Menu

Startershypotheek

Startershypotheek

Startershypotheek

Een startershypotheek is de eerste hypotheek van een beginnende huizenkoper voor zijn eerste woning⭐. Een startersfinanciering begint met het berekenen wat je kan lenen en begint met het opstarten van een woningwaarde indicatie. Lexwonen helpt starters in 3 fases voor € 995,-. 1. In beginfase geven wij starters inzage wat de huidige hypotheekrentes zijn. Beginfase 2 krijgen starters inzage in de woningwaarde. Vervolgfase 3 begint voor starters leuk te worden. Wat zou ik moeten bieden op mijn eerste huis. Begin eerst als starter een berekening te maken wat je maximale startershypotheek bedraagt.

Laagste Hypotheekrentes (1)

Goedkoopste en duurste hypotheekverstrekkers
 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Startershypotheek vanaf € 995,-

Startershypotheek

Startershypotheek

Goedkoop hypotheek aanvragen? Startershypotheek voor starters lopen tegen de volgende zaken aan:

 • Te weinig eigen geld voor de eerste hypotheek i.v.m. bod of de kosten koper
 • Door hoge huizenprijzen meer startershypotheek nodig
 • Moet ik hoger of lager bieden op een woning in 2022
 • Geen kennis van taxatiewaarde voor de eerste woning

Lees hoe starters hun eerste woning kunnen kopen met een startersfinanciering. Begin eerst hieronder naar de goedkoopste geldverstrekkers te zoeken.

 

 

Waarom zijn jullie zo goedkoop met een startershypotheek

Hypotheekadvies aan tafel goedkoopste advies

Hypotheekadvies aan tafel goedkoopste advies

Om te beginnen zijn wij goedkoop met een startershypotheek omdat:

 1. Geen duur kantoor hebben maar grote tafel in huis
 2. Rechtstreekse aanstelling bij geldverstrekkers
 3. Snelle automatisering waardoor tijdwinst
 4. Startershypotheek is de makkelijkste hypotheek waar minder tijd in zit dan hypotheek voor doorstromers

Wij beginnen als startersspecialist al met een besparing van € 30.000,- tot € 75.000,- aan kosten. Dat maakt onze startersfinanciering goedkoop voor beginnende hypotheek zoeker.

Hoe werkt een startershypotheek voor eerste huis?

Eerste hypotheek

Eerste hypotheek

De eerste hypotheek voor starters is eigenlijk de moeilijkste hypotheek sinds 2018. Uit onze hypotheek en aankoop ervaringen blijkt dat succesvol een woning kopen door startende huizenkopers alleen lukt als ze vanaf begin tot eind begeleid worden. De kennis van de woningmarkt is belangrijk als iemand zijn eerste hypotheek afsluit voor zijn eerste eigen huis. Een startershypotheek werkt alleen als de lening past op het inkomen en als er iets eigen geld aanwezig is. Een startershypotheek onder de duizend euro (€ 1000,-) via lexwonen.nl.

Gratis inzage in onze woningwaarde tool voor eerste droomhuis

Onzekerheid in de gehele materie is de grootste angst voor een starter. Daarom hebben wij vanaf augustus 2022 onze GRATIS woningwaarde tool geopend. Hier kan u nakijken wat de indicatie woningwaarde is. Binnen 10 seconden heeft u een document met woningwaardes uit de regio en van uw droomhuis, geheel GRATIS.

KLIK HIER VOOR GRATIS WONINGWAARDE INZAGE

Starterslening is geen startershypotheek

Startershypotheek voor eerste huis

Startershypotheek voor eerste huis

Starterslening voor eerste huis is een aanvullende lening die bovenop je eerste startershypotheek komt. Startersleningen zijn geen startershypotheken. Een starterslening moet je terugbetalen na een bepaalde periode als je dit betalen kan. Een starterslening is een aanvullende lening die je niet gebruiken kan om hoger ter bieden of om de kosten koper mee te betalen. Met een startershypotheek kan dit wel mits taxatie hoog genoeg is. Het nadeel van een starterslening is dat verkopende makelaars vaak kiezen voor iemand die zo weinig mogelijk hoeft te lenen.

