Onterven | Legitieme portie | toch geld
Dit artikel is belangrijk voor een ieder die in de toekomst gaat erven of een erfenis achter laat. Zaken die u moet weten als u een erfenis ontvangt welke u wil gebruiken voor de hypotheek.
Erfenis gebruiken voor hypotheek
Als u een erfenis gaat ontvangen of u wil uw zaken regelen voor uw nabestaanden dan moet u met de volgende zaken rekening houden;
- als u een broer of zus heeft die onterft is
- met de schenkbelasting raadpleeg fiscalist
- aantekening inbreng eigen geld
Onterfd kind heeft rechten
Een kind die onterfd is heeft ALTIJD recht op het LEGITIEME PORTIE. Hieronder een bestaand voorbeeld van een van mijn klanten.
Frans 59 jaar was jaren geleden al onterfd door zijn ouders. Onderlinge verstandhouding was slecht. Frans heeft een broer Theo en Zus Debbie die beiden een behoorlijk erfdeel hebben ontvangen. broer Theo heeft de erfenis gebruikt om zijn hypotheek te verlagen, Debbie heeft haar deel nog op de bank staan.
Frans hoort na 3,5 jaar dat zijn vader ook overleden is, de laatste ouder. Frans heeft uit laten zoeken of hij nog ergens recht op heeft. Wat denkt u …
Legitieme portie opvragen
Frans heeft het recht op de helft wat hij zou krijgen als hij niet onterfd zou worden, het legitieme portie. Als iemand onterfd is en hij wil zijn legitieme portie hebben dan moet hij dat binnen 5 jaar kenbaar maken.
Probleem als erfenis in hypotheek zit
Ik zal verdere details besparen maar uiteindelijk had Theo een probleem. Theo moest een Deel van de erfenis afstaan aan zijn broer, die hij niet kon luchten of zien. Na een gang naar de rechter wat ook nog eens geld koste kreeg Frans waar hij recht op had.
Debbie had geen probleem, zij had alles op de bank staan. In deze zaak draait alles om redelijkheid en billijkheid. Theo heeft zijn hypotheek niet kunnen verhogen door zijn leeftijd, op deze wijze kon hij zijn broer niet afbetalen.
Hoe deze mensen het nu geregeld hebben is mij niet duidelijk maar de strekking van mijn verhaal wel.
Als u een erfenis heeft ontvangen van ouders en uw broer of zus is onterfd dan weet u dat er een moment kan aanbreken dat u toch met geld op tafel moet komen.
Inbreng eigen geld
Lex wonen informeert klanten als zei eigen geld inbrengen met name als zei ongehuwd samen wonen. Wij regelen met u vooraf zaken die u moet bespreken met de notaris. Hij maakt een aantekening hoeveel eigen geld een ieder inbrengt.
Bij eventueel uit elkaar gaan is de overwaarde scherp te zien. Een ieder krijgt eerst zijn eigen geld terug en daarna de overwaarde. Uiteraard moeten zaken ook goed geregeld worden bij de notaris i.v.m. eventueel overlijden.
Wilt u alles goed geregeld hebben? Kijk eens op onze homepage naar onze gespecialiseerde hypotheken Wilt u weten hoeveel u kan lenen?
Bereken hypotheek
"*" geeft vereiste velden aan