Menu

Startershypotheek

Startershypotheek

Startershypotheek

Update 26 februari 2024

Een startershypotheek is je eerste hypotheek op je eerste huis. Als beginnende huizenkoper loop je tegen een paar problemen. Bieden op een woning en betaalbaarheid. Het is mogelijk om een huis te kopen zonder voorwaarden met startershypotheek zodat je veel meer kans heeft op de deal. Eerste starterswoning betaal je € 995,- aan advieskosten voor. Daarmee geven wij het goedkoopste hypotheekadvies. Weet dat jij je eerste woning kan kopen zonder voorbehoud van financiering zonder risico, wij hebben dit verzekerd.

Ik wil een indicatie wat ik moet bieden voor de volgende woning:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‘Overbieden huis’ whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Statershypotheek extra aflossen tussendoor is mogelijk. Beginnende huizenkoper kan goedkoop een eerste hypotheek kiezen voor zijn starterswoning. Een startersfinanciering begint met het berekenen wat je kan lenen en begint met het opstarten van een woningwaarde indicatie. Lexwonen helpt starters met eerste woning kopen en een financiering met of zonder NHG. Onze hypotheek voor starters heeft gegarandeerd lagere hypotheeklasten dan de goedkoopste geldverstrekker.

Startershypotheek op eerste huis berekenen

In beginfase geven wij starters inzage wat de huidige hypotheekrentes zijn, inzage in woningwaarde, wat er moet worden geboden en vergelijkingen met andere startersfinancieringen. Hypotheek voor starters berekenen is meer dan een inkomenstoets. Lexwonen vindt het belangrijk dat u kan kiezen wat bij uw past. Gaat u naar een advieskantoor of bank dan wordt er altijd vanuit gegaan dat een hypotheek in 30 jaar afgelost moet worden. Gaat u praten met vrienden, kennissen of familieleden. Zij zullen beamen dat een hypotheek voor de beginnende huizenkoper 30 jaar loopt en afgeloste dient te worden. Dit is niet waar, u heeft keuzes. Uiteraard moet de maandlast wel passen bij uw financiële situatie.  Heeft u inzicht in uw persoonlijke situatie? Heeft u persoonlijke wensen? Laat dit aansluiten op uw startershypotheek.

Wellicht heeft u eigen geld waardoor u geen 25 jaar maar in 21 jaar de hele schuld heeft afgelost met behoud van hypotheekrente aftrek. Ook hebben wij starters die gedeeltelijk de hypotheek aflossingsvrij willen. Lexwonen vindt dit ook een goede keuze indien het aflossingsvrije deel in ieder geval past op het inkomen op pensioendatum.

Aankoop starterswoning i.c.m. startershypotheek  met juiste looptijd en wensen

Lexwonen erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur helpt klanten met aankoop en startershypotheek voor starters. Wij helpen u met keuzes maken zodat u ook begrijpt hoe hypotheken werken. Lexwonen is de goedkoopste hypotheekadviseur en aankoopmakelaar van Nederland. Vanaf € 995,- helpen wij u met de eerste hypotheek en de aankoop. Landelijke dekking.

Starters lopen tegen de volgende zaken aan

 • Te weinig eigen geld voor de eerste hypotheek i.v.m. bod of de kosten koper
 • Door hoge huizenprijzen meer hypotheek nodig waardoor hoge hypotheeklast
 • Moet ik hoger of lager bieden op mijn eerste woning in 2023
 • Geen kennis van taxatiewaarde op de eerste woning

Lees hoe starters hun eerste woning kunnen kopen met startersfinanciering. Extra lage hypotheeklasten door de startersformule te activeren.

Voorbeeld lening voor starters in 40 jaar aflossen

Stel je kan voor € 500.000,- een huis kopen? De maandlasten voor een gewone hypotheek bedraagt gemiddeld € 2554.- bruto. De ene bank iets meer de andere bank € 40,- minder. Met de startershypotheek betaal je in deze situatie bijna € 300,- minder per maand. Deze lage hypotheeklasten komt omdat je in 40 jaar mag aflossen als starter zijnde. Houd je geld over dan mag je ook extra aflossingen doen. Uiteraard los je met een startersfinanciering na 15 jaar minder af. Voor startende huizenkopers is dit echter ideaal omdat ze nog in het begin zitten van hun inkomens carrière.

