Menu

Deze factoren spelen een rol bij het vaststellen van de woningwaarde 

Voor de meeste mensen is het kopen van een woning een van de belangrijkste keuzes uit hun leven. Je moet er namelijk een hypotheek voor afsluiten en daar zit je in principe een groot deel van je leven aan vast. Om die reden hebben taxateurs ook een zeer belangrijke rol, want zij bepalen voor een deel de waarde van een woning.

Daarbij moet wel de nadruk op, voor een deel, worden gelegd aangezien iedere verkoper van een woning natuurlijk zelf mag kiezen voor welk bedrag hij of zij de woning te koop zet. Maar een officiële taxatie wordt vaak wel als referentiekader gebruikt. Maar welke factoren spelen dan een rol bij het vaststellen van de woningwaarde? Misschien denk je dat je dit al weet, maar dit artikel zal je waarschijnlijk verrassen.

De ligging

Natuurlijk ligt het voor de hand dat de locatie een belangrijke rol speelt. Een woning in Amsterdam is vanzelfsprekend duurder dan een woning in een dorpje in het noorden van Nederland met weinig inwoners. Maar wist je dat er voor een deel ook naar de ligging wordt gekeken?

Daarbij speelt niet alleen de buurt een rol, maar ook alle voorzieningen en netwerken. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt in de buurt, goed openbaar vervoer en of er bijvoorbeeld een park ligt zodat de woning ook geschikt is voor mensen met een hond.

En natuurlijk niet te vergeten: het uitzicht! Een mooi uitzicht wordt gewaardeerd door veel mensen en dat zie je dan ook terug aan de woningwaarde. Het is immers heerlijk om op Zitmaxx banken vanuit je woning te genieten van de mooie natuur of juist de prachtige architectuur van een stad.

De staat van de woning

Een andere belangrijke factor: de staat van de woning. Ook hierbij geldt dat niet alleen naar de typische zaken, zoals achterstallig onderhoud en de staat van alle kamers wordt gekeken. Er zijn ook andere zaken die een rol spelen, zoals het functioneren van de VVE. Als die goed functioneert, dan zorgt dit doorgaans voor een hogere woningwaarde, want nieuwe bewoners hebben daar veel baat bij.

Andere relevante zaken

Hierboven hebben we twee belangrijke factoren besproken, maar er zijn er nog meer. Voor veel taxateurs is het soms lastig om de woningwaarde te bepalen, omdat de prijs natuurlijk ook door externe factoren constant verandert. Daarom kijkt een goede taxateur ook naar zogenaamde ‘referentiepanden’. Er wordt dan gekeken naar vergelijkbare woningen in de buurt die te koop staan en voor welk bedrag. En in hoeverre die woningen te vergelijken zijn met de woning die wordt getaxeerd.

Ook het energielabel speelt tegenwoordig een belangrijke rol. Hoe hoger het label, hoe minder duurzaamheidsmaatregelen genomen moeten worden. Daarnaast wordt er ook naar de WOZ-waarde gekeken.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button