Menu

Maximale hypotheek

Update: 28 januari 2023 om 10.35 uur

De maximale hypotheek kan u niet meer los zien van de woningwaarde omdat u maximaal 100% van de taxatiewaarde kan lenen. Lexwonen is het juiste adres om zowel een maximale hypotheekberekening als marktwaarde berekening te maken. Hoogte hypotheek:

  • is maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning
  • wordt beïnvloed door kredieten in de bkr
  • wordt beïnvloed door studielening
  • is afhankelijk van de te betalen hypotheekrente
  • wordt beïnvloed door hypotheekverleden

Als u maximaal € 500.000,- hypotheek krijgt op uw inkomen dan betekent dat niet dat u maximaal € 500.000,- kan bieden op een huis. Is de marktwaarde € 400.000,- dan is uw maximale hypotheek € 400.000,-.Uw overwaarde op de oude woning en uw spaargeld betekent dat u hoger kan bieden dan 100% van de taxatiewaarde. Bereken hypotheek en uw bod om te kunnen kopen.

Graag meer informatie over een huis kopen, de maximale hypotheek en eventueel de waarde van de woning die wij op het oog hebben.

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Maximale hypotheek

Maximale hypotheek

Maximale hypotheek 100% marktwaarde

De grootste fout die kopers maken is dat ze alleen kijken hoeveel ze maximaal kunnen lenen op het inkomen. Sinds 2021 is het onmogelijk om op de huidige woningmarkt op deze wijze te kijken hoeveel je maximaal kan financieren. Even een voorbeeld.

U verdiend samen € 100.000,- en maximale te financieren € 550.000,-. U ziet een huis te koop staan van € 500.000,-. Vervolgens doet u een bod van € 520.000,- en denkt u dat dat veilig is omdat u onder uw maximale hypotheekmogelijkheid blijft.

Na ondertekenen koopakte blijkt uit de taxatie dat de woning € 475.000,- waard is. Dit betekent dat uw hoogst mogelijke hypotheek geen € 550.000,- bedraagt maar maximaal € 475.000.  Nooit méér lenen dan 100% van de taxatiewaarde, ook wel marktwaarde genoemd.

Kopen onder de taxatiewaarde

Soms kan je meer lenen dan de koopsom van de woning. In dat geval moet de taxatiewaarde dus hoger zijn dan de koopsom. In dat geval heb je geen eigen geld nodig om een huis te kopen.

Maximale hypotheek verlaagd betekent meer eigen geld!

Omdat u € 525.000 heeft geboden en omdat u maximaal € 475.000,- aan hypotheek krijgt heeft u € 50.000 eigen geld nodig omdat u ver boven uw maximale hypotheekbedrag heeft geboden. Verder moet u de kosten koper van ongeveer € 14.000,- ook betalen. Het benodigde eigen geld wat u niet kan meefinancieren in de hypotheek bedraagt dus €64.000,-.

Wellicht bent u voor uw droomwoning al weer te laat. LexWonen helpt u met de woningwaarde zodat uw maximale hypotheek bekend is en u goed kan zien wat u nu moet bieden. Ook hier kan u  berekenen hoeveel hypotheek u kan krijgen. Steeds vaker kan u meer lenen dan de koopsom waardoor u de kosten koper kan meefinancieren.

Maximale financiering zodat kopen lukt

Maximale financiering

Maximale financiering

U heeft al vaker een bod gedaan en u weet dat u maar 1 kans krijgt. Door te kort aan woningen is het lastig kopen. Maximale hypotheek berekenen is alleen handig als u alles van de woning weet. LexWonen kan u 7 dagen per week helpen met maximale hypotheekberekening en woningwaarde berekening. Alleen zo maakt u een kans om eigenaar te worden van uw koophuis. Lees ook eens meer over ons.

LexWonen heeft een biedingsconcept klaar liggen inclusief een berekening van de maximale hypotheek. Wij zijn dagelijks met het kadaster en taxateurs aan het werk. Snelle informatie heeft u nodig om een huis te kunnen kopen.

Overwaarde en maximale hypotheek berekenen

Het berekenen van de maximale hypotheek op inkomen en op basis van de marktwaarde van uw droomhuis is gebeurd, hoe nu verder? Heeft u overwaarde of spaargeld dan kan u dus meer bieden dan dat uw maximale hypotheek bedraagt. Let wel op! U kan 90% van de te verwachten verkoopprijs van de oude woning minus de huidige hypotheekstand van die woning gebruiken om hoger te bieden. Het verruimt uw mogelijkheid om hoger te bieden of het verlaagt uw maximale hypotheekbedrag, kijk maar naar het volgende voorbeeld.

