Menu

Van Annuïteit naar Aflossingsvrij

Van Annuïteit naar Aflossingsvrij

Van Annuïteit naar Aflossingsvrij

Hoe zijn lagere hypotheeklasten mogelijk? Weet u dat u veel goedkoper kan wonen en echt honderden euro’s per maand kan besparen door de hypotheek over te sluiten naar Annuïteit en Aflossingsvrij . Uiteraard is het per situatie anders maar wij kunnen echt bijna iedereen helpen aan lagere hypotheeklasten van € 450,- tot € 900,- per maand. Wij moeten wel een paar belangrijke zaken inventariseren gezien de huidige woningmarkt.

50%  van de woningwaarde aflossingsvrij rest annuïtair kan als u:

  • Overwaarde heeft op huidige woning (langer dan 2 jaar woont)
  • De hypotheeklasten nog kan betalen bij overlijden
  • Hypotheek past op inkomen pensioendatum
  • Hypotheek past op huidige inkomen
  • De boeterente terug kan verdienen

Door overwaarde naar aflossingsvrij en annuïteiten

U mag 50% van de huidige woningwaarde aflossingsvrij maken.  Heeft u dus een huis met een marktwaarde van € 450.000,- dan mag maximaal 50% in een aflossingsvrije hypotheek, dus € 225.000. Het overige doet u annuïtair aflossen. Uw besparing is gigantisch door lage rentes en het feit dat u geen € 225.000,- hoeft af te lossen, maar wel bij de juiste bank.

Waar moet je op letten? 

Waar moet je op letten als je een hypotheek van annuïteit naar aflossingsvrij overzet gedeeltelijk

  • Correcte overlijdensrisicoverzekering
  • Hypotheekrente is niet meer aftrekbaar van de IB
  • Door overhouden van restschuld niet in problemen komen in de toekomst

Ben jij een starter? Kijk even op onze pagina over startershypotheek.

Voorbeeld van annuïteitenhypotheek naar aflossingsvrijehypotheek

Lage hypotheeklasten

Lage hypotheeklasten

Joop heeft in Doorn een huis gekocht van € 350.000,-, de hypotheek in Doorn is annuïteitenhypotheek van € 350.000,- , hypotheekrente 2,6%. Bruto maandlast van € 1.401 bruto en € 1123,- netto.

Nu 4 jaar later bedraagt de hypotheek nog € 300.000,- en is zijn huis € 450.000,- waard. De regel is dat u maximaal de helft van de huidige marktwaarde aflossingsvrij mag maken. De helft van € 450.000,- bedraagt € 225.000,-. Uw totale hypotheek bedroeg nog € 300.000,-. Omdat u de hypotheek gaat oversluiten betaald u boeterente en advieskosten. Laten we de totale kosten op € 15.000,- houden.

Wat wordt de nieuwe hypotheek?

Totale hypotheek wordt dan € 300.000,- en die € 15.000,- aan kosten dus totaal € 315.000,-. U maakt € 225.000 aflossingsvrij en € 90.000,- gaat u annuïtair aflossen. Uw nieuwe maandlast bedraagt € 669,- bruto. Dit is tevens uw netto hypotheek omdat u beide delen niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Omdat het eerste deel aflossingsvrij is gemaakt en het tweede deel, de annuïteitenhypotheek is in looptijd verlengt. Op dat moment niet meer aftrekbaar.

Resultaat door gedeeltelijk annuïteitenhypotheek en aflossingsvrijehypotheek

Door oversluiten heeft u een besparing van € 1123,- minus € 669,- is € 454- per maand netto. Let op! U blijft over 30 jaar wel met een restschuld zitten. Maar goed, wat is € 225.000,- over 30 jaar nog waard.

Belangrijk is wel dat de hypotheek past op pensioendatum en dat u de betaalde boeterente terug verdiend binnen de rentevast periode. Het oversluiten van een annuïteitenhypotheek naar 1 deel annuïteit en 1 deel aflossingsvrij is niet voor iedereen geschikt. Vraag gerust om meer informatie als ook u € 400,- tot € 800,- lagere hypotheeklasten wil.

Uw lagere maandlasten komt dus omdat u minder aflost en een lagere rente en het feit dat u al wat heeft afgelost de laatste jaren. Omdat u overwaarde heeft mag de hypotheek behoorlijk wat aan aflossingsvrij bedragen.

Steeds meer ouders kopen een huis met kinderen  om de maandlasten laag te houden, lees hier gerust meer over. Ook dit is een methode om maandlasten te minimaliseren. Kopen ouders met kinderen samen een huis dan wordt de hypotheek meestal voor 50% aflossingsvrij gesloten.

De helft van de woning waarde cashen op je rekening

Ook is het mogelijk om een flinke pot met geld op je spaarrekening te hebben staan. Heb je veel overwaarde dan kan je de helft van de woningwaarde opvragen bij de bank. Uiteraard zijn er regels. Het deel wat je opneemt wordt dan omgezet in een aflossingsvrije hypotheek. Je hebt dan een flink geld bedrag ter beschikking. Ook hier geld dat door omzetten van annuïtair naar aflossingsvrij moet passen op pensioendatum.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button