Menu

Taxatierapport niet altijd nodig

Taxatierapport niet altijd nodig

Taxatierapport niet altijd nodig

Wanneer is een taxatierapport niet nodig is als je een huis koopt? Een taxatie is niet nodig als u een woning koopt zonder NHG en de koopsom is niet hoger dan 90% van de  WOZ-waarde van het aan te kopen huis.

Zonder taxatierapport een huis kopen

Als je een huis koopt dan wil de bank de waarde weten van de aan te kopen woning. Je maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de waarde van de woning. Een taxateur die niet betrokken is bij aankoop of verkoop van het huis moet de woning taxeren. Dit taxatierapport geef je aan de hypotheekadviseur zodat hij dit kan mailen naar de hypotheekverstrekker.

Koop je een woning met NHG ( Nationale hypotheekgarantie) dan heb je altijd een taxatierapport nodig. Je snapt dat de verhouding van bieden, WOZ-waarde en overwaarde bepalend is of je een taxatierapport nodig hebt.

Wanneer geen taxatierapport nodig

Stel je koopt een woning met een vraagprijs voor € 450.000,- . Je huidige woning vertegenwoordigd een overwaarde van € 100.000,-.  De overwaarde moet je weer inleggen voor de nieuwe hypotheek.

In dit geval wordt je hypotheek € 450.000 minus € 100.000,- overwaarde is € 350.000,-. LET OP!  Je hebt geen taxatierapport nodig als de hypotheekaanvraag lager is dan 90% van de WOZ waarde. Stel nu dat je aangekochte woning een WOZ waarde heeft van € 400.000,-. Dan neem je 90% van € 400.000,-  is € 360.000,-. De hypotheekaanvraag wordt € 350.000,-,  je blijft dus onder die WOZ waarde van € 360.000,-.

Heb je dus veel overwaarde of spaargeld, bespaar veel geld op een taxatierapport. Verder scheelt het je enorm veel tijd in het acceptatieproces van de bank. Bel je vandaag een taxateur dan gaat hij jou volgende week inplannen. Vervolgens duurt het vaak nog een week voordat het taxatierapport is goedgekeurd door het NWWI.

Hoe vind ik de WOZ-Waarde van een huis?

De WOZ-Waarde van een huis vindt je op het WOZ-Waardeloket.

Het is heel makkelijk zoeken. Aangekomen op de site klik je op “verder” en zoek dan je woning met adresgegevens of postcode en huisnummer, heel makkelijk.

Voorbeeld Woning van LexWonen

LexWonen verkoopt zijn huis gelegen aan de Schoolweg 82 te Elst. Vraagprijs € 445.000,-. Jij koopt mijn huis voor € 450.000,- en je hebt zelf een overwaarde van € 150.000,-. Ga nu kijken op het WOZ-waarde loket en vul daar mijn adresgegevens in.

Taxateur niet altijd nodig

Taxateur niet altijd nodig

Nadat je de adresgegevens hebt ingevuld en op zoeken hebt geklikt ontvang je de uitslag van de WOZ-waarde.

Je ziet dat de laatste datum van de WOZ-waarde in 2019 is geweest. Dat is geen probleem. Je ziet hier een bedrag van € 377.000,- vermeld staan. Je koopt een huis voor € 450.000,-. Dan trek je de overwaarde huidige woning er vanaf van € 150.000,- er blijft dan een hypotheekbehoefte over van € 300.000,-.

Je hebt geen taxateur nodig omdat 90% van de WOZ-Waarde € 339.300 bedraagt (namelijk 90% van € 377.000,-), dat is hoger dan de hypotheekbehoefte/aanvraag van € 300.000,-.

Taxatie tip

Als je denkt dat de WOZ-Waarde hoger ligt dan de totale benodigde hypotheeksom dan zoek de WOZ-waarde op. Binnen 30 seconden even € 600 tot € 800,- besparen en een snellere doorlooptijd op de hypotheek.

Ook een werkgeversverklaring heb je allang niet altijd meer nodig. Het kan heel simpel met een UWV verzekeringsbericht. Dit pdf staat op UWV.nl en dan onder arbeidsverleden. Het scheelt je zo 4 tot 5 weken. Het opvragen van een werkgeversverklaring gaat vaak fout, foute data en cijfers.

Bereken eens wat je kan lenen en vraag de waarde op van jullie droomhuis. Wij helpen met bieden eventueel kopen zonder ontbindende voorwaarden, de koopakte, hypotheekaanvraag en loodsen jou er snel doorheen. Taxatierapport vaak niet nodig.

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button