Menu

Overdrachtsbelasting verdwijnt

Overdrachtsbelasting vervalt voor starters

Overdrachtsbelasting vervalt voor starters

Overdrachtsbelasting vervalt per 1 januari 2021 voor starters en doorstromers tot 35 jaar. Het vervallen van de overdrachtsbelasting noemt men ook wel startersvrijstelling. Deze woordkeuze is ongelukkig genomen. Het impliceert dat de startersvrijstelling alleen voor starters is en dat is pertinent niet waar. Gebruik uw startersvrijstelling voor een hoger bod. Let op! Passeren vanaf 1 april 2021 betekend dat u uitsluitend vrijstelling heeft bij een koopsom tot € 400.000,-.

Graag meer informatie over een huis kopen, de maximale hypotheek en eventueel de waarde van de woning die wij op het oog hebben.


  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De startersvrijstelling is voor:

  • starters en doorstromers tot 35 jaar
  • niet eerder startersvrijstelling genoten
  • woning dient als hoofdverblijf, wordt vastgelegd in een verklaring
Startersvrijstelling jongeren tot 35 jaar

Startersvrijstelling jongeren tot 35 jaar

Dit is een aanmerkelijk voordeel voor de huizenkoper. Via Lex Wonen kan u door het verdwijnen van de overdrachtsbelasting meer geld gebruiken voor het uitbrengen van een hoger bod op een huis.

Voorbeeld minder overdrachtsbelasting

Als je nu een woning koopt van € 350.000 dan ben je aan eigen geld ongeveer een slordige € 7.000,-kwijt. Indien de overdrachtsbelasting van 2% vervalt dan scheelt u dat € 7.000,-. U houdt meer geld over om een hoger bod uit te brengen. Helaas worden de huizen voor hoge prijzen verkocht. LexWonen kan u helpen met het juiste bod zodat u door slim overbieden toch eigenaar wordt van een huis.

Minder eigen geld nodig bij Lex van de Straat Wonen

Bij banken en tussenpersonen kan u de kosten niet meefinancieren, bij Lex van de straat Wonen meestal wel. Doordat wij ook de aankoop van uw woning regelen en daardoor goedkoper de woning aankopen heeft u geen of minder eigen geld nodig.

Minder spaargeld nodig

Minder spaargeld nodig

Als nu de overdrachtsbelasting ook nog weg valt is het makkelijker om een woning te kopen voor de starters op de woningmarkt. Wilt u ook weten hoeveel eigen geld u kwijt bent aan een woning maak de berekening.

Als 1 persoon ouder is dan 35 jaar

Stel u koopt samen met uw partner een eigen huis met een koopsom van € 350.000,-. U bent 32 jaar en uw partner is 35 jaar. Omdat uw partner ouder is dan 35 kan hij geen startersvrijstelling krijgen maar u zelf wel.

Hoe bereken je de startersvrijstelling dan?

Hoe startersvrijstelling berekenen?

Hoe startersvrijstelling berekenen?

U deelt de hypotheek door 2 personen, beiden dus € 175.000,- hypotheek. Uw partner betaald over € 175.000,- 2% overdrachtsbelasting. Af te dragen door de notaris dus € 3.500,- voor uw partner. U zelf hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen en u maakt dus gebruik van de startersvrijstelling.

Als wij ons vierde huis kopen?

Koopt u uw tweede derde of vierde huis dan kan u gewoon uw startersvrijstelling gebruiken en betaald u geen overdrachtsbelasting als u maar jonger bent dan 35 jaar. Uiteraard mag u deze vrijstelling slechts 1 keer in uw leven gebruiken.

Iedereen jonger dan 35 jaar kan dus vanaf 1 januari 2020 genieten van de wijziging van de overdrachtsbelasting. Gebruik dit geld om een hoger bod uit te brengen op een huis, vraag LexWonen om hulp bij startersvrijstelling en het bieden op een woning met een passende hypotheek waarvan de hypotheekrente 100% fiscaal aftrekbaar is. We gaan uit van normale omstandigheden.

Als ik een huis koop voor de verhuur?

Koopt u een huis om deze vervolgens te gaan verhuren dan betaald u 8% overdrachtsbelasting. Voor beleggers wordt dit minder interessant.

Ik ben oudere starter van 50 jaar

Heel jammer, u betaald ondanks dat u starter bent 2% overdrachtsbelasting, geen wijzigingen voor u. De overheid heeft gemeend dat met name jongeren het lastig hebben om eigen geld te sparen voor de kosten koper.

Meer info overdrachtsbelasting en eigen geld

Hulp bij berekenen, bieden en hypotheek

Hulp bij berekenen, bieden en hypotheek

Wilt u meer weten over minder eigen geld in uw hypotheek of zaken over de overdrachtsbelasting mail ons dan gerust. Uiteraard kan u ons ook bellen.

LexWonen werkt landelijk en helpt u met hoger bod, berekenen maximale hypotheek inclusief de startersvrijstelling zodat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Geld het verdwijnen van de overdrachtsbelasting voor iedereen?

Nee, u hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als u jonger bent dan 35 jaar en nog geen gebruik heeft gemaakt van de overdrachtsvrijstelling. Heeft u dus eerder een eigen huis gehad maar nog niet gebruik gemaakt van de vrijstelling dan kan u dat met de volgende aankoop van een eigen huis.

Mijn partner is ouder dan 35 en ik ben jonger. Hoe werkt dat dan met de overdrachtsbelasting?

Alleen de persoon die nog geen 35 jaar is geweest krijgt dan de startersvrijstelling. Hij of zij betaald dan 1% over de koopsom van het huis. U bespaard dus toch nog € 3.000,- als de woning is aangekocht voor € 300.000,-

Kan ik iets nuttigs doen met die vrijstelling van de overdrachtsbelasting?

Omdat u op bijna elk huis hoger moet bieden dan de vraagprijs kan u dit bedrag slim gebruiken om hoger te bieden. Suggestie: Lees deze blog helemaal.

Ik wil een voorbeeldberekening zien van de besparing door de overdrachtsbelasting⭐

U heeft een huis gekocht voor € 350.000,- samen met uw partner. U bent beiden 33 jaar en u heeft nog nooit gebruik gemaakt van de startersvrijstelling. U heeft hierdoor 2% minder eigen geld nodig en dat scheelt u in deze situatie € 7.000,-.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huizenprijzen Veenendaal

Lees meer
Call Now Button