Menu

Overbieden huis

Overbieden huis

Overbieden huis

Overbieden huis of een bod boven de vraagprijs doen komt steeds vaker voor. Hoeveel kan u veilig lenen en hoger bieden dan de vraagprijs zonder dat u zelf geld hoeft in te brengen? Het bedrag dat u kan overbieden is het verschil tussen de werkelijke waarde en de vraagprijs van een huis, of hoger als er spaargeld of overwaarde is op de huidige woning. Wilt u graag een hoger bod doen dan de vraagprijs of alles weten over bieden met meerdere partijen? Hoeveel overbieden huis? U krijgt maar 1 kans maar LET OP! 

Vraagprijs heeft niets te maken met de werkelijke waarde!

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:


 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoeveel procent boven vraagprijs bieden?

Ga nooit zelf zomaar een hoger bod uitbrengen op uw droomhuis als er meerdere partijen zijn. Het bieden boven de vraagprijs is geen standaard verhaal. Er is geen vast percentage wat u kan aanhouden om te overbieden op het huis als er meerdere partijen zijn. Hoogste bod uitbrengen is een kunst, let op.

De oplossing is dat u de marktwaarde weet zodat u weet welk bod u kan uitbrengen.

Heeft u eigen vermogen of overwaarde op uw huidige woning? Ook in dat geval is het belangrijk om te weten hoeveel u op een huis kan of gaat overbieden. U wil toch afwegen of overbieden op dat huis wel meerwaarde heeft voor u. Ik zeg er bij dat u op dit moment in (bijna) geheel Nederland moet overbieden op een woning.

Dit zijn waardevolle tips. Let op! Beschouw overwaarde niet als eigen geld maar als een technisch middel om ander huis te kunnen kopen. LexWonen helpt u met een hoger bod op een te koop staand huis. Hoger bieden kan met of zonder overwaarde.

 

Hoeveel kan ik maximaal overbieden?

Hoeveel kan ik maximaal overbieden?

⇒ Koopt u uw eerste eigen woning?

 1. Wij helpen met een hoger bod op een huis die gemaximaliseerd is aan uw toetsinkomen, met een maximum hoogte tot aan de marktwaarde van de woning. Wij onderzoeken dit geheel vrijblijvend voor u.

  ⇒ Bent u doorstromer?
 2.  LexWonen berekent wat uw hoogst mogelijke bod kan worden gezien de overwaarde, het toetsinkomen, eventuele verbouwing en eventuele eigen geld.

In alle situaties kan LexWonen u helpen met  het overbieden op een huis door het hoogste bod te doen op een huis als er meerdere kopers zijn. De 42 taxateurs uit geheel Nederland zijn voor ons 12 uur per dag bereikbaar zodat u snel een hoger bod kan doen dan de vraagprijs.

Belangrijk voor bieden boven de vraagprijs

Wat u moet weten!

Wat u moet weten met bieden

Wat u moet weten met bieden

Wanneer kan ik wel een hoger bod uitbrengen en wanneer is dat niet verantwoord? Vaak denken kopers dat het bieden boven de vraagprijs weggegooid geld is. Maar is overbieden op een woning altijd slecht voor de koper? Wat moet u weten van een woning als u deze wil overbieden en als u niet al teveel geld heeft? Hoeveel kan u als starter maximaal hoger bieden dan de vraagprijs? Wat is een mooi openingsbod en waar ligt het gevaar bij hoger bieden.

Overbieden huis soms apart financieren

Hoger bieden dan de marktwaarde kan als uw maximale hypotheek op inkomen hoger is dan de marktwaarde van het aan te kopen huis.  Omdat u méér ruimte heeft kan u overbieden middels een aparte financiering. U ontvangt dan een bedrag op uw betaalrekening waarmee u kan overbieden op het huis. Maak snel een hypotheek berekening hoeveel u kan overbieden. Overbieden huis betekent altijd dat u ook vooraf moet weten bij welke bank u terecht komt.

Bod boven de vraagprijs kan als u:

 • de marktwaarde van de woning weet
 • uw maximale hypotheek weet
 • Eventuele overwaarde weet

En nu komt het belangrijkste, uw maximale hypotheek kan u uitsluitend berekenen als u ook uw BKR gegevens opvraagt (gratis op bkr.nl) en rekening houdt met overige betalingsverplichtingen. Lex Wonen helpt u met overbieden en de hypotheek zodat u eindelijk uw eigen huis kan kopen. Binnen 1 dag zekerheid als wij alle documenten van u hebben. Het gevaar met overbieden op een huis heeft dus te maken met de woningwaarde en de bkr.

Hoeveel overwaarde kan ik gebruiken om te overbieden?