Hoe meer je leent des te meer kans op een afwijzing. Acceptatieproces van een starterslening gebeurd door SVN in Amersfoort. Het is een prima systeem maar de laagste rente van een bank uitzoeken kan je bijna hetzelfde geld opleveren als een starterslening.  Hier zit geen leeftijd aan gebonden en de startershypotheek kan je net zo hoog afsluiten als je wil. Ook speelt de leeftijd met een startersfinanciering geen rol. Een starterslening is gemaximaliseerd tot een door de gemeente bepaald bedrag. Startershypotheek afsluiten geeft meer kans om je eerste huis te kopen.

Door juiste onderhandelingen en juiste taxatie heb je meer aan een startershypotheek. Stel nu dat u zelf een eigen woning heeft die u te koop zet. Aan wie zou u de woning verkopen.

 1. aan diegene die extra financieringen nodig heeft om de hypotheek rond te krijgen?
 2. aan diegene die 1 startershypotheek heeft?

In deze tijd waar huizen vrij snel verkocht worden doet lexwonen de startershypotheek. Taxatie en hypotheek berekenen en het beschikbare eigen geld. Daarna het bod. Huizenprijzen 2022 en 2023 zullen dalen. Weet dus wat je met bieden.

Kan ik met een startershypotheek ook meer lenen zoals met een starterslening?

Meer hypotheek met startersfinanciering

Meer hypotheek met startersfinanciering

Omdat lexwonen altijd zoekt naar de bank met de laagste hypotheekrente krijg je meer hypotheek. Nu een voorbeeld van bestaande klant uit juli 2022. Rob en Thea uit Stein wilden in Veenendaal een huis kopen. Inkomen van hun bedroeg € 35.000,- en € 30.000,-.  Bij een grote bank konden ze € 292.200 lenen bij 3,9% hypotheekrente. Bij een andere bank bedroeg de hypotheekrente op dat moment 3,10% waardoor zij € 18.000,- meer aan startershypotheek konden krijgen.

Door overleg met makelaar en een biedcertificaat wilde de verkopende partij graag aan ons verkopen. Wij hebben € 7.000,- minder geboden en € 18.000,- meer hypotheek gekregen van de bank. Op deze wijze helpen wij dagelijks starters aan meer hypotheek en een goed onderbouwd bod. Zo maar wat roepen met een vermelding van onder voorbehoud van financiering is kansloos.

De kosten koper wilden wij meefinancieren maar dat wilde de makelaar niet in de koopakte hebben staan. Dus meer hypotheek vragen dan het bod wilde de makelaar niet. Lexwonen heeft eerst de hypotheek aangevraagd zoals vermeld in de koopakte. Stel nu dat er een afwijzing was gekomen dan hadden we in ieder geval een correcte afwijzing welke je moet overleggen. Na goedkeuring hebben we de hypotheek laten verhogen. Dat was geen enkel probleem. Je ziet dat elke startershypotheek anders is. Vraag ons hier naar. Wij rekenen geen kosten als de hypotheek niet door gaat. Meer weten wat een hypotheek kost en waar je dat kan vinden? Klik dan mop de link hier voor.

Welke kennis is belangrijk als je je eerste eigen huis wil kopen?

 1. Kennis van woningprijzen in het hele land
 2. Hoe ziet de koopakte er uit
 3. Hoeveel hoger of lager bieden dan de vraagprijs
 4. Taxatiewaarde (marktwaarde) indicatie om te kopen zonder eigen geld

Hoe een startershypotheek regelen?

