Menu

Veelgestelde vragen hypotheek

Veelgestelde vragen hypotheek

Veelgestelde vragen hypotheek

Veel gestelde hypotheekvragen en antwoorden vindt u op deze FAQ pagina van LexWonen. Heeft u een hypotheekvraag of een vraag over woningen? Meest gestelde vragen en het beste antwoord vindt u hier op de FAQ pagina.

Welke stappen moet ik ondernemen als ik een hypotheek wil afsluiten?

Voordat u een hypotheek gaat afsluiten moet u de volgende stappen zetten: Opvragen van werkgeversverklaring, salarisstrook, bkr, overzicht spaargeld i.v.m. betalen kosten koper,  studieleningen via DUO en overige betalingsverplichtingen. Bezit u nu een woning of heeft u een woning gehad in het verleden? Aanleveren aflossingsnota bank en of alle huidige hypotheekgegevens.

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Ja u kan een huis kopen met minder eigen geld, helemaal zonder zal niet lukken. Dit is mogelijk als u de woning aankoopt onder de marktwaarde (= taxatiewaarde). Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom heeft u minder nodig aan eigen middelen. De marktwaarde wordt bepaald door een taxateur. Lukt de juiste aankoopsom niet dan kunnen wij dit apart naast de hypotheek financieren. Lees meer over huis kopen zonder eigen inbreng

Kan ik een huis kopen als ik geen vast dienstverband heb?

Ja, vaak is het toch mogelijk om een huis te kopen zonder dat u vast dienstverband heeft. Krijgt u geen werkgeversverklaring met een intentieverklaring maar u heeft wel de laatste 3 jaren volop elders gewerkt? Ga naar www.uwv.nl en vraag gratis het verzekeringsbericht op(pdf). Deze vind u onder het tabblad arbeidsverleden.

Hoe kan ik overbieden op een huis? 

Als u een bod doet ter hoogte van de taxatiewaarde dan is het overbieden vaak succesvol. Vaak is de taxatiewaarde hoger dan de vraagprijs van een huis. Het koopsentiment wordt meegenomen in de taxatiewaarde.  Lees meer over een hoger bod uitbrengen op een huis.

Ik ben alleenstaand, mag ik een huis kopen met mijn broer of zus?

Als u alleenstaand bent en u heeft te weinig inkomen dan is het ook mogelijk om met uw broer of zus een huis te kopen. Dit is een veel gestelde vraag en Lex Wonen regelt familie hypotheken. Lees meer over woning kopen met broer of zus.

Ik ben een student kan ik een huis kopen?

Als studenten een baantje hebben, spaargeld en of schenkingen dat is het mogelijk om met maximaal 4 studenten een huis te kopen. Studentenhypotheek met 4 personen in 1 hypotheek.

Kan ik samen met mijn ouders een huis kopen?

Ja, u kan met ouders een huis kopen tot maximaal 4 personen. Maximaal 4 familieleden op 1 hypotheek is geen probleem. Afhankelijk van het hypotheekverleden wordt de hypotheek in box 1 of in box 3 geplaatst. Lees meer over een huis kopen samen met ouders.

Hoe kan ik mijn kinderen helpen met een hypotheek?

U kan uw kinderen helpen door zelf uw eigen hypotheek te verhogen, door spaargeld te schenken of door uw huidige woning te verkopen aan uw eigen kind. Lees hier alles over hoe u uw kinderen kan helpen met een huis kopen.

Ik heb een krediet en een hypotheek is niet haalbaar.

Heeft u 1 of meerdere kredieten dan kan u vaak toch een hypotheek afsluiten. Door het slim overzetten in een persoonlijk lening verlaagt u uw maandlasten waardoor veel meer hypotheek mogelijk is bij de juiste bank. Lees meer over een hypotheek naast een krediet.

Hoe weet ik wat de waarde van een woning is?

De waarde van een woning wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur. U kan hier een indicatie woningwaarde opvragen.

Met hoeveel personen kan ik een huis kopen?

U kan met maximaal 4 personen een huis kopen. Alle 4 de aanvragers dienen ook daadwerkelijk onder 1 kap te gaan wonen en zijn allen voor 100% verantwoordelijk voor 100% van de hypotheekbetaling.

Kan ik met een BKR registratie een huis kopen?

Met een BKR registratie kan u soms een huis kopen afhankelijk wat er geregistreerd is. Registratie A of A 1 met een (h) erachter is vaak mogelijk om te kopen. Met een A2 of A3 is kopen onmogelijk. Niet alle registraties zijn negatief. Soms staan alleen bedragen vermeld zonder codes, deze bedragen in de bkr verlagen uw hypotheek behoorlijk.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

De hoeveelheid hypotheek die u kan krijgen is afhankelijk van uw inkomen echter nooit hoger dan de marktwaarde van een huis.  Lees hier meer over de maximale hypotheek die je kan krijgen.

Tellen bonussen en provisie mee voor de hypotheekberekening?

Bonussen en provisie tellen uitsluitend mee voor de hypotheek als deze bedragen 100% bestaan door persoonlijke prestatie van u zelf en niet omdat het bedrijf goed draait. Dit persoonlijke resultaat moet ook vermeld worden op een aparte verklaring door of namens de werkgever. Lees meer over bonussen en provisie…

Welke ontbindende voorwaarden zijn belangrijk?

Als ontbindende voorwaarden zijn voorbehoud van financiering en voorbehoud van bouwkundige keuring belangrijk om te vermelden. Lees meer over de ontbindende voorwaarden

Hoe zit het met de vrijstelling van de overdrachtsbelasting?

Alle jongeren die de leeftijd van 35 nog niet bereikt hebben kunnen gebruik maken van de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Lees hoe dit werkt.

Welke hypotheek moet ik nemen als startende huizenkoper?

Als u starter bent moet u oppassen dat u vooraf de waarde van de woning weet. Verder is het belangrijk dat u zoveel mogelijk leest over starters op de woningmarkt. Bent u geen starter maar een doorstromer dan heeft u vaak overwaarde op de oude woning. In dat geval is het zonde van het geld maar u kan wel kopen. Lees hier over de zoektocht naar een hypotheek. 

Ik wil mij overwaarde gebruiken om van te leven

U heeft overwaarde op het huis en u wil lekker leven? Heeft u nog voldoende inkomen voor hogere hypotheek en heeft u veel overwaarde? LexWonen heeft meer informatie over woningwaarde opeten.

Hoogte hypotheekrente bepaald maximale hypotheek

Let op in 2022. Een prognose van de hypotheekrente is vooraf belangrijk om te weten. Wekelijks een berekening laten maken. Je maximale hypotheek wordt mede bepaald door de hoogte van de hypotheekrente.

 

FAQFrequently Asked Questions-Vraag en antwoord hypotheek zaken. Veel gestelde vragen hypotheek.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button