Hoger bieden op een huis met overwaarde

Hoger bieden op een huis met overwaarde

Stel dat uw maximale hypotheek € 350.000,- bedraagt, de huidige hypotheek bedraagt nog € 100.000,- en de marktwaarde van de huidige woning bedraagt nu € 180.000,-. U zal direct denken dat u € 80.000 mag gebruiken om een hoger bod uit te brengen maar dat is niet zo. U mag 90% van de marktwaarde van de huidige woning, minus de hypotheekstand, gebruiken voor een hoger bod. Dus 90% van € 180.000,- bedraagt € 162.000,-. Hier trekt u de huidige hypotheekstand vanaf van € 100.000. Het bedrag waarmee u kan overbieden op een woning bedraagt dus € 62.000,-.

Eenvoudig uitgelegd bieden boven de vraagprijs als starter

Hoeveel overbieden huis?

Hoeveel overbieden huis?

Op inkomen kan u € 400.000,- hypotheek ontvangen. U ziet een huis te koop staan voor € 325.000,-. De werkelijk waarde van dat huis bedraagt € 350.000.-. Omdat de werkelijke waarde € 25.000,-hoger ligt dan de vraagprijs kan u dus een bod doen van € 350.000,-. U kan het huis dus met € 25.000,- overbieden, u blijft binnen de werkelijke woningwaarde bieden.

Verder past de hypotheek bij uw inkomen. Wilt u hoger bieden dan € 350.000,- dan zal u dat dus met eigen geld moeten betalen ondanks dat u op inkomen € 400.000,- kan lenen.

Een bod boven de marktwaarde uitbrengen betekend dus ook dat u zelf extra geld mee moet nemen ondanks dat u op inkomen meer kan lenen. Er zijn namelijk 2 pijlers die uw maximale hypotheek bepalen. 

 1. Uw inkomen
 2. Marktwaarde woning

Heeft u dus te weinig spaargeld als starter vraag dan naar onze extra financiering om hoger bod uit te brengen.

Succesvol overbieden op een huis door hoogste bod

U wil een hoger bod doen op een huis? Weet dus hoeveel u hoger kan bieden in verband met uw spaargeld, woningwaarde en of overwaarde. U moet er vanuit gaan dat de overige aspirant huizenkopers ook alles weten. Op de meeste plaatsen in Nederland zijn er voor 1 huis wel 30 tot 500 kopers die willen overbieden op een huis.

Hoeveel overbieden huis?

Gaat u er niet vol in met het overbieden op een woning dan heeft het geen zin. U betaald amper 1% hypotheekrente, de hogere maandlasten door het overbieden vallen reuze mee.

Hoger bieden omdat u overwaarde heeft

U wilt uw huis verkopen en een ander huis kopen, dus hoger bieden op een woning kan als u overwaarde heeft. Hieronder een voorbeeld van oktober 2020.

 • Wat is uw huidige situatie? ⇒ U kan op inkomen € 300.000,- hypotheek krijgen en de marktwaarde van uw huidige woning bedraagt € 350.000,-. Hypotheek bedraagt nog € 200.000,-.
 • Uw wensen zijn? ⇒ Huis kopen met een vraagprijs van € 400.000,-

Overbieden op een huis kan alleen als u vooraf weet hoeveel u kan overbieden. De marktwaarde van de huidige woning is € 350.000,- en de hypotheek op dat huis nog € 200.000,-. U zal denken dat u een overbruggingshypotheek kan krijgen van € 150.000,- maar dat is niet zo!  

Hoe zit het dan met overwaarde om te overbieden op een huis?

Het bedrag dat u mag overbruggen, en dus kan gebruiken om een hoger bod uit te brengen, bedraagt 90% van € 350.000,- (dus € 315.000,-) minus de huidige hypotheek van € 200.000,-. Totale overbrugging bedraagt dus € 115.000,-. Dus de overwaarde die ze mag gebruiken om hoger te bieden bedraagt € 115.000,-.

In dit voorbeeld kon ze € 300.000,- op inkomen aan hypotheek krijgen, dit aangevuld met € 115.000,- betekend dat ze maximaal € 415.000,- kan bieden op een huis.

Haar wens was hierboven om een huis te kopen van € 400.000,-, hoger bod van € 415.000 is maximaal wat ze kan bieden. Meestal red u het niet met € 15.000 overbieden. In dit geval werd het huis in Amersfoort voor € 445.000,- verkocht aan een ander.

LexWonen helpt u met berekenen van uw mogelijkheid, overbieden op een huis en continue de radartjes laten werken. Bij de ene bank mag je iets meer overbruggen dan bij de andere bank. De ene taxateur kent een hogere marktwaarde toe aan jouw oude woning dan de andere taxateur. Dit is weer van belang om hoger te kunnen overbruggen en dus hoger te bieden op een huis. Bel LexWonen.

!!Onthoud dit goed⇐  !!

Overbieden huis met salarisverhoging

Overbieden huis met salarisverhoging

Heeft u beiden een vaste baan en kan u net te weinig overbieden omdat er te weinig overwaarde is op de oude woning of het inkomen is niet toereikend? Als u loonsverhoging krijgt binnen ongeveer een half jaar dan kunnen we dit nu al meenemen voor de hypotheekberekening waardoor overbieden op een huis nog beter gaat. Let op, dat kan alleen met een vast dienstverband.

