Menu

Loan to Income en Loan to Value

 Loan to Income en Loan to Value⭐ zijn twee belangrijke peilers⭐.

Dit zijn de belangrijkste peilers vanaf 2018 om uw eigen geld en maximale hypotheek te bepalen. Het is niet je bruto inkomen alleen wat je maximale hypotheek in 2020 bepaald. Die tijd is al lang geweest! De waarde van de woning wordt steeds belangrijker. Overbieden op de woningmarkt betekent dat je op de hoogte moet zijn van de loan to value. In 2020 en 2021 zal Loan tot Value een van de belangrijkste peilers zijn die bepaald of de hypotheek rond komt.

Graag meer informatie over een huis kopen, de maximale hypotheek en eventueel de waarde van de woning die wij op het oog hebben.


  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het Loan to Income en Loan to Value verhaal

Loan to Income en Loan to Value

Loan to Income en Loan to Value

Het Loan to Income en Loan to Value verhaal is een inkomenstoets en marktwaarde toets welke aangeeft hoeveel geld je maximaal mag lenen i.v.m. de aankoop van een eigen woning.

Bij de inkomenstoets wordt gebruik gemaakt van financieringslast percentages, deze worden jaarlijks herzien en deze zijn wettelijk vastgelegd. Met deze financieringslast percentages wordt aangegeven welk deel van jouw inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheekberekening.

De financieringslast percentages variëren met het inkomen en met de rentestand.

Loan to income – Maximale hypotheek opinkomen

De hoogte van je lening wordt bepaald door je vaste brutoloon aangevuld met onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld, en overwerk van de laatste 12 maanden.

Er zijn banken die nemen alleen de vaste bestanddelen mee voor 100% en de rest voor maar 60% of 70%. Dit scheelt per bank. Indien je binnenkort een loonsverhoging krijgt wordt dit ook meestal meegenomen. Toekomstige loonsverhoging meenemen in de hypotheek geld echter alleen bij vast dienstverband.

Ook een starterslening kan u gebruiken om toch uw droomwoning te kopen. Voor een starterslening kan u ook terecht met een intentieverklaring.

Loan to Value – Maximale hypotheek op basis van de marktwaarde

Op het moment dat de “Loan to Income” bekend is volgt er nog een verhaal, de “Loan to Value”. Deze LTV zou je als volgt kunnen omschrijven: nooit meer lenen dan de waarde van de woning. Vanaf 2018 bedraagt de LTV 100%, dat betekend dus dat je hypotheek maximaal de hoogte heeft van je taxatierapport.

LTI en LTV zijn de belangrijkste peilers vanaf 2018. Nu beide kengetallen even in een rekenvoorbeeld zetten zodat het voor iedereen duidelijk is. Vanaf 2020 is de loan to value peiler belangrijker dan ooit. Veel hypotheken worden afgekeurd omdat klanten ver boven de waarde van de woning bieden. Vaak denkt men alleen aan het inkomen. U moet de waarde van een huis echt weten.

Waarde weten van uw huidige woning?

Als u de waarde weet van uw huidige woning aangevuld met uw maximale hypotheekgegevens dan weet u gelijk of u een ander huis kan kopen. Vraag GRATIS een  WONINGWAARDERAPPORT op van uw huidige woning.

Wellicht wilt u door de opgebouwde LTV een nieuwbouw woning kopen?

Met de overwaarde van uw huidige woning een boerderij bouwen? Hoe klinkt dat?

Voorbeeldberekening LTI en LTV

Voorbeeld berekening Loan to Income en Loan to Value

Voorbeeld berekening Loan to Income en Loan to Value

Uw inkomen (als voorbeeld) is van dien aard dat u € 240.000 mag lenen i.v.m. eigen woning. Dus een hypotheek gerechtvaardigd op uw inkomen (LTI).

U laat vervolgens een taxatierapport maken waaruit blijkt dat de woning die u graag wil kopen een waarde van € 220.000 heeft. Let op, de maximale hypotheek wordt nu verlaagd tot € 220.000,-.

De hypotheek is dus nooit meer dan de waarde van de woning (vanaf 2018). U kan dit ook niet afdekken met een starterslening. U ziet dat de taxatiewaarde van de woning ontzettend belangrijk is. Vraag onze expertise. Hier zijn wij goed in. Lexwonen.nl is goed in aankoopbemiddeling, starterslening en bijpassende hypotheek.

Huis kopen en eigen geld

Huis kopen en eigen geld

Koopt u onder de taxatiewaarde aan dan is er soms geen eigen geld nodig.

Loan to Income en Loan to Value 2020

Deze twee factoren worden steeds belangrijker, zei bepalen de hoogte van uw eigen geld in de hypotheek.  Er wordt steeds vaker geboden boven de marktwaarde. Vraag Lex Wonen voor marktwaarde en hypotheek. Weet vooraf of u eigen geld nodig heeft of niet.

BKR belangrijker geworden voor maximale hypotheek

Niet alleen de LTI en de LTV toets zijn belangrijk voor de bepaling van de hypotheek. Ook de BKR toets wordt steeds belangrijker. Steeds meer zaken worden opgegeven zoals mobiele abonnementen. Kredieten en andere betalingsverplichtingen verlagen de LTI. Dus minder hypotheek mogelijk.

Wilt u een kijkje nemen op onze homepage wat wij allemaal doen.