Menu

Overbruggingshypotheek

Overbruggingshypotheek

Overbruggingshypotheek

Hoe bereken je hoeveel overbruggingshypotheek je kan krijgen?

Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet is altijd een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek ter hoogte van 90% van de te verwachten verkoopsprijs oude woning, minus de huidige hypotheekstand. Huis gezien? Gebruik maken van de lage rente en profiteren van de overwaarde met passende overbruggingshypotheek? Bereken GRATIS met de rekentool uw mogelijkheden incl. woninginformatie van uw droomhuis.

Bereken of u uw nieuwe huis kan kopen met een overbruggingshypotheek.

 • Hidden
 • U ontvangt tevens een woningwaarde rapport van de nieuwe woning.


  Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat doet een overbruggingshypotheek

Werking tijdelijke overbruggingshypotheek

Werking tijdelijke overbruggingshypotheek

Schitterend huis gezien maar waar moet u beginnen? Wat is belangrijk om te weten? Een overbruggingshypotheek:

 • is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek en de rente is fiscaal aftrekbaar
 • betekend een aflossingsvrije hypotheek
 • mag maximaal 90% van de verkoopsprijs oude woning minus de hypotheek van oude woning
 • overbrugt het tekort tot dat oude woning verkocht is
 • geeft u de mogelijkheid om toch uw droomhuis te kopen en te financieren

Voorbeeld overbruggingshypotheek

Voorbeeld van overbruggen deel overwaarde

Voorbeeld van overbruggen deel overwaarde

Theo kan op dit moment maximaal € 275.000,- aan hypotheek krijgen. Theo heeft in 2014 een huis gekocht in Wijk bij Duurstede van € 225.000,- en zijn huidige hypotheek bedraagt nog € 175.000,-. De te verwachten verkoopsprijs van zijn huidige woning bedraagt € 300.000,-. Theo heeft een huis op het oog in Veenendaal voor € 350.000,-.

Hoe kan Theo dit huis toch kopen?

Kopen kan met overbruggingsfinanciering

Kopen kan met overbruggingsfinanciering

De maximale hypotheek van Theo bedraagt € 275.000,-. Hij kan nog niet aan zijn overwaarde komen omdat zijn oude huis nog niet is verkocht. Om de tijdelijke overbruggingsfinanciering te berekenen nemen we eerst 90% van de te verwachten verkoopsprijs, dat is dus 90% van € 300.000,- = € 270.000,-. Hier halen we de huidige hypotheekstand van de oude woning vanaf. De hypotheekstand bedraagt nog € 175.000,-.

De overbruggingshypotheek bedraagt dus € 270.000,- (90% van € 300.000) minus de oude hypotheekstand van € 175.000,- = € 95.000,-. U kan dus € 95.000,- overbruggen bovenop uw maximale hypotheekberekening. Veel voorkomende fout is dat kopers de complete overwaarde willen gebruiken voor het bod.

Uw maximale hypotheek op inkomen bedroeg € 275.000,-. Aanvullend de berekende tijdelijke overbrugging van € 95.000,-, u kan dus een huis kopen tot € 370.000,-. De woning in Veenendaal kost u € 350.000,- dus de hypotheek past. Wellicht moet u een hoger bod uitbrengen op de woning? U heeft nog € 20.000,- om te overbieden in dit voorbeeld.

Hypotheek overbruggen zodat u kan bieden

Taxateur bepaald overwaarde oude woning

Taxateur bepaald overwaarde oude woning

Het overbruggen van een hypotheek kan alleen als er overwaarde is. Een overbruggingshypotheek bestaat uitsluitend uit een gedeelte van de overwaarde die u nog moet ontvangen omdat het huis nog niet verkocht is. Maximale overbrugging bedraagt dus 90% van de te verwachten verkoopsprijs minus de hypotheeksom wat er nog op zit.

Een overbruggingskrediet wordt niet ingezet om de volledige hypotheek tijdelijk te financieren omdat de woning nog niet verkocht is. Nee, hier is een andere methode voor.

Aantonen dubbele maandlasten gedurende bepaalde periode

Overbruggingshypotheek overbrugt tijdelijk

Overbruggingshypotheek overbrugt tijdelijk

Heeft u voldoende inkomen zodat de hypotheek past en heeft u weinig of geen overwaarde? U heeft dan die overwaarde niet nodig voor de nieuwe woning, het nieuwe huis past op uw inkomen. Wellicht koopt u eerder uw nieuwe huis en is uw huis nog niet verkocht? Hoe gaat dat dan met het geld?

U zal gedurende een vooraf bepaalde periode dubbele maandlasten hebben. Tijdelijk heeft u dus 2 huizen. U moet wel aantonen dat u deze maandlasten zelf kan opbrengen. Ook moet u aantonen dat u de dubbele lasten kan betalen. Dus een spaarrekening met minimaal 12 keer de bruto maandlasten van de nieuwe woning. Laat regelmatig uw maximale hypotheek berekenen. Omdat de hypotheekrente wekelijks wijzigt kan het zijn dat u minder kan lenen. Verwachting van de hypotheekrente in 2023 is dalend.

Wie bepaald de te verwachten verkoopprijs?

Onafhankelijke taxateur bepaald woningwaarde en courantheid

Onafhankelijke taxateur bepaald woningwaarde en courantheid

U wil een overbruggingshypotheek omdat u nog niet uw eigen huis heeft verkocht. Wie bepaald nu de courantheid en mogelijke verkoopprijs die zo belangrijk is voor de overbrugging? Een onafhankelijke taxateur bepaald dit. Hij mag niet betrokken zijn bij de aankoop of verkoop van uw huis. Let wel op. in een woningmarkt waar de woningprijzen dalen moet je rekening houden dat je de oude woning voor minder kan verkopen dan eerst gedacht. Je zal de bank moeten betalen. Houdt altijd rekening met tegenvallende verkoopcijfers. Gebruik nooit 90% van de overwaarde. Lexwonen denkt zelf maximaal aan 65%.

Landelijke regeling overbruggingshypotheken LexWonen

In geheel Nederland is LexWonen actief met het regelen van overbruggingshypotheken. Woont u langer dan 3 jaar in een huis? Heeft u interesse om nog een keer te verhuizen en hiervoor uw overwaarde te gebruiken en alles tegen nog lagere rentes? LexWonen heeft onlangs overbruggingsfinancieringen geregeld in:

Veenendaal, Ede, Rhenen, Zaltbommel, Heerenveen, Mariahoop, Maastricht, Utrecht en Zaltbommel. Bel ons voor een meer info over uw droom, uw mogelijkheden en de maandlasten. Wilt u vanuit huis advies ontvangen? Ga naar de pagina Thuis hypotheek voor Hypotheekadvies vanuit uw luie stoel.

Wat heeft u allemaal nodig als u ander huis wil kopen?

 • 2 taxateurs
 • Waarschijnlijk overbruggingshypotheek
 • Aankoopmakelaar
 • Hypotheekadviseur
 • Notaris
 • Bouwkundige keuring

Let op, er staan bijna geen woningen meer te koop en dat betekent dat alle huizen met een bieden vanaf prijs te koop staan.  De hoogte van jouw overbruggingshypotheek is afhankelijk van jouw bod.

Eigenlijk heeft u iemand die u volledig adviseert en begeleid tot aan de notaris. LexWonen helpt u met alles rondom de overbruggingshypotheek. Is er niet genoeg om te overbruggen? Weet dat Lexwonen een hypotheek met vrienden, ouders of andere familieleden tot 4 personen regelt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Laagste hypotheeklasten

Lees meer
Call Now Button