Menu

Vakantiehuis kopen en verhuren

Vakantiehuis kopen en verhuren

Vakantiehuis kopen en verhuren

Een vakantiehuis kopen en verhuren is mogelijk als je een deel van je eigen huis verkoopt aan bijvoorbeeld je eigen kind, vriend of kennis zodat deze zich inkoopt in jouw huis. Dit kan alleen als de hoogte van je hypotheek op dit moment lager is dan de waarde van de woning. Iedereen mag die hypotheek opvullen tot de woningwaarde. Dit is een mooie manier van je cashflow verhogen om een vakantiewoning te kopen voor verhuur. Je leent namelijk geen geld van de bank i.v.m. overwaarde opnemen, je krijgt geld van je kind of kennis die vervolgens mede-eigenaar wordt.

Voorbeeld van vakantiehuis kopen en verhuren

Voorbeeldberekening van een vakantiewoning kopen en verhuren. Stel je hebt zelf op dit moment een eigen huis waar een hypotheek op zit van € 300.000,- De taxateur schat de taxatiewaarde nu op € 600.000,-. Dat betekent dus feitelijk dat de woning nog belast mag worden met € 300.000,-.  De maximale hypotheek die op deze woning mag rusten is € 600.000,- omdat dat de taxatiewaarde (marktwaarde) is. Om het even wie dit doet. U mag zelf overwaarde gaan verzilveren bij de huidige bank maar de rente en aflossing zijn van dienaard dat je niet uit komt met de huurprijzen. Handiger is dus dat je iemand laat inkopen die je kent.

Ga je zelf € 300.000,- aan overwaarde verzilveren dan  kost je dat € 1.700,- netto per maand minimaal voor een annuïteiten hypotheek. Aflossingsvrij kost ongeveer € 1300,- per maand netto. Slimmer is om iemand te laten inkopen voor 3 ton zodat je daar je vakantiewoning van kan betalen en gaan verhuren.

Hoe ziet aankoop voor verhuur huis er uit?

Stel u zit zelf bij geldverstrekker A met een hypotheek van € 300.000,-. Uw zoon gaat zich graag inkopen in uw woning omdat hij te weinig verdiend om zelf te kopen. Hij koopt zich dan in voor € 300.000,- omdat dat de helft is van de taxatiewaarde op dit moment.

Onze notaris maakt de koopakte op omdat alles goed geregeld moet worden. Wij sturen de koopakte en inkomensgegevens naar de geldverstrekker en vervolgens bij akkoord gaat het volgende gebeuren.

  1. Notaris sluit oude hypotheek over naar andere bank die het wel duld dat er meerdere eigenaren in een huis een hypotheek hebben
  2. Zoon krijgt conform de koopakte een hypotheek van € 300.000,-
  3. Notaris maakt € 300.000,- over naar vader

Vader kan hiermee een vakantiehuis gaan kopen en verhuren. Hij hoeft hier geen maandelijkse rente over te betalen omdat het geld van zoon komt die zich heeft ingekocht. Waarschijnlijk zou vader deze overwaarde nooit kunnen verzilveren want hij zou dan wel ruim € 100.000,- inkomen moeten hebben om 6 ton te kunnen lenen.

Addertje onder het gras

Er zijn wel wat gevolgen, hypotheekrente is niet meer aftrekbaar en de woning, valt in box 3. Als zoon uit de woning wil dan zal het huis verkocht moeten worden. Hij heeft eventueel recht op overwaarde. Verder zal 6 ton hypotheek op 1 persoon zal lastig zijn zodat u dus geen kans heeft om de woning terug te kopen. U heeft namelijk een vakantiewoning gekocht voor de verhuur.

Stel nu dat uw mede-eigenaar besluit om de woning te verkopen dan is het wellicht mogelijk om de vakantiewoning die u nu verhuurt  aan de Costa of waar dan ook om daar zelf te gaan wonen. Informeer of u daar 365 dagen per jaar mag wonen of dat het een recreatiebestemming heeft. Verhuren van je recreatiewoning is alleen interessant als het met geld gebeurd wat weinig kost.

Een opeethypotheek of verhuurhypotheek is gewoon te duur.

Een vakantiehuis kopen en te huur zetten kan

Overweegt u de overwaarde te cashen? Mail de situatie en de inkomens dan gaan wij kijken of wij kunnen helpen met de hypotheek zodat u kan kopen en verhuren.

Ik wil graag bij jullie op gesprek voor meer informatie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button