Huis te koop voor € 400.000,-k.k., maximale hypotheek op inkomen  € 400.000,- overwaarde oude woning € 100.000,-

U ziet een huis te koop voor € 400.000,-. U doet een bod van € 450.000,- onder voorbehoud van financiering van € 350.000. In deze situatie heeft u dus gekozen om uw overwaarde van € 100.000,-  te splitsen.  Hoger bod van € 50.000 en uw maximale lening dan te verlagen met € 50.000,-.

U zou ook anders kunnen kopen. U doet een bod van € 400.000,- conform de vraagprijs en u gebruikt die € 100.000,- om uw maximale hypotheek te verlagen. Uw hypotheek wordt dan € 300.000,- en dat betekent lagere maandlasten door verlaging van de hypotheek. 

Hypotheekverleden kan uw maximale hypotheek verlagen

Nu heeft u gezien dat de taxatiewaarde de maximale hypotheek begrensd. Ook het hypotheekverleden kan een demping worden op de hoogte van uw hypotheek. Heeft u namelijk in het verleden een hypotheek gehad gedurende 8 jaar bijvoorbeeld? Was de slotstand van de hypotheek € 150.000,-? Dat betekend dat u sowieso 1 deel hypotheek krijgt van € 150.000,- gedurende 22 jaar. Dat deel mag u dus niet in 30 jaar aflossen. Hierdoor kan het zo maar zijn dat u € 50.000,- minder kan lenen.

Gaat u dus een maximale hypotheekberekening maken op internet dan gaat dat niet goedkomen. Bent u starter dan is het wat makkelijker om te berekenen hoeveel u mag verwonen, u heeft namelijk geen hypotheekverleden.

Krediet en studielening kunnen maximale hypotheek verlagen

Nu weten wij hoe de maximale hypotheek begrensd wordt. Wist u dat uw maximale financiering ook minder kan worden. Bedraagt de marktwaarde van een huis € 500.000,-. Heeft u een studielening, een roodstandmogelijkheid en wellicht een financiering op een auto of een postorder krediet? Uw maximale hypotheek kan zo maar met € 100.000,- afnemen. U ziet dat een maximale hypotheekberekening geen rekening kan houden met deze zaken. 

Maximale hypotheek zegt niets over uw bod

Ziet u dat uw maximale financiering helemaal niets zegt over uw bod. Het is de overwaarde, die in de vorm van een overbruggingshypotheek bepaald  hoeveel u kan bieden boven uw maximale hypotheek. Stel nu dat u met uw maximale hypotheek niet weg komt dan is het ook mogelijk om samen met ouders een huis te kopen.

Hoogste hypotheek hoogste maandlasten

Pas op, gaat u een huis maximaal financieren, dus uw maximale hypothecaire lening gebruiken dan heeft u een behoorlijke maandlast die net past op uw inkomen. U moet zich nu afvragen hoe bestendig de komende jaren het inkomen is. LexWonen helpt u met bepalen van uw maximaal te verkrijgen hypotheek op inkomen en marktwaarde.

Hypotheek berekenen is voor 90% van de kopers een valkuil omdat ze een hypotheekberekening uitsluitend op inkomen maken. Heeft u als nog net te weinig inkomen om te kopen? Lees op de homepage van lexwonen meer informatie en oplossingen.

Bereken hypotheek via Lex Wonen

Uw maximale hypotheek afsluiten via Lex Wonen, hulp bij woningwaarde, hulp bij aankoop en regelen koopakte. Maximaal profiteren en alles uit de kast halen voor uw maximale hypotheek. Let op! Lukt het u niet om voldoende hypotheek te krijgen? Met broer of zus een huis kopen regelt LexWonen dagelijks.

Maandlasten besparen door beter energiegebruik

Maximale hypotheek berekenen samen met de maandlasten is zoeken naar de goedkoopste bank. Waar u ook veel op kan bezuinigen zijn de kosten op gas. Weet u dat een airco ook kan verwarmen en dat dit 70% scheelt in de maandlasten. Verder doen schapenvachten het ook goed omdat ze een isolerende werking hebben wat aanzienlijke besparingen met zich meebrengt.

Als ik mijn maximale hypotheek heb berekent zijn er dan verder nog zaken waar ik rekening mee moet houden als ik een huis koop?

Gaat u een woning kopen dan moet u rekening houden met de taxatiewaarde van uw droomhuis. Wat u maximaal kan lenen is nooit meer dan de taxatiewaarde. De taxatiewaarde is vrijwel nooit de vraagprijs van een huis. Als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom zal u het verschil met eigen geld moeten betalen. Lees hier de oplossing hoe u aan het werk moet gaan.

Klopt het dat een maximale hypotheekberekening wordt beïnvloed door de stand van de hypotheekrente?

Uw maximale hypotheek zal hoger zijn bij een lagere hypotheekrente. Hoe lager de hypotheeklasten zijn des te meer kan u lenen. Probeer nooit maximaal te gaan lenen omdat u dan echt krap kan komen te zitten bij een financiële tegenvaller.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button