Menu

Energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek

Wanneer jij je zinnen hebt gezet op een bepaalde woning, maar de isolatie van het pand te wensen overlaat, zullen je stookkosten waarschijnlijk een stuk hoger uitvallen dan je gewend bent. Het pand direct na aankoop goed isoleren is in dat geval aan te bevelen, maar dat brengt kosten met zich mee. Je kunt echter (een deel van) de te maken kosten meenemen in het hypotheekbedrag. Dit is wel aan regels gebonden.

Energielabel

Als vuistregel geldt: hoe slechter het energielabel van de woning is, hoe meer geld je mag optellen bij de maximale hypotheeksom om te investeren in isolerende maatregelen. De overheid begrijpt dat je dergelijke kosten vaak niet direct zelf kunt dragen, maar ziet tegelijk ook het belang van goede isolatie in het kader van de energietransitie. Maatregelen zoals het plaatsen van betere beglazing of het toepassen van spouwmuurisolatie kosten natuurlijk geld, maar op termijn verdien je dat terug doordat je energieverbruik aanmerkelijk daalt. Om vooral bij oudere woningen, die doorgaans matig tot slecht geïsoleerd zijn, het verbeteren van de isolatie te stimuleren, mag je bij een slecht energielabel meer geld financieren vanuit je hypotheek.

Rekensom

Voordat je tot het kopen van een woning overgaat, ben je al heel wat rekenwerk aan het doen. Je moet immers eerst bepalen hoeveel geld je maximaal kunt (en wilt) lenen op basis van jouw inkomen. Daar komt dus nog een extra rekensom bij wanneer je het pand moet gaan isoleren. Moet je bijvoorbeeld voor vloerisolatie kosten maken, dan vraag je hiervoor eerst een offerte op, zodat je exact weet hoeveel geld je daaraan kwijt bent. Tel vervolgens alle te maken kosten voor isolatie bij elkaar op en ontdek zo wat je extra kwijt bent om comfortabeler te kunnen wonen.

Maximale vergoeding

Zoals gezegd kunnen de eigenaren van woningen met de laagste graad van isolatie het meeste geld extra lenen binnen hun hypotheek. Op 1 augustus 2024 was dat 20.000 euro voor woningen met energielabel E, F en G. Als een woning energielabel C of D heeft, bedroeg de maximale vergoeding 15.000 euro en voor woningen met energielabel A+++, A++, A+, A en B gold 10.000 euro als maximum. Let wel: overheidsbeleid wijzigt geregeld, dus is het zaak om altijd goed te informeren naar de huidige situatie. Raadpleeg hiervoor de website van de Rijksoverheid of informeer bij de gemeente of hypotheekadviseur naar het maximum te lenen bedrag.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Goedkoopste hypotheekadviseur Rotterdam

Lees meer
Call Now Button