Menu

Welke materialen worden vaak voor isolatie gebruikt?

Als je tegenwoordig energie en dus ook geld wilt besparen, kun je er onder meer voor kiezen om je huis te isoleren. Dit zal het wooncomfort bovendien flink vergroten. Isolatie is helaas wel duur. Je kunt daarom kiezen voor een hogere hypotheek, maar het is ook mogelijk om een tweede hypotheek of een andere lening af te sluiten als je je woning wilt isoleren. Met een beetje geluk kun je bovendien subsidie krijgen voor je huisisolatie, waarbij je gebruik kunt maken van de onderstaande materialen. 

Polyester

Polyester wordt vervaardigd uit minimaal 50% gerecyclede PET-kunststoffen, zoals drinkflessen, die anders op de vuilstort terecht zouden komen. Polyestervezels worden door hitte aan elkaar gebonden en er worden geen bindmiddelen gebruikt. Hierdoor krijgt polyester zijn stijve, maar toch flexibele structuur. Polyester is een populair thermisch isolatiemateriaal omdat het geen ademende deeltjes bevat en een populaire keuze is voor huisbewoners met astma of een ernstige stofallergie. Polyestermateriaal voelt zacht aan en jeukt niet, waardoor het een geweldig doe-het-zelfmateriaal is voor je renovatie- of renovatieproject, omdat er geen beschermende kleding nodig is tijdens het hanteren ervan. In vergelijking met glaswol kan polyester thermisch isolatiemateriaal duurder zijn. Het kan echter voor dezelfde toepassingen worden gebruikt als glaswolmateriaal. Dit bevat; commerciële en residentiële gebouwen. Het materiaal is voorgesneden zodat het past in de noppen van timerframes in muren, plafonds, ondervloer- en middenvloerbalken. 

Glaswol

Dit is over het algemeen het meest voorkomende type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt in residentiële, commerciële of industriële toepassingen. Glaswol wordt ook wel glasvezelisolatie genoemd en bestaat voor 80% uit gerecycled glasmateriaal. Het glas wordt in een oven gesmolten en vervolgens door een spinner gestuurd om vezels te creëren. De glasvezels in glaswolisolatie creëren miljoenen kleine luchtzakjes die lucht vasthouden. De R-waarde van glaswolisolatie varieert van R1,5 voor wanden tot R6,0 voor plafondtoepassingen. Glaswolisolatie is relatief goedkoop in vergelijking met andere isolatieproducten.

Steenwol

Steenwolisolatie wordt gemaakt van gesteente zoals basalt. Steenwol wordt vervaardigd door het gesteente eerst te smelten en vervolgens bij hoge temperaturen te spinnen om vezels te creëren die isolatiematten of -rollen vormen. Tijdens dit proces wordt geen bindmiddelhars gebruikt. Steenwolisolatie heeft uitzonderlijke brandeigenschappen omdat het onbrandbaar is, geen warmte geleidt en bestand is tegen temperaturen boven de 1000°C. Het vermogen van steenwol om te isoleren werkt door lucht tussen de vezels op te sluiten, wat de warmteoverdracht beperkt. Over het algemeen is steenwol drie keer duurder dan glaswolisolatie. Steenwol biedt hoge R-waarden, akoestische en brandclassificaties. Steenwol kan worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële omgevingen, hoewel steenwol het meest wordt gebruikt in muurconstructies tussen aangrenzende huurwoningen.

Isolatieplaten 

Veel isolatieplaten zijn ontworpen om hoge R-waarden te bereiken in een smalle dikte, zoals Kingspan Kooltherm, en andere zijn ontworpen om warmte te reflecteren, zoals folieplaatisolatie. Thermische isolatieplaten kunnen zorgen voor stabiele binnentemperaturen en minimaliseren het warmteverlies in de winter en de warmtewinst in de zomer. Isolatieplaten kunnen een gesloten cel- of open celstructuur hebben. Gesloten celstructuren zijn harder en steviger en fungeren als een effectieve dampremmende laag die het risico vermindert dat vocht je huis binnendringt. Een voorbeeld van een isolatieplaat met gesloten cellen is geëxtrudeerde polystyreenisolatie of XPS-isolatie. De open celstructuur is daarentegen zachter en veerkrachtiger, en er zijn luchtspleten aanwezig in het thermische isolatiemateriaal. Een voorbeeld van een opencellige isolatieplaat is geëxpandeerde polystyreenisolatie of EPS-isolatie.

Hypotheek berekenen door professional

Huizenmarkt

Lees meer
Eerste hypotheek

Eerste huis kopen

Lees meer

Is een hypotheek wel betaalbaar voor u?

Lees meer
Call Now Button