Kom je samen inkomen tekort? Weet dat Lexwonen leningen voor 4 personen heeft. 

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Waarom startersfinanciering voor starters zo goedkoop?

Hypotheek voor starters

Hypotheek voor starters

Om te beginnen zijn wij goedkoop met uw eerste startershypotheek omdat:

 1. Geen duur kantoor hebben maar grote tafel in huis
 2. Rechtstreekse aanstelling bij geldverstrekkers
 3. Snelle automatisering waardoor tijdwinst
 4. De eerste hypotheek is de makkelijkste hypotheek waar minder tijd in zit dan hypotheek voor doorstromers
 5. Door keuze mogelijkheid aflossen in 40 jaar heeft u altijd de laagste hypotheeklast.

Wij beginnen als startersspecialist met het starterstraject wat beginnende huizenkopers vele duizenden euro’s scheelt. U moet denken aan hulp bij aankoop eerste huis, eerste hypotheek en ook belangrijk is dat er geen kosten zijn als de eerste woning niet doorgaat.

Voorbeeld specifieke startershypotheek 

Ilse had van 4 geldverstrekkers een maandlasten berekening. Het verschil in maandlasten bedroeg € 27,70 tussen de goedkoopste en duurste geldverstrekker.  Na het lezen van dit artikel over starters vroeg Ilse onze berekening op.  Met de activatie van onze startersclausule had Ilse € 217,- minder hypotheeklasten. Het zelfde huis echter door specifieke startersclausule te activeren had ze een lagere hypotheeklast. De aflossing gebeurd namelijk nu niet in 30 jaar maar in 40 jaar.

Ben je relatief jonge starter op zoek naar een starterswoning? Ben je van plan om de komende 10 tot 20 jaar daar te blijven wonen? Verwacht je progressie in je inkomen de komende jaren maar wil je nu de laagste hypotheeklasten op je eerste woning? Onze startershypotheek op je eerste huis is ideaal en kan je in 15 jaar tijd bruto wel € 50.000,- schelen. In een tijd van hoger huizenprijzen en energieprijzen is dit een welkome oplossing. Let op, onze hypotheken voor starters zijn uitsluitend voor klanten die hun eerste woning kopen. Bent u een oudere starter  dan is het handig om te kijken of de startersfinanciering nog past op pensioendatum. Onze startersregeling is verkrijgbaar met en zonder NHG, ook voor oudere huizenkopers.

Hoe werkt de eerste hypotheek voor starters?

Eerste hypotheek

Eerste hypotheek

De startershypotheek voor starters is eigenlijk de moeilijkste hypotheek sinds 2018. Uit onze hypotheek en aankoop ervaringen blijkt dat succesvol een woning kopen door startende huizenkopers alleen lukt als ze vanaf begin tot eind begeleid worden in het starterstraject. Zeker sinds oktober 2022.  De kennis van de woningmarkt is belangrijk als iemand zijn eerste hypotheek afsluit voor zijn eerste eigen huis. Een eerste hypotheek werkt alleen als de lening past op het inkomen en als er iets eigen geld aanwezig is. Een financiering voor starters voor de eerste woning hebben wij onder de duizend euro (€ 1000,-) via lexwonen.nl.

Gratis inzage in onze woningwaarde tool voor eerste droomhuis

Onzekerheid in de gehele materie is de grootste angst voor een starter met een beginners hypotheek. Moet ik nu wel beginnen met kopen door de hoge hypotheekrente? Wat moet ik nu als beginnende huizenkoper bieden op mijn eerste woning omdat huizenprijzen dalen? Daarom hebben wij vanaf augustus 2022 onze GRATIS woningwaarde tool geopend. Hier kan u nakijken wat de indicatie woningwaarde is. Binnen 10 seconden heeft u een document met woningwaardes uit de regio en van uw droomhuis, geheel GRATIS. Handig voor starters op de woningmarkt.

Startersfinanciering voor ouderen

Het gebeurd ook dat ouderen hun eerste eigen woning kopen met hun eerste hypotheek. Kiezen ouderen voor een hypotheek voor starters dan gaan wij ook kijken of de hypotheek nog past op pensioendatum . Stel u bent 35 jaar en u wilt de hypotheek in 40 jaar aflossen? Wij gaan dan nu kijken hoeveel hypotheek u straks nog heeft staan op 67 jarige leeftijd. U heeft namelijk de hypotheek geheel afgelost als u 75 jaar bent.