Eerste hypotheek starter

Eerste hypotheek starter

Lexwonen doet bijna uitsluitend hypotheken voor starters regelen omdat dit uitdagend is en lastig. Een startersfinanciering kan je pas regelen als je goed geïnventariseerd hebt.  Tegenslagen kan je namelijk niet hebben omdat je dat een vermogen aan eigen geld kost. Maken doorstromers een fout in de berekening van taxatiewaarde of maximale hypotheek dan kunnen ze dat goed maken met hun overwaarde. Startende huizenkopers kunnen dit vaak niet of ze willen hun spaarcenten anders gebruiken. Belangrijk is om de volgende documenten te regelen

 • BKR overzicht ( via bkr.nl)
 • Werkgeversverklaring of UWV verzekeringsbericht op UWV.nl en zoeken bij arbeidsverleden
 • Salarisstrook
 • Overige betalingsverplichtingen zoals DUO opzoeken
 • Taxatiewaarde i.v.m. eigen geld (regelt lexwonen binnen 10 minuten een indicatie)

Starters een hypotheek zonder eigen geld

Starters willen het liefst een huis kopen zonder eigen geld of met zo weinig mogelijk spaargeld in de hypotheek. Dit kan als je weet wat de taxatiewaarde van je eerste eigen woning is. Koop je namelijk onder de taxatiewaarde een huis dan heb je minder eigen geld nodig. Let op, de vraagprijs van een starterswoning heeft niets te maken met de marktwaarde of taxatiewaarde van die woning. De vraagprijs kan wel € 400.000,- bedragen maar de taxatie kan hoger of lager worden. Daar ligt de meerwaarde via Lexwonen.

Eerste huis kopen

Eerste eigen huis met startershypotheek

Eerste eigen huis met startershypotheek

Voorbeeld van bestaande klant uit Veenendaal die zijn eerste huis kocht. Tim en Elske konden via lexwonen.nl € 270.000,- aan hypotheek krijgen. Ze zagen een schitterende starterswoning op het Zuiderkruis in Veenendaal met een vraagprijs van € 245.000,-. Door een snelle check met onze taxateurs en het kadaster bleek de taxatiewaarde van de starterswoning € 250.000,- te bedragen. Door een bod van € 243.000 te bieden en mede door de hogere taxatie dan het bod konden we alle kosten meefinancieren in de startershypotheek.

Een van de kenmerken van een startershypotheek is dat je alle kosten kan meefinancieren als de hypotheek past op:

 1. taxatiewaarde starterswoning
 2. het inkomen

Als starters konden Tim en Elske € 270.000,- gezien hun inkomen lenen voor hun eerste woning. Ze hadden slechts € 250.000,- aan hypotheek nodig. Ook de taxatiewaarde was hoog genoeg waardoor hun eerste hypotheek paste. Er was geen eigen geld dus nodig omdat ze meer mochten lenen dan de koopsom omdat taxatie hoger was dan het bod. Lexwonen regelt snel de indicatie woningwaarde, taxaties, koopakte en de hypotheek met de laagste hypotheekrente.

Combinatie van onderhandelen, de laagste hypotheekrente en taxatie zorgt voor een 100% startershypotheek. Bij de meeste banken kan je niet meer lenen dan het bedrag dat je hebt geboden. Lexwonen doet al jaren een startershypotheek afsluiten bij de geldverstrekkers waar je meer kan lenen dan je bod.

Lage hypotheekrente méér startershypotheek voor starters

Hoe lager de hypotheekrente des te meer startershypotheek kan je krijgen. Dit is ook logisch. Lexwonen zoekt naar de bank waar je meer kan lenen en de kosten kan meefinancieren. Lukt dit niet helemaal? Dan wel zo weinig mogelijk eigen geld meenemen voor de startershypotheek. Meefinancieren van kosten koper kan je nooit met een starterslening doen. 

Startershypotheek met meerdere personen

Lukt het jou of jullie niet om samen of alleen een huis te kopen? Lexwonen regelt regelmatig voor starters een hypotheek met 4 personen. Met 4 starters kan je veel meer lenen. Denk aan een hypotheek met ouders of met vrienden.

Voorbeeld hiervan zijn 4 vrienden die samen in Wekerom een huis hebben gekocht met een startersfinanciering. Let op, een starterslening is wat anders dan een startershypotheek. Een starterslening is een aanvullende lening die je via SVN kan krijgen. Let op, verkopende makelaars zitten niet te springen op startersleningen. Ze verkopen liever aan iemand die geen extra leningen nodig heeft. Een hypotheek met een starterslening betekent meer kans op afwijzingen.

