Menu

Overlijdensrisicoverzekering nodig?

Als je een huis koopt met NHG dan was je tot en met 2017  verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Indien je een woning koopt zonder NHG dan was dit soms alleen verplicht door de bank maar niet meer door NHG.

Nu was de vraag eigenlijk altijd hoe hoog de dekking minimaal moest zijn van NHG. Ik vertelde zelf altijd: doe het niet voor je zelf, niet voor NHG maar doe het voor je nabestaande(n). De overlijdensrisicoverzekering dient dusdanig de hypotheek af te lossen tot dat de hypotheek voor de nabestaande(n) passend is.                                                                          

Passende dekking

Onder passend versta ik betaalbaar en naar wens van de klant/nabestaande. Onder passend bedoel ik dus ook dat het restant van de hypotheek past bij het inkomen van de nabestaande.

Ook als je alleenstaande bent zijn er altijd nabestaanden. Stel dat een alleenstaande komt te overlijden en de woningen zijn in prijs gedaald, ik denk dat ook in die situatie een ORV van belang is want anders schep je andere familieleden mogelijk met een schuld op.

Ik vind het dus van belang om minimaal passend te regelen. Beter is de hypotheek in zijn geheel af te dekken met een verzekering. Meestal praten we over echt een paar euro meer. Neem contact met ons op voor meer info.

Wat zegt NHG

Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels v.w.b. overlijdensrisicoverzekering compleet van de baan. Verzekering is niet meer verplicht gesteld door NHG. Dat betekend niet dat dit niet gewenst is. In al die jaren dat ik adviseur ben heb ik misschien 2 keer meegemaakt dat een overlijdensrisicoverzekering achterwege kon blijven.

Banken mogen individueel nog wel eisen dat er een verzekering wordt gesloten.

Kosten van overlijdensrisicoverzekering meefinancieren

Voor het regelen van een overlijdensrisicoverzekering heeft u meestal eigen geld nodig. Als u de woning slim aankoopt kan u bezuinigen op uw eigen geld.

Voorbeeld zoals het was tot 2018

Woning aangekocht voor € 150.000,- k.k. Hypotheek is geworden 157.000 door bijkomende kosten. Het taxatierapport geeft een marktwaarde aan van € 154.000. Hoe maak je nu de berekening zoals NHG het minimaal vereist?Je neemt 80% van de marktwaarde, dus € 154000 X 80% = € 123.200 . De totale hypotheek was € 157.000 dus: € 157.000 -/- € 123.200 = € 33.800.
U dient dus een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten van minimaal € 33.800 per aanvrager.

Wilt u misschien weten wat u kan lenen?

Bereken online voor hoeveel geld je een huis kan kopen zonder eigen geld.

  • Velden met een * verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kijk ook even op de Homepage van LexWonen