Menu

Welke kosten maak bij het kopen van een woning?

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, dan komt er een hele hoop op je af. Niet alleen de zoektocht is vaak al een enorme uitdaging, ook het hele traject daarna. Van de aankoop tot het daadwerkelijk verhuizen, alles kost geld. Omdat deze kosten niet voor iedereen even duidelijk zijn en mensen vaak niet meer weten te vertellen dan de bekende ‘kosten koper’, nemen wij je in dit artikel mee in de kosten die je allemaal moet maken vanaf het moment dat je ja zegt tegen een huis tot het moment dat je er daadwerkelijk woont of beter gezegd, de sleutel hebt. Alles wat je daarna eventueel nog aan het huis moet doen, is voor iedereen anders.

Aankoopprijs van de woning

De aankoopprijs van de woning vormt de grootste kostenpost bij het kopen van een woning. Dit is het bedrag dat je betaalt aan de verkoper om de eigendom van de woning te verwerven. Doorgaans is dit onderhandelbaar en kan het variëren afhankelijk van de marktomstandigheden en de locatie van de woning. Zo kan het ook zijn dat het huis zo in trek is, dat je genoodzaakt bent om te overbieden. Anders dan bij het kopen van bijvoorbeeld een schooltas, moet je dus flink in de buidel tasten op het moment dat er meer gegadigden zijn voor de woning.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning dien je vaak ook overdrachtsbelasting te betalen. Deze belasting wordt berekend als een percentage van de aankoopprijs en dient te worden betaald aan de Belastingdienst. Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting 2% voor woningen. Kies je voor een nieuwe woning, dan hoef je deze kosten niet te maken, aangezien het huis dan niet op een andere naam heeft gestaan. Ook moet je er rekening mee houden dat wanneer je het huis koopt om te verhuren, deze kosten hoger kunnen uitvallen.

Notariskosten

Een notaris speelt een belangrijke rol bij het officieel maken van de koopovereenkomst en het passeren van de leveringsakte. De notariskosten kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de transactie en het tarief van de notaris. Ze omvatten onder andere kosten voor het opstellen van de akte van levering en het inschrijven ervan in het Kadaster.

Makelaarskosten

Als je een makelaar hebt ingeschakeld om je te helpen bij het vinden van je droomwoning, zult u ook rekening moeten houden met de makelaarskosten. Deze kosten worden vaak berekend als een percentage van de aankoopprijs en kunnen variëren afhankelijk van de afspraken die je met de makelaar hebt gemaakt.

Verhuiskosten

Naast al deze standaardkosten, die al snel zo’n 5 procent van de koopsom bedragen, heb je natuurlijk ook nog allerlei andere kosten. Zo dien je alle spullen van je oude, naar je nieuwe woning te verhuizen, wat natuurlijk niet in een auto past. Allerlei meubels, maar ook kleine spullen zoals de kinderrugzak van je zoon of dochter moet worden ingepakt en worden meegenomen. De kosten die je hiervoor maakt zijn, afhankelijk van of je het allemaal zelf doet, ook al snel 500 euro in het geval je het zelf doet en 1500 tot 2000 euro wanneer je dit door een bedrijf laat doen. Je hebt namelijk vaak een bus of vrachtwagen nodig en ook een container voor de deur waar alle oude spullen in worden gedaan.

Verbouwingskosten

Bij het kopen van een woning is het mogelijk dat u nog kosten moet maken voor verbouwing of renovatie. Deze kosten hangen af van je specifieke wensen en kunnen variëren van kleine aanpassingen tot grootschalige verbouwingen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het bepalen van je budget.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Goedkoopste hypotheekadviseur Rotterdam

Lees meer
Call Now Button