Voorbeeld berekening meer verdienen en overbieden huis

Stel dat u een loonsverhoging krijgt over 6 maanden van € 100,- bruto. In dit geval betekend dat dat u € 5.800,- hoger kan bieden op een huis terwijl u dit inkomen nog niet ontvangt en dus ook niet op de werkgeversverklaring heeft staan. Namens de werkgever zal er op briefpapier van het bedrijf een verklaring moeten komen. Een aanvullend document dus samen met een werkgeversverklaring van huidige inkomen kan u dus mogelijk een veel hoger bod uitbrengen.

Starters overbieden anders dan doorstromers 

Een starter heeft een andere strategie van bieden dan een doorstromer. Starters bieden behoudender op een huis omdat elke euro boven de marktwaarde zelf betaald moet worden. Een doorstromer doet meestal een hoger bod omdat dit toch uit de overwaarde van zijn oude huis komt. Of u nu starters bent of doorstromer, ieder zal op eigen vermogen maximaal moeten overbieden op een huis om eigenaar te worden.  

Pas op! Koop is pas bindend indien beide partijen koopakte getekend hebben

U heeft een hoger bod gedaan en de verkoper ging akkoord met het bod. U heeft een concept van de koopakte ontvangen en u bent daar mee akkoord gegaan. U had een tekenafspraak voor de andere dag maar de makelaar belt u op dat hij een beter bod heeft gehad van iemand anders dat € 20.000,-. hoger lag.

Ondanks het overbieden op het huis en een mondeling akkoord mag de verkopende partij nog doen of laten wat hij wil zolang er nog niet getekend is. U wordt gevraagd om datzelfde bod te doen of een ander wordt eigenaar. Is dat zuur? Ja zeker is dat zuur. Is dat eerlijk? Ik vind het niet eerlijk maar het mag en wij maken dagelijks mee dat klanten een hoger bod doen en dan later toch achter het net vissen.

Hebben beiden getekend dan kan de verkopende partij er niet meer onderuit. De kopende partij heeft dan wel nog een bedenktijd van een paar dagen. Stel u heeft spijt van uw te hoog geboden bod? U kan dan binnen 3 dagen aangeven dat u onder de koopakte uit wil. Dit laatste heb ik zelf nog nooit meegemaakt. 

Psychologische verkoop woning 

Aan wie zou u het liefste uw huis verkopen?

Stel u voor dat u een eigen woning heeft welke u wil verkopen. Aan wie zou u het huis verkopen:

A: Aan kopers die 30.000 hoger bieden en een voorbehoud van financiering nemen?

B: Aan kopers die 40.000 hoger bieden dan de vraagprijs met een voorbehoud van financiering?

C: Aan een hypotheekadviseur die tevens aankoopbemiddelaar is, een bod doorgeeft van € 25.000 hoger en mededeelt reeds op de hoogte te zijn van de marktwaarde. Mededelen op de hoogte te zijn van BKR en aanvaarding z.s.m. als verkoper wenst.

U zou zeker weten C kiezen ondanks dat C minder bied. De verkopend makelaar vindt het belangrijk dat een deskundige zich heeft verdiept in de totale materie. Als kopers alleen opereren moet je afwachten hoe het zit. Verkopers willen zekerheid dat het overboden bod ook geaccepteerd wordt door uw bank, met name in deze hectische periode waarin veel meer hypotheekafwijzingen zijn. 

Verder heeft een makelaar er een bloed hekel aan om 20 keer naar een huis te moeten gaan voor bezichtigingen. Ook hij wil zekerheid dat de deal aan alle kanten goed gaat. Doet u zelf een hypotheekberekening en verwacht u uw oude woning goed te verkopen? U kan hier helemaal niets mee. Vraag altijd hoe het werkelijk zit. 

Maximale hypotheek is 100% van de marktwaarde

Uw maximale hypotheek wordt berekent aan de hand van uw inkomen maar mag nooit hoger worden dan de marktwaarde. Hoger bieden op een woning kan als u de marktwaarde snel weet. Is de marktwaarde dus hoger dan de vraagprijs? Overbieden op een huis kan. Maximaal overbieden op een huis kan dus als wij snel werken.

Wij helpen u snel met het achterhalen van de marktwaarde en het toepassen in de hypotheek. U heeft geen tijd om even iemand in te schakelen en rustig te overleggen i.v.m. de woningwaarde. Huizen zijn zo verkocht. Verder staat u al met 1-0 vóór als tijdens het bod blijkt dat u een deskundige in de arm heeft genomen voor de hypotheek en de aankoop van de woning.

Wat kan LexWonen concreet voor u betekenen?

LexWonen alles onder 1 dak

LexWonen alles onder 1 dak

LexWonen gaat vrijblijvend onderzoeken tot hoeveel u eventueel moet overbieden zodat het huis uw eigendom wordt en zodanig dat u geen extra eigen vermogen kwijt bent. Bieden tot de marktwaarde betekent vaak een bod uitbrengen hoger dan de vraagprijs. Huis gezien? Bel ons als u wil weten hoeveel u kan overbieden op uw droomhuis.

