Menu

Collectieve Hypotheek

Collectieve Hypotheek

Collectieve Hypotheek

Een Collectieve hypotheek is een gezamenlijke lening van maximaal 4 personen voor een woning. In de huidige tijd is kopen lastig door hogere huizenprijzen. Collectiviteit, dus samen met anderen, is het makkelijker kopen. Met 4 keer modaal inkomen kan je tussen de € 700.000,- en de € 900.000,- een woning kopen.

Hoe werkt een collectieve hypotheek

Collectieve hypotheek is uniek en deze kan u gewoon afsluiten via lexwonen. Het werkt als volgt. Iedere aanvrager verstrekt ons alle gevraagde documenten en lexwonen gaat dan berekenen hoeveel de groep gezamenlijk kan lenen.

Bereken eerst hoeveel hypotheek u ongeveer kan krijgen met maximaal 4 personen.

 • Hidden

 • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Collectieve hypotheek berekenen

Collectieve hypotheek berekenen

Na collectieve hypotheek berekening pas huis zoeken

Ga pas nadat u een berekening heeft gemaakt, hoeveel u collectief kan lenen, op zoek naar een woning. Collectief een huis kopen met een hypotheek betekent ook letterlijk dat het huis van alle aanvragers is. Iedereen is eigenaar en voor 100% verantwoordelijk voor de gehele hypotheekschuld.

Dat betekend dus dat niemand zo maar de woning mag verlaten. Alle aanvragers zullen collectief onder één dak moeten wonen en daar ingeschreven staan. Vraag altijd vooraf de gemeente om toestemming. Meestal is het geen probleem.

Ga nooit eerst gezamenlijk een huis kopen en dan naar lexwonen

Dagelijks heeft lexwonen een probleem omdat huizenzoekers samen eerst gaan bezichtigen en dan pas bij lexwonen.nl aankloppen. Onder het mom van: “Ik moest nu bieden anders was het huis weg”. Of van: ” Dit was de kans van ons leven dus wij moesten een bod uitbrengen”. In het ergste geval maken wij mee dat er ook al een koopakte is opgemaakt.

Laat Lexwonen.nl eerst de berekening maken aan de hand van opgevraagde gegevens. Een collectieve hypotheek is 5 keer meer werk dan een maximale hypotheekberekening van 1 of 2 personen. Verder krijgt lexwonen meer dan 2700 verzoeken  per week voor een collectiviteitsberekening maximale hypotheek. Wij kunnen geen mensen er tussen duwen.

Een collectieve hypotheek  betekent ook dat iedereen moet weten hoe het in elkaar steekt als iemand komt te overlijden. Het erfrecht gaat dan gelden. Ben je gehuwd en koop je een woning dan steekt dit makkelijker in elkaar. Ga altijd eerst naar de notaris voordat u collectief een huis bouwt of koopt.

Collectieve hypotheken omdat je samen riant kan kopen

Een collectieve hypotheek wordt afgesloten door grotere groepen omdat ze dan eindelijk een huis kunnen kopen. Vaak een riante woning. De hoge huizenprijzen dwingen groepen mensen om samen te werken voor de aankoop en financiering van een gezamenlijke hypotheek.

Welke collectiviteit groepen nemen een hypotheek

De volgende groepen komen bij lexwonen voor een collectieve hypotheek.

 1. Ouders die met eigen kind en aanhang een huis kopen
 2. Broer en zus hypotheek tot 4 broers of zussen
 3. Twee buren die samen een riant nieuwbouwhuis laten bouwen
 4. Vrienden die samen een huis kopen

Een huis kopen met ouders gebeurd dagelijks via Lexwonen.nl. Wekelijks ontvangt Lexwonen meer dan 2700

Enkele voorwaarden en feiten collectieve hypotheek

 • Uitsluitend hypotheek op definitieve woonbestemming
 • Verplicht onder één dak wonen
 • Collectief kopen betekend ook collectief verkopen, huis verlaten kan niet zonder gevolgen
 • Meestal de hypotheekrente niet aftrekbaar
 • Indien iemand niet kan betalen komen ze het bij een ander halen
 • Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheekschuld en niet alleen voor zijn eigen zogenaamde deel

Voorbeeld collectieve hypotheek

Jasper kocht met zijn ouders en zijn vrouw een huis. Ouders hebben op dit moment een overwaarde van € 106.555,- . Samen met ouders kunnen ze een woning kopen tot € 1.300.000,-. Dit is exclusief overwaarde ouders. Collectief werd er een woning gekocht in Veenendaal voor € 950.000,-. Omdat ouders geld achter de hand wilden hebben voor leuke dingen te doen werd de overwaarde niet in de woning gestopt. De collectieve hypotheeksom bedroeg dus € 950.000,- gedeeld door 4 personen bedraagt € 237.500,- per persoon.

Dit is slechts een voorbeeld van een bestaande klant. Dit wijzigt per situatie. Vaak hebben ouders een hoger inkomen en brengen overwaarde mee. De hypotheekdelen kan je dan anders maken. Ouders dus een hoger deel en gaan meer betalen per maand. Als puntje bij paaltje komt is dus wel iedereen verantwoordelijk voor de totale hypotheek. Dit is niet anders dan bij een normale hypotheek met 2 personen. Met collectieve hypotheek kan je dus meer hypotheek krijgen door meerdere inkomens bij elkaar op te tellen.

Voorbeeld Collectieve Nieuwbouw hypotheek

Een bestaande klant van ons uit Utrecht wilde samen met de huidige buren een woning kopen. Hun huidige woning in de buurt van het Wilhelminapark werd goed verkocht eind 2021. Frappant in deze is dat de ene buurman € 70.000,- meer kreeg dan de andere buurman. Beide buurtjes lieten een huis bouwen door aannemer uit Rhenen,  Bouwbedrijf Peter van Brenk. Collectief kochten ze een huis en collectief in 1 hypotheek. Voor het gemak hebben beiden de overwaarde er niet ingestopt. Alle 4 hebben ze dezelfde delen hypotheek. De woning valt in box 1 maar hypotheekrenteaftrek is niet mogelijk.

Als ik samen met anderen een collectieve hypotheek afsluit wat gebeurd er dan als iemand na 10 jaar weer op zijn eigen wil zitten?

Gaat iemand de deur uit dan heeft deze persoon of het stel recht op overwaarde. Dit is niet anders dan met een getrouwd stel. Gaan die uit elkaar krijgt iedereen zijn deel. Omdat er moet worden uitgekocht is het meestal niet haalbaar om de collectieve hypotheek voort te zetten. Bijna altijd wordt de woning dan verkocht en ontvangt iedereen zijn deel aan overwaarde.

Is een Collectieve hypotheekrente met 4 personen duurder dan als wij met twee personen een normale hypotheek afsluiten?

Nee, de rente is niet hoger, er is geen opslag omdat de risico’s hoger liggen. Overleg samen goed en maak goede afspraken. Ga ook altijd voordat u collectief een huis koopt naar de notaris om zaken te beschrijven en te regelen. De notaris is de enige die uw zaken kan behartigen. Doet u dit na die tijd dan kan het zijn dat u eigenlijk bepaalde zaken liever anders had gezien.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Laagste hypotheeklasten

Lees meer
Call Now Button