Menu

Verklaring herkomst eigen middelen

Wanneer moet u een verklaring van herkomst eigenmiddelen aantonen voor de hypotheekaanvraag? Bankrekening waar je aan kan herleiden waar het eigen geld vandaan komt en van wie het af komt is verplicht op het moment als u eigen geld nodig heeft voor de hypotheek.

Aantonen herkomst eigen middelen altijd verplicht

Koopt u een eigen woning dan heeft u eigen geld nodig i.v.m. de kosten koper. In geheel Nederland is het nu ook al zo dat u hoger moet bieden op een huis. LexWonen maakt sinds 2021 dagelijks mee dat kopers tussen de € 25.000,- en de € 150.000,- aan eigen geld nodig hebben. Herkomst aantonen van eigen geld is wettelijk vastgelegd en berust altijd op verantwoording van:

  1. De hypotheekadviseur
  2. De notaris, poortwachtersfunctie

Herkomst eigenmiddelen controle door hypotheekadviseur

Er zijn banken dar moet u aantonen hoe u aan het eigen geld komt, er zijn ook banken die herkomst van eigen middelen niet controleert en de verantwoording afschuift naar de hypotheekadviseur.

Voorbeeld verklaring herkomst eigen middelen

Joost Zwartgeld uit Utrecht heeft een woning gekocht in Utrecht voor € 500.000,-. Vraagprijs woning € 475.000,-.  Taxatierapport geeft een marktwaarde van € 460.000,-. Hoe gaat LexWonen te werk met Joost Zwartgeld?

Maximale hypotheek bedraagt  voor Joost € 460.000,- want dat is de waarde van zijn droomhuis. De kosten koper bedragen € 18.000,-. De woning is dus € 40.000,- minder waard dan waar hij voor is aangekocht. Dit geld en de kosten koper van € 18.000,- moet herleid worden waar dat geld vandaan komt. Dat is dus € 58.000,-. Een goede verklaring geeft geen probleem.

Hoe herkomst eigen middelen aantonen?

Lex Wonen kijkt op het saldo van betaalrekening en spaarrekening van 12 maanden geleden tot en met vandaag. Stel nu dat het saldo positief is gestegen met € 50.000,- binnen 1 jaar dan gaan wij controleren hoe dit kan. Herleiden waar en door wie dit gestort is. Regelmatig gebeurd het dat ouders éénmalig een schenking hebben gedaan van € 50.000,- of hoger. Dit is te herleiden en is akkoord. Uiteraard moet er wel een schenkingsverklaring gemaakt worden en moeten de ouders dit opgeven aan de belastingdienst, ook al is dit belastingvrij.

Herkomst eigen middelen dubieus!

Blijkt het geld dubieus verkregen te zijn dan zijn hypotheekadviseurs en banken verplicht dit te melden bij FIU-Nederland. FIU-Nederland controleert achter de schermen de verdachte. Niet alleen het herleiden van dat geld maar zij gaan veel dieper en zijn daar toe bevoegd. FIU-Nederland gaat de strijd aan tegen witwaspraktijken, criminele organisaties en terrorisme.

Verklaring herkomst eigen geld moet duidelijk zijn

Herkomst eigen middelen moet onomstotelijk worden bewezen. Stel dat 2 mensen met een inkomen van € 45.000, – bruto binnen 2 jaar € 50.000,- netto gespaard hebben? U kan op uw klompen nagaan dat dit niet zelf gespaard kan zijn. Geen probleem, als kopers maar kunnen aantonen hoe ze er aan zijn gekomen. Het traceren en registreren van onregelmatigheden is door de AFM verplicht gesteld.

U kan er vanuit gaan dat als een bank of hypotheekadviseur hier slordig mee omgaat dat dit de vergunning kost.

Hypotheek Informatie

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer
Hypotheek met 2 stellen

Hypotheek Horror

Lees meer
Call Now Button