Menu

Afzien van aankoop huis

Afzien van aankoop huis

Afzien van aankoop huis

U heeft een huis gekocht en u wil onder de koop uitkomen. Kan je zo maar van de aankoop van een woning afzien?

Wanneer kan je van de aankoop woning afzien?

Je kan als particuliere koper zijnde altijd onder de aankoop van een woning uitkomen als de koopovereenkomst nog niet is getekend door beide partijen. Is de overeenkomst getekend dan kan de verkopende partij er niet meer onderuit. De kopende partij heeft dan nog wettelijk drie bedenkdagen. Na deze bedenkdagen kan een koper alleen nog maar onder de koop uit als de bank de hypotheekaanvraag niet goedkeurt.

Koper ontvangt dan een afwijzing welke hij moet overleggen aan de verkopende partij. Helaas zijn veel afwijzingen summier qua inhoud. En helaas wil de verkopende partij zoveel mogelijk redenen weten waarom de koop niet door gaat. Geldverstrekkers moeten minimaal de naam, het bedrag van de hypotheekaanvraag en de reden van de afwijzing opgeven. Doen ze dat niet dat kan u ze op de gevolgen wijzen.

Wanneer kan u niet van de aankoop van een huis afzien?

Verkeerd u na het ondertekenen van de koopakte in een huwelijkscrisis of is de verkering uit? Dit zijn geen redenen om onder de koop uit te komen. Let op, men ziet dit als opzegging van de koopovereenkomst. In dit geval kan u het nog veel meer kosten dan 10% van de koopsom. Raadpleeg altijd een notaris en of advocaat in deze situatie.

Lexwonen hoort steeds vaker dat de relatie over is in een periode die ligt tussen de getekende koopovereenkomst en de hypotheekaanvraag. Een lullige opzegging door een ongemotiveerd briefje van een geldverstrekker of adviseur is niet bindend.

Overlijden en koopovereenkomst opzeggen kan niet

Het afzien van de aankoop van een woning kan ook niet als uw partner plotseling komt te overlijden. Belangrijk in deze is dat u altijd een overlijdensrisicoverzekering afsluit welke aansluit op de datum van het ondertekenen van de koopovereenkomst. Veel adviseurs laten de ingangsdatum van een overlijdensrisicoverzekering pas ingaan op de dag van de overdracht.

Alles goed regelen met lexwonen

Vraag lexwonen om hulp voor aankoop, hypotheek, regelen koopakte, taxatie en notaris.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button