Door ons marktwaarde onderzoek kan u snel handelen en bespaart u veel geld. Mocht het huis aan een ander verkocht worden dan bent u ons niets verschuldigd. Wij regelen de aankoop, koopakte en de hypotheek.

LexWonen is zeker van zijn zaak vandaar dat wij no cure no pay kunnen toepassen. Laat ons op tijd weten via de mail, telefoon of what’s app welke woning u wil bezichtigen. Vooraf zaken weten stelt u in staat om snel een bod te doen en om andere kopers voor te zijn. Ook in 2020 hebben wij 87% van de klanten kunnen helpen.

Wie hebben wij niet kunnen helpen met overbieden?

Zoals altijd staan er huizen op verkoopsites die te duur worden aangeboden. De vraagprijs is dan al een € 10.000,- te hoog vergeleken met andere woningen in de regio. U bent vrij om te bieden maar gaat u dan ook nog eens € 15.000,- overbieden dan zal u een slordige € 37.000,- aan spaargeld mee moeten nemen. Hoe kom ik aan € 37.000,-?

 • € 10.000,- bent u al kwijt omdat de prijs hoger is dan de marktwaarde
 • € 15.000,- omdat u ook nog eens gaat overbieden op de te hoge vraagprijs
 • € 12.000,- bent u ook kwijt i.v.m. de kosten koper

Vanaf januari 2021 kan u serieus geld gaan verdienen omdat de overdrachtsbelasting vervalt als u jonger bent dan 35 jaar. Minder kosten betekend dat u meer overhoud om te overbieden op een huis. U kan hier nu al in 2020 gebruik van maken. Startersvrijstelling kan u gebruiken voor het overbieden op een huis.

Bestaande situatie van bieden boven de vraagprijs

Erik en Eduard, twee broers kochten via Lex Wonen een huis in Veenendaal in de Dragonder, met een bieden vanaf prijs van € 375.000,- k.k. Meer dan 25 aspirant kopers hebben de woning in 4 dagen bezichtigd zodat iedereen een bod kon uitbrengen. Het was een huis van oudere mensen met bepaalde inrichting zodat je daar dus door heen moest kijken. Goed onderhouden huis. Omdat de broers samen kochten hadden ze ook meer spaargeld.

Onderzoek woningwaarde Lex Wonen

Woningwaarde onderzoek voor hoger bod

Woningwaarde onderzoek voor hoger bod

Lex Wonen doet eerst een onderzoek naar de waarde van de koopwoning. Een gelijkwaardige woning was 7 weken geleden verkocht voor € 410.000,-. Elders in Veenendaal Zuid stond bijna een kopie van dezelfde woning die verkocht werd voor € 433.000,- eerder dit jaar. Deze woning had wel een vrij nieuwe badkamer en keuken.

Hoeveel kan je nu overbieden?

Na overleg met diverse taxateurs lag het in de lijn dat de taxatie tussen de € 395.000,-  en € 450.000,- kon bedragen. Taxateurs zoeken  referentiehuizen in het kadaster, wat is er voor een woning betaald in het verleden en hoe was de staat van onderhoud.

Omdat een vergelijkbare woning gemiddeld voor € 410.000,- werd verkocht hebben de twee broers op mijn advies ( en hun wens) een bod uitgebracht van € 410.000,-. Uiteraard onder vermelding van bepaalde voorwaarden in de koopakte.

Bod aanvaard na overbieden huis

Hoger bod aanvaard aanvaard

Hoger bod aanvaard

Voor mijn klanten was het de eerste eigen woning en dat is natuurlijk prettiger voor de verkopers omdat de koper niet onder voorbehoud van verkoop eigen woning koopt.  Het huis hebben de broers gekocht. Ze hebben weliswaar meer geboden dan de vraagprijs maar de woning was dat wel waard.

Taxatierapport gaf een waarde van € 415.000,-.  Hierdoor niet teveel betaald en toch een eigen huis wat de meeste aspirant kopers niet lukt. Decennia lange ervaring in aankoop en hypotheek en een beetje mensenkennis willen wij graag delen met onze klanten. Let op: hoeveel procent je kan overbieden op een huis staat vooraf nooit vast en is afhankelijk van de woning. Lees meer over onze werkzaamheden.

Ontbindende voorwaarden bij bod boven vraagprijs

Heeft u dus een bod boven de vraagprijs gedaan dan is het wel belangrijk dat u de ontbindende voorwaarden goed omschrijft. Lex Wonen heeft het als volgt gedaan.

Voorbehoud financiering € 410.000,-, voorbehoud van bouwkundige keuring. Let op dat voorbehoud financiering niet staat op € 375.000,-, de vraagprijs. In dat geval heeft u een vracht eigen geld nodig.