Meet weten over een hypotheek met 3 of 4 personen? Bereken hypotheek met 3 of 4 personen op deze pagina. 

Hoger bieden hoeft niet meer!

Overbieden op een woning lukt nooit met een startershypotheek tenzij de taxatie hoger ligt. Sinds juli 2022 hoef je niet meer te overbieden, ook niet in de Randstad. Wij worden regelmatig belaagd door makelaars die starterswoningen te koop hebben.  De vraagprijs is de verkoopsprijs en vaak ook daaronder.  Doet lexwonen het bod samen met een biedcertificaat dan heb je veel meer kans.

Biedcertificaat en startershypotheek zorgt voor eerste eigen woning

Biedcertificaat voor starterswoning

Biedcertificaat voor starterswoning

Ga jij je eerste eigen huis kopen dan is een biedcertificaat een must. Verkopend makelaar kan dan zien wat je kan lenen, je verplichtingen en de woningwaarde die wij hanteren. Dit is weer belangrijk voor de maximale startershypotheek. Op deze wijze kan de makelaar het risico dat een verkoop van een huis niet door gaat inschatten. Lexwonen doet sinds 2015 op deze wijze de biedingen en de hypotheek regelen. Gaat de startershypotheek niet door dan heeft u aan ons geen kosten.

Maximale startershypotheek is taxatiewaarde

Voor een beginnende huizenkoper is het lastig te begrijpen. Toch is dit de belangrijkste regel die je moet weten. Jouw maximale startershypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde van jouw starterswoning. Snel een voorbeeld. Wij hebben voor jou berekend dat je op inkomen € 450.000,- aan startersfinanciering kan krijgen voor je eerste eigen woning. Blijkt de taxatiewaarde van jouw droomhuis € 400.000,- te bedragen dan is dat bedrag jouw maximale startershypotheek.

Ongeacht jouw inkomen, je kan dus nooit meer aan hypotheek krijgen dan de taxatiewaarde. Beginnende huizenkopers moeten dus goed weten wat ze moeten bieden. Bieden ze te veel dan zijn ze veel eigen geld kwijt. Lexwonen begint altijd direct met het berekenen van  taxatiewaarde in overleg met taxateurs. Als we dit weten dan kan je als starter zijnde je verdiepen in de ontbindende voorwaarden welke ook in de koopakte komen te staan.

Koop een starterswoning altijd met ontbindende voorwaarden. Niet alleen door dit te roepen maar ook het bedrag schriftelijk vermelden. Dus doe jij een bod van € 500.000,- onder voorbehoud van € 500.000,- dan betekent dit dat jouw hypotheekaanvraag ook daadwerkelijk € 500.000,- bedraagt. Je gaat dus geen verbouwing meefinancieren in je eerste hypotheek. Stel je nu voor dat je voor € 50.000,- wil verbouwen. In dat geval moet je anders bieden. Je geeft dan door : Bod € 500.000,- voorbehoud van financiering € 550.000,-. Je gaat namelijk jouw startershypotheek verhogen om te verbouwen.

Het nadeel hiervan is dat jouw startershypotheekaanvraag hoger wordt. Wellicht vindt jij dat geen probleem maar een verkopend makelaar wel. Hoe hoger de hypotheek des te meer kans op een afwijzing van de bank voor de startersfinanciering.  Een makelaar zal altijd kiezen voor diegene die het minste hoeft te financieren. Het is logisch als iemand maar € 150.000,- hypotheek nodig heeft dat die meer kans maakt dan iemand die € 250.000 moet lenen. Lexwonen doet het daarom anders.