Starterslening is geen startershypotheek

Starterslening voor eerste huis is een aanvullende lening die bovenop je eerste startershypotheek komt. Startersleningen zijn geen startershypotheken. Een starterslening moet je terugbetalen na een bepaalde periode als je dit betalen kan. Een starterslening is een aanvullende lening die je niet gebruiken kan om hoger ter bieden of om de kosten koper mee te betalen. Met een hypotheek voor starters kan dit wel mits taxatie hoog genoeg is.  Een huis kopen zonder eigen middelen is dan mogelijk. Het nadeel van een starterslening is dat verkopende makelaars vaak kiezen voor iemand die zo weinig mogelijk hoeft te lenen.

Hoe meer je leent des te meer kans op een afwijzing. Acceptatieproces van een starterslening gebeurd door SVN in Amersfoort. Het is een prima systeem maar de laagste rente van een bank uitzoeken kan je bijna hetzelfde geld opleveren als een starterslening.  Hier zit geen leeftijd aan gebonden. Een specifieke startersfinanciering kan je net zo hoog afsluiten als je wil en dan ook nog de laagste hypotheeklasten. Ook speelt de leeftijd met een startersfinanciering geen rol. Een starterslening is gemaximaliseerd tot een door de gemeente bepaald bedrag. Hypotheek voor starters geeft je meer kans om je eerste huis te kopen.

Minder hypotheek meer kans op huis

Door juiste onderhandelingen en juiste taxatie heb je meer aan een specifieke hypotheek voor starters. Stel nu dat u zelf een eigen woning heeft die u te koop zet. Aan wie zou u de woning verkopen.

 1. aan diegene die extra financieringen nodig heeft om de hypotheek rond te krijgen?
 2. aan diegene die 1 hypotheek heeft?

In deze tijd waar huizen vrij snel verkocht worden doet Lexwonen de hypotheek voor starters. Taxatie en hypotheek berekenen en het beschikbare eigen geld. Daarna het bod. Huizenprijzen 2023 en 2023 zullen stabiliseren. Weet dus wat je moet bieden. Wij helpen met aankoop en de eerste hypotheek voor de starterswoning.

Kan ik met de eerste hypotheek ook meer lenen zoals met een starterslening?

Eerste huis kopen

Eerste huis kopen

Omdat lexwonen altijd zoekt naar de bank met de laagste hypotheekrente krijg je meer hypotheek. Nu een voorbeeld van bestaande klant uit juli 2022. Rob en Thea uit Stein wilden in Veenendaal een huis kopen. Inkomen van hun bedroeg € 35.000,- en € 30.000,-.  Bij een grote bank konden ze € 292.200 lenen bij 3,9% hypotheekrente. Bij een andere bank bedroeg de hypotheekrente op dat moment 3,10% waardoor zij € 18.000,- meer aan hypotheek konden krijgen.

Door overleg met makelaar en een biedcertificaat wilde de verkopende partij graag aan ons verkopen. Wij hebben € 7.000,- minder geboden en € 18.000,- meer hypotheek gekregen van de bank. Op deze wijze helpen wij dagelijks starters aan meer hypotheek en een goed onderbouwd bod. Zo maar wat roepen met een vermelding van onder voorbehoud van financiering is kansloos.

De kosten koper wilden wij meefinancieren maar dat wilde de makelaar niet in de koopakte hebben staan. Dus meer hypotheek vragen dan het bod wilde de makelaar niet. Lexwonen heeft eerst de hypotheek aangevraagd zoals vermeld in de koopakte. Stel nu dat er een afwijzing was gekomen dan hadden we in ieder geval een correcte afwijzing welke je moet overleggen. Na goedkeuring hebben we de hypotheek voor starters laten verhogen. Dat was geen enkel probleem. Je ziet dat elke eerste hypotheek voor starters anders is. Vraag ons hier naar. Wij rekenen geen kosten als de hypotheek niet door gaat.

Welke kennis is belangrijk bij afsluiten startersfinanciering?

 1. Kennis van woningprijzen in het hele land
 2. Hoe ziet de koopakte er uit
 3. Hoeveel hoger of lager bieden dan de vraagprijs
 4. Taxatiewaarde (marktwaarde) indicatie om te kopen met weinig spaargeld

Hoe eerste hypotheek regelen?

