Menu

Duurzaamheidskorting hypotheek: voorwaarden en aanbieders

Wist jij dat je bij het afsluiten van een hypotheek bij sommige banken kunt profiteren op zogeheten duurzaamheidskorting? Met behulp van deze duurzaamheidskorting op hypotheken willen de hypotheekverstrekkers mensen stimuleren om te investeren in een duurzame woning. Het kan een korting zijn op de hypotheekrente of een andere financiële incentive. In dit artikel vertellen we je meer over de voorwaarden voor de duurzaamheidskorting, de aanbieder die dit op dit moment aanbieden

Voorwaarden voor de duurzaamheidskorting

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor de duurzaamheidskorting op je hypotheek is dat je huis een goed energielabel moet hebben. En het gaat er in dat geval om dat je een energiezuinig huis gaat kopen ofwel gaat verduurzamen. Om de hoogte van deze korting te bepalen, maken de meeste hypotheekverstrekkers gebruik van het energielabel. Heeft het huis een goed energielabel of heb je het verduurzaamd en daardoor een beter energielabel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor deze korting. Let er wel op dat het bij het later verduurzamen in de voorwaarden van je hypotheekcontract moet staan om er aanspraak op te mogen doen.

Verder kunnen de volgende voorwaarden gelden, die soms ook samenhangen met het energielabel”:

  • Energiezuinigheid: goede isolatie en energiebesparende maatregelen zoals dubbele beglazing en een energiezuinig verwarmings- en koelsysteem.
  • Duurzame energiebronnen: denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen voor het opwekken van stroom.
  • Milieuvriendelijke bouwmaterialen: bij het bouwen of renoveren moeten milieuvriendelijke bouwmaterialen worden gebruikt met een lage milieubelasting.
  • Certificering: er zijn hypotheekverstrekkers die vereisen dat de woning gecertificeerd is volgens bepaalde duurzaamheidsnormen, zoals BENG.

Informeer bij de hypotheekverstrekker naar de geldende voorwaarden en lees ook alvast de duurzame aandachtspunten als je een woning laat bouwen.

Hypotheekverstrekkers met duurzaamheidskortingen

Er zijn steeds meer hypotheekverstrekkers die een duurzaamheidskorting aanbieden. De kortingen variëren, maar we hebben de huidige kortingen voor je op een rij gezet in onderstaande tabel:

 

Hypotheekverstrekker Korting
ING 0,10% bij Energielabel A en 0,15% bij Energielabel A+
Rabobank 0,15%
ASN Bank 0,10%
ABN AMRO Tot 0,15%

Duurzaamheidskorting per bank in november 2023

 

De percentages kunnen variëren afhankelijk van de specifieke voorwaarden van de hypotheekverstrekker.

Nog meer korting dankzij subsidie

Naast de duurzaamheidskorting zijn er nog meer interessante vergoedingen voor het verduurzamen van je woning. Zo heeft de overheid de ISDE-subsidie in het leven geroepen om het verduurzamen van woningen te stimuleren. Check bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor ISDE-subsidie voor je een warmtepomp aanschaft, want het kan een interessante tegemoetkoming zijn in de kosten. Lees ook de andere artikelen met tips om slim op je geld te besparen. Dat scheelt je uiteindelijk flink in je portemonnee.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button