Wat kan er allemaal worden bekostigd vanuit het bouwdepot
Wanneer je een andere woning hebt gekocht of al de nodige jaren in je huidige woning woont, dan komt er vroeg of laat een keer een moment waarop je het nodige wilt aanpakken. Zo hebben de badkamer en ook keuken natuurlijk niet het eeuwige leven en kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld omwille van gezinsuitbreiding een extra slaapplek nodig hebt in de vorm van de zolder. Omdat de meeste huizen zijn voorzien van een zadeldak en daarmee de ruimte op zolder beperkt is, is een dakkapel vaak noodzakelijk om deze ruimte te kunnen ombouwen tot een extra slaapkamer. Omdat al deze verbouwingen een flinke som geld kosten, kan een bouwdepot uitkomst bieden. Hoe dit precies werkt en waarvoor je een bouwdepot allemaal kunt gebruiken, vertellen we je nu!
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een speciale rekening die wordt gebruikt om geld opzij te zetten voor bouw- of verbouwingskosten. Het is een soort ‘potje’ waaruit de betalingen voor de bouwwerkzaamheden worden gedaan. Wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning of een verbouwing zoals nieuwbouw stucen, laten bouwen van een aanbouw of een andere upgraden in- of rondom de woning, kun je ervoor kiezen om een bouwdepot op te nemen in je hypotheekovereenkomst. Het geld in het bouwdepot wordt beheerd door de geldverstrekker en wordt uitbetaald als je aan de voorwaarden voldoet, meestal na goedkeuring van facturen en bewijs van voltooide werkzaamheden. Zo biedt een bouwdepot financiële zekerheid en helpt het je je dromen te kunnen realiseren.
Verbouwen
De voornaamste reden waarom mensen een bouwdepot afsluiten, is omdat ze een flinke verbouwing willen laten uitvoeren aan de woning. Aangezien een aanbouw al snel enkele tienduizenden euro’s kost en je dit op maandbasis vaak maar een paar tientjes extra kost, is dit dus een goede manier om je wooncomfort te kunnen vergroten. Wat wel belangrijk is, is dat je van tevoren goed kijkt wat allemaal kan worden bekostigd vanuit het bouwdepot. Je dient de rekeningen/facturen namelijk in bij de geldverstrekker en deze beslist of het wel of niet mogelijk is. Zo kun je zaken als dunpleister voor een strakke afwerking en aanleggen van elektra wel uit het bouwdepot bekostigen, maar een nieuwe lamp boven de eettafel is natuurlijk een heel ander verhaal. Zorg er dus voor dat je dit van tevoren inzichtelijk hebt, zodat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan.
Verduurzamen
Verduurzamen van de woning is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het voordeel hiervan is, dat je direct bespaart op je maandelijkse kosten voor onder andere gas en elektra en je steentje bijdraagt aan een schoner en beter milieu. Omdat het laten plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen aardig in de papier kan lopen, is het wel prettig dat je deze kunt bekostigen vanuit het bouwdepot. Zo betaal je maandelijks wel een vast bedrag aan aflossing en rente, maar bespaar je wel direct op de kosten voor energie. Besluit je om er eerst voor te sparen, dan zul je de komende tijd nog wel te maken krijgen met deze kosten.