Eerste hypotheek starter

Eerste hypotheek starter

Lexwonen doet bijna uitsluitend hypotheken voor starters regelen omdat dit uitdagend is en lastig. Een financiering voor starters kan je pas regelen als je goed geïnventariseerd hebt.  Tegenslagen kan je namelijk niet hebben omdat starters dat een vermogen aan eigen geld kost. Maken doorstromers een fout in de berekening van taxatiewaarde of maximale hypotheek dan kunnen ze dat goed maken met hun overwaarde. Startende huizenkopers kunnen dit vaak niet of ze willen hun spaarcenten anders gebruiken. Belangrijk is om de volgende documenten te regelen

 • BKR overzicht ( via bkr.nl)
 • Werkgeversverklaring of UWV verzekeringsbericht op UWV.nl en zoeken bij arbeidsverleden
 • Salarisstrook
 • Overige betalingsverplichtingen zoals DUO opzoeken
 • Taxatiewaarde i.v.m. eigen geld (regelt lexwonen binnen 10 minuten een indicatie)

Heeft u een starters appartement gezien en is er geen VVE aanwezig? Hypotheek zonder VVE is mogelijk.

Starters huis kopen zonder eigen geld

Starters willen het liefst een huis kopen zonder eigen geld of met zo weinig mogelijk spaargeld in de hypotheek. Dit kan als je weet wat de taxatiewaarde van je eerste eigen woning is. Koop je namelijk onder de taxatiewaarde een huis dan heb je minder eigen geld nodig. Let op, de vraagprijs van een starterswoning heeft niets te maken met de marktwaarde of taxatiewaarde van die woning. De vraagprijs kan wel € 400.000,- bedragen maar de taxatie kan hoger of lager worden. Daar ligt de meerwaarde via Lexwonen.

Eerste huis kopen

Voorbeeld van bestaande klant uit Veenendaal die zijn eerste huis kocht. Tim en Elske konden via lexwonen.nl € 270.000,- aan hypotheek krijgen. Ze zagen een schitterende starterswoning op het Zuiderkruis in Veenendaal met een vraagprijs van € 245.000,-. Door een snelle check met onze taxateurs en het kadaster bleek de taxatiewaarde van de starterswoning € 250.000,- te bedragen. Door een bod van € 243.000 te bieden en mede door de hogere taxatie dan het bod konden we alle kosten meefinancieren in de eerste hypotheek voor starters

Een van de kenmerken van een startersfinanciering is dat je alle kosten kan meefinancieren als de hypotheek past op:

 1. taxatiewaarde starterswoning
 2. het inkomen

Als starters konden Tim en Elske € 270.000,- gezien hun inkomen lenen voor hun eerste woning. Ze hadden slechts € 250.000,- aan hypotheek nodig. Ook de taxatiewaarde was hoog genoeg waardoor hun eerste hypotheek paste. Er was geen eigen geld dus nodig omdat ze meer mochten lenen dan de koopsom omdat taxatie hoger was dan het bod. Lexwonen regelt snel de indicatie woningwaarde, taxaties, koopakte en de hypotheek met de laagste hypotheekrente.

Combinatie van onderhandelen, de laagste hypotheekrente en taxatie zorgt voor een 100% startersfinanciering. Bij de meeste banken kan je niet méér lenen dan het bedrag dat je hebt geboden. Lexwonen doet al jaren een hypotheek voor starters afsluiten bij de geldverstrekkers waar je meer kan lenen dan je bod.

Lage hypotheekrente méér hypotheek voor starters

Hoe lager de hypotheekrente des te meer startersgeld kan je krijgen voor je starterswoning. Dit is ook logisch. Lexwonen zoekt naar de bank waar je meer kan lenen en de kosten kan meefinancieren. Lukt dit niet helemaal? Dan wel zo weinig mogelijk eigen geld meenemen voor de eerste financiering. Meefinancieren van kosten koper kan je nooit met een starterslening doen. 

Meerdere starters in 1 hypotheek

Lukt het jou of jullie niet om samen of alleen een huis te kopen? Lexwonen regelt regelmatig voor starters een startersfinanciering met 4 personen. Met 4 starters kan je veel meer lenen. Denk aan een hypotheek met ouders of met vrienden.

