Menu

Aandeel eigen woning en hypotheekrenteaftrek

Het aandeel in de eigenwoning is medebepalend of uw hypotheek in box 1 valt. Verder moet  waardeveranderingen minimaal 50% op u van toepassing zijn en moet u op dat adres staan ingeschreven. De Hoge Raad heeft de fiscus terug gefloten voor wat betreft huis kopen in box 3. Koopt u met 3 of 4 aanvragers een huis dan moet het mogelijk zijn om in box 1 te kopen. Wij leggen het u uit. Of het handig is of voordelig moet u zelf bepalen.

Bereken hypotheek samen met ouders, vrienden of familieleden tot aan 4 personen. Vul uw mobiele nummer in en u wordt gebeld

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Aandeel eigen woning en hypotheekrenteaftrek

Aandeel eigen woning en hypotheekrenteaftrek

Voorbeeld aandeel eigen woning  en hypotheekrenteaftrek met 4 personen

Eerst de regels zoals ze zijn. Ik zal u het hele verhaal van de uitspraak van het hof besparen. Wel kan u hier de uitspraak van het hof lezen.  Hoe gaat het in zijn werk nadat de fiscus op haar vingers is getikt.

Koopt u met 2 personen een woning dan bent u samen voor 50% eigenaar. Dit is één van de eisen om de hypotheekrente te mogen aftrekken van de IB. Andere regel is dat u staat ingeschreven op dat adres en dat waardeverandering grotendeels op u van toepassing is. Met grotendeels wordt minimaal 50% bedoeld. Koop je met 2 personen dan is dat geen probleem.

Huis kopen met 4 personen in onverdeeldheid

Koopt u met 3 of 4 aanvragers een woning dan wordt u allen automatisch eigenaar. Gaan we even uit van 4 personen dan is een ieder voor 25% eigenaar. In het verleden kon je dan nooit een huis kopen in box 1. Nu is dit wel mogelijk als je de woning bouwkundig splitst in gelijke delen, een ieder 25%. Het aandeel in de woning moet dus overeenkomen met het bewoonde deel.

Uiteraard moet iedereen op dat adres wonen en ingeschreven staan. Op deze wijze valt de hypotheekrente in box 1 net zoals de woning. Wel is de vraag of het rendabel is. Er moet namelijk een bouwkundig splitsing komen en dat kost geld. U heeft een omgevingsvergunning nodig.

Verplichte verbouwing naar 25% per wooneenheid

De verbouwing moet er voor zorgen dat iedereen een keuken en badkamer krijgt. De gehele constructie moet doorberekent worden door een aannemer. Koopt u een woning wat al gesplitst is dan gaat het makkelijker. Wij maken niet vaak mee dat huizenkopers de woning bouwkundig gaan splitsen. Dat komt omdat er vaak voor maximaal 15 jaar samen gewoond wordt.

Samen met ouders huis kopen vaak tijdelijk

Lexwonen.nl regelt dagelijks hypotheken samen met ouders. Ook een huis kopen met vrienden wordt steeds vaker geregeld. Meestal kopen vriendengroepen een huis voor een jaar of 10. Het nadeel van een box 3 hypotheek is dat u geen hypotheekrenteaftrek heeft.¬† Verder betaald u over de waarde van de woning box 3 belasting. Wel is het zo dat u de schuld er vanaf mag trekken en u heeft een heffingsvrij vermogen van ‚ā¨ 57.000,- in 2023.

Voorbeeld van BOX 3 berekening

Stel u gaat samen met ouders een huis kopen met 4 personen. U koopt dan in onverdeeldheid een woning. Stel u koopt de woning voor ‚ā¨ 800.000,- in box 3. Per persoon hebben jullie dan een hypotheek van ‚ā¨ 200.000,-. Omdat u ook een schuld heeft van ‚ā¨ 200.000,- en omdat je over de eerste ‚ā¨ 57.000,- niets hoeft te betalen zit je de komende 8 jaar wel goed. Uiteraard weer afhankelijk van de waardeontwikkeling.

Door nu de hypotheek gedeeltelijk aflossingsvrij te maken ga je minder aflossen waardoor de schuld hoger blijft dan normaal. Dit zijn allemaal tactieken om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Lexwonen is een Autoriteit in hypotheken met 4 personen. Bereken eens hoeveel jullie kunnen lenen met 3 of 4 personen?

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button