Neem met name nu in de Corona tijd een financieringstermijn op van 6 weken. Standaard staat er toch vaak in de koopakte dat eerder passeren mogelijk is als beide partijen akkoord zijn.

In verkopersmarkt kopen maakt overbieden gunstig

Wat betekent:

 • Verkopersmarkt: In een verkopersmarkt worden woningprijzen omhoog gestuwd omdat er veel vraag is naar een huis. Huizen zijn snel verkocht waardoor er een hoger bod wordt gegeven dan de vraagprijs.
 • Kopersmarkt: Indien het een kopersmarkt is dan staan de huizen relatief goedkoop en lang te koop, dalende huizenprijzen. Koopjesjagers bieden dan onder de vraagprijs.

Hoger bieden op een huis kan alleen in een verkopersmarkt. Taxateur vindt makkelijker woningen zoals uw droomhuis die voor nog veel meer geld zijn verkocht.

In een kopersmarkt zijn de prijzen dalende en moet je uitkijken dat je überhaupt de waarde haalt waarvoor je de woning aankoopt. Per ongeluk te veel overbieden op een huis in een kopersmarkt ligt op de loer. Huizen staan lang te koop tijdens een kopersmarkt periode.

U heeft zelf geen kennis en tijd om woningwaardes te bestuderen i.v.m. het overbieden op een huis. Op dit moment zijn de woningen snel verkocht. In 2021 zal nog hoger geboden gaan worden op een huis. Dramatische tekorten op de huizenmarkt stuwen de vraagprijzen omhoog en zorgt voor nog meer overbieden op een huis.

Risico’s van hoger bieden dan de vraagprijs

Risico's van hoger bod

Risico’s van hoger bod

Negatief scenario overbieden op een woning

U ziet een huis te koop staan voor € 350.000,-. De huizenmarkt brand en iedereen is u te vlug af. Iedereen bied meer dan de vraagprijs. Stel dat de taxatiewaarde nu € 370.000,- bedraagt en u doet ook daadwerkelijk een bod van € 370.000,-. Het huis is u gegund en u heeft uw felbegeerde woning. In 2027 wilt u verhuizen en er is een dip in de woningmarkt. Uw huidig woning is nog maar € 320.000,- waard. Uw verlies op de aankoop bedraagt € 50.000,-.  U heeft uiteraard een deel afgelost en er zal derhalve geen restschuld zijn  maar de waardes dalen wel.

Dit is een ” slecht nieuws” scenario, het is een voorbeeld welke u ook onder ogen moet zien. We kunnen allemaal mooie berekeningen maken maar de impact kan in de toekomst groot zijn als er te hoog geboden wordt op een huis. Gelukkig geld er sinds 2013 een aflosverplichting op de hypotheek. Een restschuld is door de aflosverplichting bijna uitgesloten. Wel is het dan jammer dat u door een te hoog bod op een huis de overwaarde als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Bieden boven de vraagprijs kan ook een prijs hebben.

Voordat u een bod uit wil brengen moet u weten weten wat er in de bkr staat.  In de bkr staan uw kredieten . Schulden verlagen uw hypotheek aanzienlijk.

Wat mag het hoogste bod zijn op een huis?

Er is geen standaard percentage of bedrag wat u moet weten in verband met het uitbrengen van het hoogste bod op een huis. Het is echt vraag en aanbod, ligging en comfort die bepalen of u wel hoger moet bieden dan de vraagprijs. Helaas krijgt u met het bieden op een woning maar 1 kans als het om inschrijving gaat. Lex Wonen helpt u dezelfde dag met het uitbrengen van een bod.

Overbieden huis gebeurd standaard

Het overbieden op een huis is eerder regel dan uitzondering.  Sinds 2017 wordt in heel Nederland steeds vaker een hoger bod dan de vraagprijs uitgebracht. In 2020 wordt er nog hoger op een woning geboden.

Overbieden huis in 1 zin

Hoger bieden dan de vraagprijs

Hoger bieden dan de vraagprijs

Overbieden op een woning is mogelijk door een bod uit te brengen boven de vraagprijs echter niet hoger dan de woningwaarde, rekening houdend dat de hypotheek te dragen is door het inkomen.

Heeft u € 100,- op zak dan kan u ook geen € 150,- uitgeven, zo simpel is dat. U moet alleen weten als u iets koopt of dat het geld wel waard is. Mocht dat niet zo zijn dan gaat u toch naar een andere winkel?  Zo gaat het ook met een woning, een bod uitbrengen hoger dan de vraagprijs mag als het overbieden u maar geen extra geld kost. U moet het overboden bedrag kunnen meefinancieren en niet uit eigen portemonnee betalen. Via LexWonen lukt dat.

Twee slimme tactieken met hoger bieden

Hieronder 2 tactische voorbeelden van een hoger bod uitbrengen. LexWonen bepaald n.a.v. de situatie welke tactiek er wordt gebruikt.

Tactisch bod 1.