Voorbeeld hiervan zijn 4 vrienden die samen in Wekerom een huis hebben gekocht met een startersfinanciering. Let op, een starterslening is wat anders dan een hypotheek. Een starterslening is een aanvullende lening die je via SVN kan krijgen. Let op, verkopende makelaars zitten niet te springen op startersleningen. Ze verkopen liever aan iemand die geen extra leningen nodig heeft. Een hypotheek met een starterslening betekent meer kans op afwijzingen.

Meet weten over een hypotheek met 3 of 4 personen? Bereken hypotheek met 3 of 4 personen op deze pagina. 

Hypotheek voor starters kent 3 vormen 

Krijg jij je eerste hypotheek als starter zijnde dan kan je kiezen uit 3 vormen:

 1. Annuïteitenhypotheek
 2. Lineaire hypotheek
 3. Aflossingsvrije hypotheek

Kies je voor je eerste huis een Annuïteitenhypotheek dan kies je voor een vast bedrag per maand aan rente en aflossing. Alleen betaal je in het begin meer hypotheekrente en los je wat minder af. Gedurende de looptijd wijzigt dit, heel langzaam ga je jaarlijks meer aflossen en betaal je minder hypotheekrente.

Bij een lineaire hypotheek als eerste lening los je direct veel meer af dan bij een Annuïteitenhypotheek. De maandlasten van een lineaire hypotheek liggen iets hoger. Het is geen weg gegooid geld want je lost met name in het begin veel meer af. Stel nu dat je over 12 jaar je eerste huis gaat verkopen dan is de restschuld aan de bank met een lineaire hypotheek veel lager dan bij een annuïteitenhypotheek. En dat betekent dat je voor de volgende woning weer meer kan lenen.

Een eerste lening met een deel aflossingsvrije hypotheek is ook mogelijk. In de loop der jaren is deze vorm wel aangepakt. Je mag als starter 50% van de woningwaarde aflossingsvrij afsluiten. Let op, niet de helft van de hypotheek maar van de taxatiewaarde. Stel je koopt goedkoop je eerste huis van je ouders voor € 200.000,-.  De taxatiewaarde van je starterswoning bedraagt € 300.000,-. Dit betekent dat je maximaal € 150.000,- aflossingsvrij als hypotheek mag afsluiten. Nu heb je nog € 50.000,- aan hypotheek nodig. Je kiest dan voor of een Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Waarschuwing aflossingsvrij!

Let op, steeds vaker treffen wij klanten die denken dat aflossingsvrij voor eeuwig is. Dit is niet waar. Je zal ooit moeten aflossen met eigen geld. Een aflossingsvrijehypotheek als eerste hypotheek komt niet zo vaak voor. Neemt een klant een zogenoemde hypotheek voor starters voor het eerste huis met een deel aflossingsvrij? Wij adviseren dan altijd om te zorgen dat op pensioendatum de hypotheek past. Past deze niet dan is de kans groot dat je geen andere hypotheek krijgt en dan kan je vertrekken.

Hoger bieden hoeft niet meer!

Overbieden op een woning lukt nooit met een eerste hypotheek tenzij de taxatie hoger ligt. Sinds juli 2022 hoef je niet meer te overbieden, ook niet in de Randstad. Wij worden regelmatig belaagd door makelaars die starterswoningen te koop hebben.  De vraagprijs is de verkoopsprijs en vaak ook daaronder.  Doet Lexwonen het bod samen met een biedcertificaat dan heb je veel meer kans.

Biedcertificaat en hypotheek voor starters zorgt voor eerste eigen woning

Biedcertificaat voor starterswoning

Biedcertificaat voor starterswoning

Ga jij je eerste eigen huis kopen dan is een biedcertificaat een must. Verkopend makelaar kan dan zien wat je kan lenen, je verplichtingen en de woningwaarde die wij hanteren. Dit is weer belangrijk voor de maximale eerste lening. Op deze wijze kan de makelaar het risico dat een verkoop van een huis niet door gaat inschatten. Lexwonen doet sinds 2015 op deze wijze de biedingen en de hypotheek regelen. Gaat de startershypotheek niet door dan heeft u aan ons geen kosten.