Voorbehoud van financiering wordt het bod en extra geld wordt verhoogde inschrijving

Wij gaan dus het bedrag aanvragen bij de bank waar je de woning voor koopt. Tevens zeggen wij tegen de bank dat we op termijn wellicht willen verbouwen. Er wordt dan een bedrag gereserveerd waar je niets voor hoeft te betalen op dat moment. Het kost je dus helemaal niets ook al laat je € 100.000,- hoger inschrijven. Ook al maak je er nooit gebruik van dan kost het ook niets. Het gaat jou geld kosten als je een gedeelte van het geld wil opnemen om te verbouwen. Je krijgt dan dus een deel startershypotheek er bij. Je hoeft daarvoor niet meer naar de notaris. Wel moet er een check plaatsvinden of de extra startershypotheek past op je inkomen en de waarde van de woning. Het grote voordeel hiervan is dat je nu getoetst wordt op aankoop van de woning. Later op de verhoogde inschrijving.

De fiscus en je eerste eigen huis

Eerste huis kopen

Eerste huis kopen

Kijk ook even op de website van de belasting dienst over hypotheek en je eerste eigen huis. Hier staat van alles over de aftrekbaarheid van de hypotheekkosten. Uiteraard vertellen wij jou alles over de hypotheekkosten en belastingteruggave. Ook het regelen van de belastingteruggave i.v.m. je startershypotheek kunnen wij laten regelen. Neem contact op als jij als starter een startershypotheek zoekt voor je eerste eigen huis.

Kennis van aankoop en verkoop belangrijk voor starters

Startende huizenkopers die een startershypotheek willen moeten weten waarvoor een huis gekocht is in het verleden. De vraagprijs staat op Funda maar de rest moet je zelf uitzoeken. 

Voorbeeld starterswoning in Ede te koop

Te koop in Ede, de Ketelstraat 49 6713AM. Vraagprijs voor dit starters appartement € 229.500,-. In september 2016 stond deze woning te koop  voor € 89.500 en is deze starters appartement voor € 86.000,- verkocht. Alles is nog in dezelfde staat op een nieuwe CV ketel na uit 2021. De vraag is of gelijkwaardige appartementen voor dezelfde prijzen verkocht worden. Ook is de vraag welk bod jij dan moet doen op je eerste woning. Bieden onder de taxatie betekent een startershypotheek inclusief de kosten koper.

Doorstromers hoeven dit niet want die hebben overwaarde waarmee ze alle kosten kunnen meefinancieren. Lexwonen is landelijk aankoopmakelaar en hypotheekadviseur en helpt starters met hun eerste huis kopen. Een startershypotheek is mogelijk vanaf € 995,-. Begin als starter een nieuwe fase in je leven, vraag lexwonen om raad gedurende 7 dagen per week.

Benodigde documenten voor Startershypotheek

De volgende documenten heeft u nodig voordat u op zoek gaat naar een huis.

 1. Werkgeversverklaring (ook als u een vaste baan heeft)
 2. Recente salarisstrook
 3. Print screen van BKR (bkr.nl)

Heeft u een woning gezien dan kijkt lexwonen altijd mee in het kadaster i.v.m. recente verkopen aldaar. Gaat de hypotheek niet door dan heeft u aan ons ook geen kosten.

 

 

Hoe koop ik mijn eerste starterswoning met een startershypotheek en weet ik of de hypotheek past bij mijn inkomen?

Je kan je eerste eigenwoning kopen met een startershypotheek als jij de taxatiewaarde weet, je maximale hypotheek op inkomen weet en als je weet wat er in de bkr staat. Door een slim bod en biedcertificaat is je eerste woning kopen makkelijker. De verkopend makelaar weet op deze wijze alles over jou en dat schept vertrouwen. Zo maar een bod uitbrengen is kansloos. Lees alles over je eerste huis kopen met een startersfinanciering op deze pagina.

Klopt het dat je minder eigen geld nodig hebt als ik met een startershypotheek mijn eerste eigen woning koop?

Een startershypotheek is geen merk of een label. Het geeft gewoon aan dat het jouw eerste hypotheek is. Lexwonen regelt op juiste wijze de aankoop en hypotheek zodat je veel meer kan meefinancieren als starter zijnde. Je haalt dan alles uit de kast om zoveel mogelijk voordeel te halen uit je startersfinanciering voor je eerste eigenwoning. Lees alles hoe je je eerste eigen woning kan kopen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Met deze tips maak je als starter meer kans op de huizenmarkt

Lees meer
Call Now Button