Wij bieden € 2500 meer dan het hoogste bod met een maximum van € 400.000,- (voorbeeld)

Tactisch bod 2.

Wij bieden € 400.000,- conform de haalbare marktwaarde, klant heeft geen bkr en is flexibel met de overdracht

Ga nooit zelf op een huis overbieden. Tijdens de onderhandelingen moet u namelijk direct op de proppen komen met de ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden zijn net zo belangrijk als een hoog bod uitbrengen.

Ongeveer 45% van de aankopen gaan niet door omdat de koper slechte of onduidelijke voorwaarden stelt. Lex Wonen gaat met u aan de slag hoe in uw specifieke situatie u het beste een bod kan doen, wel of niet verhoogd.

Overbieden huis betekent hogere maandlast

Overbieden huis betekent ook dat uw maandlasten hoger zijn. In deze tijd waar je hypotheken afsluit net een rente van 1,06% tot 1,79%  is dat een lachertje. U zit voor iets meer geld in een riante woning wat u niet voor mogelijk houdt.

Wat betekent overbieden huis?

Overbieden huis

Overbieden huis

Een huis overbieden betekent dat u een hoger bod uitbrengt dan de vraagprijs, het hoeft echter niet te betekenen dat uw bod hoger is dan de waarde van de woning. Let dus op! Overbieden op een woning klinkt negatief, het betekent voor Lex Wonen dat wij de grenzen van de woningwaarde opzoeken waardoor u veilig kan overbieden. U gaat als het ware het overboden bedrag meefinancieren in de hypotheek zodat u geen vermogen kwijt bent. Het overboden bedrag zal de verkoper keihard nodig hebben om zelf een huis te kunnen kopen.

Pas op, u kan alleen overbieden tot de woningwaarde als de hypotheek ook past bij uw inkomen. Is uw maximale hypotheek op inkomen € 350.000,- en is de vraagprijs van een huis € 350.000,-? Een hoger bod op een huis kan u niet uitbrengen omdat uw inkomen dat niet toe staat. Ook niet als de woningwaarde € 390.000,- bedraagt. LexWonen kan u helpen met het berekenen van een juist bod.

TOEKOMSTIGE SALARISVERHOGING NU GEBRUIKEN OM TE OVERBIEDEN OP EEN HUIS!

TOEKOMSTIGE SALARISVERHOGING NU GEBRUIKEN OM TE OVERBIEDEN OP EEN HUIS!

Wist u dat toekomstige inkomensverhogingen bij vast dienstverband nu al kunnen worden gebruikt om een hoger bod te doen? Slim overbieden op een woning kan als u met alle factoren rekening houdt. Het overbieden op een huis is geen vast percentage.

Overbieden huis betekent kennis en kunde

Overbieden op een woning wil zeggen dat u kennis moet hebben van de woningmarkt en weten wat een verkoper wil. Denkt u echt dat alleen het bod zaligmakend is? Ja, biedt u € 100.000,- meer dan de vraagprijs dan zal de verkoper zijn voorwaarden aanpassen. Als u goed leest wat er op de huizensites vermeld staat dan weet je al de helft.

Het onttrekken van belangrijke info van verkopende makelaars en verkopers is een specialisatie van LexWonen. Waar kiest u voor:

 • Kiest u voor een gedegen weloverwogen en onderzocht bod, onderbouwt met passende voorwaarden of:
 • Doet u zelf een hoger bod uitbrengen 

Als boven de vraagprijs bieden niet lukt

U moet goed weten dat als iemand anders hoger heeft geboden dan u dat hij dan flink wat geld kwijt is. De hypotheek is maximaal de marktwaarde dus het verschil tussen de koopsom en de woningwaarde zal hij met eigen vermogen op tafel moeten leggen. U hoeft dus niet altijd rouwig te zijn als een bod geen fiat krijgt.

Hoger bieden en eigen vermogen inbrengen

Heeft u een schenking of wat vermogen en u wil dolgraag dat ene huis? Een combinatie van kadastraal onderzoek, uw eigen vermogen en correcte slimme onderhandelingen zullen u eigenaar maken van uw droomhuis. Lex Wonen helpt kopers kopen en houdt rekening met alle factoren zodat het overbieden op een huis veilig is.

Door het inbrengen van eigen vermogen verlagen we het voorbehoud van financiering. Hoe meer geld u zelf inlegt hoe kleiner het risico wordt dat u geen hypotheek krijgt. Verkopende makelaars hebben dat graag. 

Achterstallig onderhoud en overbieden op woning

Achterstallig onderhoud drukt marktwaarde

Achterstallig onderhoud drukt marktwaarde

U heeft een schitterend huis gezien met achterstallig onderhoud waar veel belangstelling voor is. U wil graag een hoger bod uitbrengen maar hoe pakt u dat aan. Altijd kopen onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Het is logisch dat een bouwvallig huis veel minder waard is. Lex Wonen helpt u kopen in deze situatie. Overbieden op dit huis kan gevaarlijk zijn. U loopt geen enkel risico als u ons belt voor info over een bepaalde woning en het bod.