Maximale startershypotheek is taxatiewaarde

Voor een beginnende huizenkoper is het lastig te begrijpen. Toch is dit de belangrijkste regel die je moet weten. Jouw maximale hypotheek als starter mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde van jouw starterswoning. Snel een voorbeeld. Wij hebben voor jou berekend dat je op inkomen € 450.000,- aan startersfinanciering kan krijgen voor je eerste eigen woning. Blijkt de taxatiewaarde van jouw droomhuis € 400.000,- te bedragen dan is dat bedrag jouw maximale financiering.

Ongeacht jouw inkomen, je kan dus nooit meer aan hypotheek krijgen dan de taxatiewaarde. Beginnende huizenkopers moeten dus goed weten wat ze moeten bieden. Bieden ze te veel dan zijn ze veel eigen geld kwijt. Lexwonen begint altijd direct met het berekenen van  taxatiewaarde in overleg met taxateurs. Als we dit weten dan kan je als starter zijnde je verdiepen in de ontbindende voorwaarden welke ook in de koopakte komen te staan.

Starterswoning kopen met ontbindende voorwaarden

Koop een starterswoning altijd met ontbindende voorwaarden. Niet alleen door dit te roepen maar ook het bedrag schriftelijk vermelden. Dus doe jij een bod van € 500.000,- onder voorbehoud van € 500.000,- dan betekent dit dat jouw hypotheekaanvraag ook daadwerkelijk € 500.000,- bedraagt. Je gaat dus geen verbouwing meefinancieren in je eerste hypotheek. Stel je nu voor dat je voor € 50.000,- wil verbouwen. In dat geval moet je anders bieden. Je geeft dan door : Bod € 500.000,- voorbehoud van financiering € 550.000,-. Je gaat namelijk jouw eerste hypotheek verhogen om te verbouwen.

Het nadeel hiervan is dat jouw startershypotheekaanvraag hoger wordt. Wellicht vindt jij dat geen probleem maar een verkopend makelaar wel. Hoe hoger de hypotheek des te meer kans op een afwijzing van de bank voor de startersfinanciering.  Een makelaar zal altijd kiezen voor diegene die het minste hoeft te financieren. Het is logisch als iemand maar € 150.000,- hypotheek nodig heeft dat die meer kans maakt dan iemand die € 250.000 moet lenen. Lexwonen doet het daarom anders.

Voorbehoud van financiering wordt het bod en extra geld wordt verhoogde inschrijving

Wij gaan dus het bedrag aanvragen bij de bank waar je de woning voor koopt. Dit wordt het bedrag aan voorbehoud van financiering. Tevens zeggen wij tegen de bank dat we op termijn wellicht willen verbouwen. Er wordt dan een bedrag gereserveerd waar je niets voor hoeft te betalen op dat moment. Het kost je dus helemaal niets ook al laat je € 100.000,- hoger inschrijven. Ook al maak je er nooit gebruik van dan kost het ook niets. Het gaat jou geld kosten als je een gedeelte van het geld wil opnemen om te verbouwen. Je krijgt dan dus een deel startershypotheek er bij. Je hoeft daarvoor niet meer naar de notaris. Wel moet er een check plaatsvinden of de extra startershypotheek past op je inkomen en de waarde van de woning. Het grote voordeel hiervan is dat je nu getoetst wordt op aankoop van de woning. Later op de verhoogde inschrijving. Weet dat een woning kopen zonder voorbehoud van financiering mogelijk is.

Vergelijk startershypotheek met gewone hypotheek

Kijk hieronder naar de twee verschillende hypotheeksoorten. Links ziet u de startershypotheek en rechts ziet u een basis hypotheek. Kijk naar de bruto en netto hypotheeklasten en vergelijk deze met elkaar. Een starter met zijn eerste regeling is verreweg de hypotheek met de laagste maandlasten.

Omdat je de startersfinanciering in 40 jaar aflost in plaats van 30 jaar zijn de totale kosten uiteraard hoger bij een 40 jarige aflossing.

De fiscus en je eerste eigen huis

Kijk ook even op de website van de belasting dienst over hypotheek en je eerste eigen huis. Hier staat van alles over de aftrekbaarheid van de hypotheekkosten. Uiteraard vertellen wij jou alles over de hypotheekkosten en belastingteruggave. Ook het regelen van de belastingteruggave i.v.m. je eerste hypotheek kunnen wij laten regelen. Neem contact op als jij als starter een startersfinanciering zoekt voor je eerste eigen huis.

