosmakelijk verbonden aan de inflatie. Sinds maart 2022 is de inflatie gigantisch hoog. Hoe hoger de inflatie des te hoger de hypotheekrente zal worden. Er is nu wel iets heel geks aan de hand. De inflatie bedraagt in oktober 2022 bijna 20%. Het hoogste inflatiecijfer van Europa. De hypotheekrentes volgen de inflatie.

Geldontwaarding verlaagt je maximale hypotheek

Kon je in september 2021 nog € 450.000,- lenen voor een woning? De huidige prognose lexwonen was dat de hypotheekrente richting de 4% zou stijgen deze zomer. Je maximale hypotheek zou zich automatisch aanpassen aan de hoogte van de hypotheekrente. Dat betekend dat je op dat moment nog maar een slordige € 400.000,- zou kunnen lenen. Hypotheekrente en inflatie is van alle tijden. Omdat in oktober 2022 de hypotheekrente weer hoger is kan je weer minder lenen.

Voorbeeld Hypotheekrente en inflatie

Geldontwaarding en hypotheekrente

Geldontwaarding en hypotheekrente

Voorbeeld van Jochem en Stefan, 2 broers kochten via Lexwonen een huis. In 2021 bedroeg de maximale hypotheek nog € 550.000,-. Op 25 februari konden ze nog € 522.000,- lenen. De twee broers kochten via Lexwonen een huis voor € 450.000,- op 1 maart 2022. Gedurende de looptijd van 30 jaar betalen ze € 92.000,- bruto meer. Met andere woorden, hadden ze iets eerder gekocht dan zouden ze € 92.000,-in 30 jaar bespaard hebben. Omdat de hoge inflatie de hypotheekrente doet stijgen hebben ze een hogere maandlast.

Optimaliseren hypotheekrente bij geldontwaarding

Wordt het geld minder waard waardoor je minder kan lenen? Dan is een hypotheekrente en optimalisatie een gedeeltelijke oplossing. Komt jouw gemiddelde hypotheekrente uit op een bepaald percentage dan kan je meer lenen. Lukt het je niet om een woning te kopen omdat je minder kan lenen? Ga eens naar de homepagina van lexwonen waar specifieke hypotheken vermeld staan. Wil jij weten wat je kan lenen en wat je zou moeten bieden op een woning?

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik kan niet huren en niet kopen?

Lexwonen heeft een alternatief als kopen niet lukt. Lexwonen.nl heeft een blog die de verschillen tussen huren en kopen in Veenendaal laat zien. Het maakt in dit geval niet uit waar je woont. Het alternatief is namelijk kopen met 4 woningzoekenden.  Geweldig alternatief als hypotheekrente en inflatie jouw droomwensen dwarsboomt. Verder is het meegenomen dat je geen of weinig eigen geld nodig hebt om een huis te kopen. Dit heeft niets met inflatie te maken maar met de hoge rente. Huizenkopers laten het afweten waardoor prijzen dalen. Er staan dagelijks steeds meer huizen te koop waardoor een huis kopen zonder eigen geld kan.

 

Wat heeft invloed op de hypotheekrente en kan je voorbeelden geven van nadelen van hogere hypotheekrentes?

Inflatie is de belangrijkste factor voor een stijgende hypotheekrente. Hoe hoger de inflatie des te hoger de hypotheekrente. Als de hypotheekrente stijgt kan je minder hypotheek krijgen en dat is een nadeel. Controleer wekelijks of je voldoende kan lenen. Dus hogere hypotheekrente betekend minder lenen en hogere maandlasten.

Wat gebeurd er met de vraagprijzen van woningen als de hypotheekrentes gaan stijgen?

Omdat je minder kan lenen door de hogere rentes zal het overbieden op huizen minder worden. Je kan zeggen dat je dan minder eigen geld of overwaarde nodig hebt om te overbieden. Dat geld gebruik je dan om de hypotheek te verlagen waardoor je lagere lasten hebt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Lastig huis te kopen

Lees meer
Call Now Button