Huis staat 6 maanden te koop

U wilt wel graag overbieden op een woning die reeds 6 maanden te koop staat. Let op dat gaat niet lukken. Als een woning in deze tijd lang te koop staat dan drukt dat de woningwaarde. Bel  vrijblijvend LexWonen voor informatie over het juiste bod. Uiteraard kan u ook hierboven uw droomhuis invullen. U hoort dan direct met hoeveel geld u dat huis kan overbieden.

Waarom kan u niet zelf overbieden op een woning?

Zelf hoger bod uitbrengen? Vraag LexWonen

Zelf hoger bod uitbrengen? Vraag LexWonen

De moeilijkheid is een combinatie van factoren:

 • Snel de werkelijke waarde weten
 • Snel weten wat de verkoper belangrijk vindt
 • Passende ontbindende voorwaarden waar beide partijen mee kunnen leven
 • Flegmatisch bod uitbrengen is dodelijk, Empathisch vermogen is winnend
 • Onderwerp aankoop centraal houden, vermijd gezeur over datum overdracht, anders dan zo spoedig mogelijk

Gaat u zelf op onderzoek uit of neemt u een aankoopmakelaar in de hand? U bent snel een week verder voordat u de meeste feiten weet. LexWonen streeft binnen 2 uur meer te weten zodat u veilig een bod boven de vraagprijs kan uitbrengen. Lees meer over ons werk.

Risico zelf hoger bod uitbrengen

Familie K. uit Apeldoorn wilde een huis kopen in Amersfoort of Scherpenzeel. Ze zagen een huis in Ede aan de rand van het centrum. Hoger bod dan de vraagprijs was gedaan en geaccepteerd. Koper heeft niet gekeken naar het bestemmingsplan. U kan alleen een woning kopen met bestemmingsplan Wonen. Bestemmingsplan Agrarisch kan onder voorwaarden.

U maakt allemaal kosten zonder de mogelijkheid om te kopen. Mail of bel LexWonen voor meer info over hoger bieden op een huis.

Wat betekend een hoger bod voor uw maandlasten?

U heeft een huis gekocht door € 25.000,- boven de vraagprijs te bieden. Dat bod boven de vraagprijs kost u ongeveer € 70,- netto per maand extra. Een huis overbieden kan succesvol zijn met de juiste begeleiding.

Overbieden is een machtige methode om toch eigenaar te worden van een huis.

Kan ik een hoger bod uitbrengen als mijn huidige woning nog niet verkocht is?

Heeft u op dit moment een huis en u wilt een andere woning kopen?  U heeft dan tijdelijk een overbruggingshypotheek nodig zodat je kan overbieden op een huis. 

Strikte regels indien woning nog niet is verkocht

Regels overbruggingskrediet i.v.m. overbieden

Regels overbruggingskrediet i.v.m. overbieden

 • 90% van de getaxeerde waarde van uw oude woning minus de oude hypotheek mag u gebruiken als overbruggingshypotheek om een hoger bod uit te brengen. Vraag LexWonen om advies.

Voorbeeld van een hoger bod met overbruggingshypotheek

Stel dat jullie op basis van het inkomen €  250.000,- hypotheek kunnen krijgen. Huidige oude woning heeft een taxatiewaarde van € 300.000,-. Bestaande hypotheek op dit huis € 150.000,-. Jullie willen een huis kopen met een vraagprijs van € 350.000,-. Welk bod kunnen jullie doen zodat jullie eigenaar worden?

De berekening om te kijken hoe hoog jullie bod mag zijn is als volgt. 90% van getaxeerde oude woning bedraagt € 270.000,-. De huidige hypotheek van de oude woning van € 150.000,- trek je er van af. Jullie houden dus een bedrag over van € 120.000,- om een overbruggingshypotheek van te maken. 

Jullie maximale hypotheek op inkomen bedraagt € 250.000,- en het maximale overbruggingskrediet bedraagt € 120.000,-. Jullie kunnen dus een bod uitbrengen van € 370.000,-. In dit geval betekend dat dat jullie € 20.000  hebben gebruikt om te overbieden.

Wat kost dat overbruggingskrediet?

Aantonen dubbele woonlasten

Aantonen dubbele woonlasten

Let op, stel dat je een overbruggingskrediet hebt van € 120.000,- en jullie betalen hiervoor € 350.- per maand? Stel dat de taxateur in het taxatierapport vermeld dat jullie huis binnen 1 jaar verkocht kan zijn, jullie moeten dan aan eigen geld aan kunnen tonen dat jullie 12 keer € 350,- op de spaarrekening hebben staan. Je kan niet zeggen dat dit uit de overwaarde komt want deze is er pas als de woning daadwerkelijk verkocht is. Kijk dus uit met overbieden op een huis, laat het aan de professional over die dit dagelijks doet.