Startersvrijstelling bespaard duizenden euro’s voor beginnende huizenkoper

De startersvrijstelling is een vrijstelling van de overdrachtsbelasting als jij je eerste eigen huis koopt. Je kan voor de vrijstelling in aanmerking komen. Hier volgen de voorwaarden hoe je maximaal € 8000,- kan besparen aan overdrachtsbelasting.

 1. Je bent meerderjarig maar jonger dan 35 jaar op het moment dat je de woning in eigendom krijgt. Bepalend is de gang naar de notaris voor de overdracht. Je gaat de leveringsakte ondertekenen. De datum van het tekenen van de leveringsakte is leidend. Je mag dan nog geen 35 jaar zijn. Is een van de twee ouder dan heb je recht op 50% van de startersvrijstelling.
 2. De waarde van de woning mag niet hoger zijn dan € 400.000,-. Let op, Koop je een huis voor € 400.000,- maar in het taxatierapport staat een waarde van € 405.000,-? Je betaald dan wel 2% overdrachtsbelasting over de koopsom.
 3. Koop jij je tweede of derde woning en heb je nog nooit gebruik gemaakt van de startersvrijstelling? Voldoe je aan de overige voorwaarden? Het is dan mogelijk om vrijstelling te krijgen voor de overdrachtsbelasting.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting moet altijd gaan over je eigen woning waar je voor langere tijd gaat wonen. Raadpleeg de notaris.

Kennis van aankoop en verkoop belangrijk voor starters

Startende huizenkopers die een hypotheek voor beginners willen moeten weten waarvoor een huis gekocht is in het verleden. De vraagprijs staat op Funda maar de rest moet je zelf uitzoeken. 

Startende ondernemer een eerste hypotheek

Ook startende ondernemers die een huis willen kopen kunnen al na 1 jaar zelfstandig ondernemerschap een hypotheek voor ondernemers krijgen. Let wel op, vaak is uw eerste hypotheek als zelfstandig ondernemer lager dan als u van 3 jaren uw aangiftes kan overleggen.

Voorbeeld starterswoning in Ede te koop

Te koop in Ede, de Ketelstraat 49 6713AM. Vraagprijs voor dit starters appartement € 229.500,-. In september 2016 stond deze woning te koop  voor € 89.500 en is deze starters appartement voor € 86.000,- verkocht. Alles is nog in dezelfde staat op een nieuwe CV ketel na uit 2021. De vraag is of gelijkwaardige appartementen voor dezelfde prijzen verkocht worden. Ook is de vraag welk bod jij dan moet doen op je eerste woning. Bieden onder de taxatie betekent een startershypotheek inclusief de kosten koper.

Doorstromers hoeven dit niet want die hebben overwaarde waarmee ze alle kosten kunnen meefinancieren als ze hun huis verkopen. Lexwonen is landelijk aankoopmakelaar en hypotheekadviseur en helpt starters met hun eerste huis kopen. Een  startershypotheek voor starters is mogelijk vanaf € 995,-. Begin als starter een nieuwe fase in je leven, vraag Lexwonen om raad gedurende 7 dagen per week.

Benodigde documenten voor hypotheek

De volgende documenten heeft u nodig voordat u op zoek gaat naar uw eerste huis.

 1. Werkgeversverklaring (ook als u een vaste baan heeft)
 2. Recente salarisstrook
 3. Print screen van BKR (bkr.nl)

Heeft u een woning gezien dan kijkt lexwonen altijd mee in het kadaster i.v.m. recente verkopen aldaar. Gaat de hypotheek niet door dan heeft u aan ons ook geen kosten. Let op heeft u een negatieve BKR? 

Eerste hypotheek en eigen geld

Koopt u als starter uw eerste woning samen dan ontkomt u er niet aan om eigen geld in te brengen. Vaak is het een partner die spaargeld heeft en deze gebruikt om de startershypotheek rond te krijgen. Ga altijd vooraf naar de notaris om dit soort zaken goed te omschrijven. Bij eventuele verkoop omdat u uit elkaar gaat bespaart dit veel problemen. Starters op de woningmarkt blijven niet altijd starters. Bij verkoop samen of gescheiden moet alles transparant en duidelijk geregeld zijn. Een notaris is de enige die zaken goed kan notuleren. 

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button