Subsidie voor HR++ glas: zo zit het
Als het gaat om waardevermeerdering van je woning, kan isoleren echt de moeite zijn. En bij het isoleren kun je niet alleen denken aan het isoleren van de gevel of muren, maar ook aan het vervangen van de ramen door HR++ glas. Daar zitten natuurlijk kosten aan verbonden, maar het levert ook wat op in de vorm van besparing op je energiekosten en een hogere waarde van je woning. Maar hoe zit het met de subsidie voor HR++ glas? We geven uitleg in dit artikel.
De voordelen van HR++ glas
Eerst nog even iets meer over de voordelen van HR++ glas. We zetten ze op een rij:
- Lagere energierekening
- Meer comfort door een gelijkmatige binnentemperatuur
- Minder condensatie aan de binnenkant van de ramen
- Demping van geluid
- Verhoging van de marktwaarde van je woning
De subsidie voor HR++ glas
Met behulp van de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) stimuleert de overheid energiebesparende maatregelen, waaronder HR++ glas voor particuliere huiseigenaren en verhuurders.
De voorwaarden voor de subsidie
Voor het aanvragen van de subsidie gelden een aantal voorwaarden:
- Je mag één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Ga je meerdere etages isoleren? Vraag de subsidie dan tegelijk aan, maar wel binnen 24 maanden.
- Je moet minimaal 8m2 isoleren qua oppervlak.
- Je mag alle vormen van glasisolatie bij elkaar optellen, dus niet alleen HR++ glas, maar ook een isolerende deur telt mee.
- Je krijgt subsidie voor maximaal 45m2.
- Het gaat alleen om het vervangen van oude ramen, panelen of deuren dus niet om het plaatsen van een nieuw raam waar eerst een gevel zat.
Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.
De subsidie voor HR++ glas aanvragen
De subsidie voor HR++ glas vraag je op de volgende manier aan:
- Bepaal wat je gaat isoleren en verzamel offertes van erkende bedrijven
- Laat het glas vervangen door HR++ glas
- Dien binnen 24 maanden na installatie de aanvraag in via het subsidieloket van de Rijksoverheid.
Voor het aanvragen van de subsidie heb je de meldcode nodig van het glas dat je hebt laten installeren, laat deze door het bedrijf opnemen op de factuur. Op de factuur moet het aantal m2 en de dikte van het glas vermeld staan. Daarnaast heb je een foto nodig waarop de werkzaamheden goed zichtbaar zijn. Daarnaast heb je een uitwerking nodig van het netto oppervlakte glas, kozijnen en/of m2 van de kozijnpanelen per kozijn.
HR++ ramen en lichtkoepels
Denk bij het isoleren niet alleen aan de ramen, maar bijvoorbeeld ook lichtkoepels die zorgen voor meer natuurlijk licht. Er zijn HR++ lichtkoepels verkrijgbaar in complete sets die je in je woonkamer, slaapkamer of keuken installeert. Meer licht, maar weinig verlies aan warmte. En ook met deze lichtkoepels profiteer je van de subsidie als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.
Lees ook meer over de verschillende materialen voor isolatie en de voor- en nadelen per materiaal.