Altijd taxatie oude woning nodig

Pas op! Om een hoger bod uit te kunnen brengen op een huis moet je dus verplicht een taxatierapport laten maken van je huidige woning. Hier staat onder andere de marktwaarde in van jullie huidige woning en een schatting hoe lang het duurt dat het huis wordt verkocht. 

Is het huis al verkocht?

Heeft u de woning al verkocht of zijn de ontbindende voorwaarden voorbij? U kan dan de totale koopsom gebruiken om hoger te bieden, er geld dan geen afslag van 10%.

Waar hebben wij overboden en gekocht voor klanten

In augustus 2020 hebben wij in de volgende plaatsen klanten kunnen helpen met overbieden op een huis en een passende hypotheek. Gelukkige eigen woning bezitters.

 1. Landgraaf
 2. Lopik
 3. Weert
 4. Nieuwegein
 5. Tiel
 6. Den Bosch
 7. Heerenveen
 8. Zaltbommel
 9. Usquert

Met een passende hypotheek bedoelen wij dus dat de hypotheek inclusief het overboden bod is. Hogere hypotheek dus en eindelijk uw fel begeerde eigen huis.

Akkoord bod en toch naar een andere koper

Hoger bod geaccepteerd en u denkt eigenaar te worden. Er wordt u gevraagd om uw personalia en legitimatie te mailen naar de verkopend makelaar. Na 2 dagen belt de makelaar u op dat de verkoper een hoger bod heeft gehad. Er wordt gevraagd of u hoger wil bieden. U bent boos en u vraagt zich af of dat mag.

Zolang de koopakte nog niet getekend is mag de verkoper elk ander bod aanvaarden. Ik vind het ook niet juist en zou mij als verkopend makelaar ook niet willen verlagen tot dat soort praktijken. Ja, hij behartigd de belangen van de verkoper maar een zaak is een zaak. Ook hier weet LexWonen zich te onderscheiden met anderen.

Hoger bieden tot aan de woningwaarde is prachtig. Als koper moet je je zelf ook onsterfelijk maken i.v.m. ontbindende voorwaarden. Dus niet alleen een hoger bod geeft de doorslag maar ook de voorwaarden. Brengt u dus een bod uit begin dan met de ontbindende voorwaarden te vermelden en dan pas met het bod.

Bieden per mail gaat iets anders. Zorg dat de kern van de voorwaarden helder en kort is. Zoek geen synoniemen en herhaal geen gedeeltes. Overbieden huis is een vak van LexWonen.

Lex Wonen Erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur

Hypotheekadviseur en Erkend aankoopbemiddelaar

Hypotheekadviseur en Erkend aankoopbemiddelaar

LexWonen werkt landelijk en helpt u met eventuele aankoop en de hypotheek omdat wij opgeleid zijn als hypotheekadviseur en erkend makelaar. Lex Wonen heeft een verdienmodel en wij willen u graag helpen met woningwaarde onderzoek en hypotheek. Gaat het huis niet door dan heeft u aan ons ook geen kosten. Het is niet de bedoeling dat u LexWonen gebruikt om te kijken of u niet teveel  geboden heeft voor uw huis of om te weten wat de woningwaarde van uw eigen huis is. Hiervoor moet u een plaatselijke taxateur inschakelen.

Ons onderzoek geeft ons vooraf al een goed beeld betreffende uw maximale hypotheek en het bod. Heeft u een leuk huis gezien en u weet niet of u moet overbieden? Wilt u graag dat wij u helpen? Kies voor onze organisatie.

Bespreek het bod en de hypotheek met Lex Wonen, 7 dagen per week bereikbaar. Wij helpen u met de juiste troef zodat u correct een bod kan uitbrengen op een huis. Ga nooit zelf een hoger bod uitbrengen op een woning, overleg eerst met LexWonen over het juiste bod. Ga naar de thuis pagina van LexWonen en kijk welke werkzaamheden wij nog meer doen dan het tegengaan van te hoog op een huis bieden.

Overbieden huis door bod boven de vraagprijs en niet hoger dan de marktwaarde

FAQ

✔ Wanneer kan ik veilig op een huis overbieden?

U kan veilig overbieden als u een bod uitbrengt die hoger is dan de vraagprijs maar nooit hoger dan de taxatiewaarde.

✔ Wat gebeurd er als ik zo maar een hoger bod uitbreng?

Gaat u zo maar een bod uitbrengen dan kan u dat veel geld kosten omdat u niet weet hoeveel de woningwaarde bedraagt. Let op, de vraagprijs zegt niets over de marktwaarde van een huis.

✔ Hoeveel procent boven de vraagprijs bieden?

Overbieden is nooit een standaard bedrag. Suggestie: Lees alles in deze blog over succesvol overbieden.

✔ Als ik een hoger bod uit breng zit ik daar dan aan vast⭐?

Zo lang u niet de koopakte getekend heeft zit u nergens aan vast maar u moet dit niet willen. U staat straks bekend als onbetrouwbaar en zie dan maar bij een makelaar een huis te kopen. Overleg met LexWonen

Call Now Button