Menu

Familiehypotheek

Familie hypotheek

Familie hypotheek

Combinatie van een Familiehypotheek en een hypotheek van de bank betekent dat een huis kopen kan. Eerste huis kopen gaat makkelijker als ouders een beetje vermogend zijn en als je daar één deel hypotheek kan krijgen. De rest doen we bij de bank. Als ouders de rente en aflossing terug schenken kan je veel meer lenen.

Hoe werkt een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een lening bij je ouders. Ouders lenen jou bijvoorbeeld € 75.000,-. en jij betaald rente en aflossing. Je betaald dezelfde rente als bij de bank. De te betalen rente van de hypotheek van familie moet marktcomfort zijn.  Deze hypotheekrente kan je dan aftrekken van de inkomstenbelasting.  Je laat bij de notaris een leenovereenkomst maken en een schenkingsovereenkomst. Je betaald rente en aflossing en deze bedragen schenken ouders één keer per jaar weer terug. Bel Lexwonen 7 dagen per week over jouw mogelijkheden. ☎️Bel 06-83944458.

Voorbeeld familie hypotheek in combinatie met bankhypotheek

Stel jullie zijn starters en kunnen samen € 400.000,- lenen. De woning kost € 475.000,-. Dit betekent dat jullie via ouders maximaal 20% van € 400.000,-, is € 80.000,- extra lenen van ouders. Vervolgens schenken ouders dan de rente en aflossing jaarlijks terug.

Omdat ouders terug schenken heb je van de familiehypotheek feitelijk geen maandelijkse lasten. Sterker nog, de rente van de familiehypotheek van vader en of moeder is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Omdat je geen extra lasten hebt wordt je niet gekort op de hypotheek van de bank. Normaal gesproken wordt je gekort op de hypotheek van de bank als je leningen hebt. Lexwonen heeft een geldverstrekker waar je gewoon maximaal kan lenen als je geld leent van ouders.

Voorwaarden familiehypotheek van ouders

Lexwonen & familiehypotheek

Lexwonen & familiehypotheek

  1. Maximale familiehypotheek bedraagt 20% van de maximale hypotheek die je van de bank kan krijgen
  2. Ouders dienen rente en aflossing jaarlijks terug te storten
  3. Notaris dient een schenkingsovereenkomst en een leenovereenkomst op te maken voor de bank
  4. De aflossing en de rente die terug geschonken wordt moet binnen de jaarlijkse vrijstelling passen

Ouders mogen kinderen  in 2024 maximaal € 6.630,- schenken per jaar. Bij een familiehypotheek van € 75.000 en een hypotheekrente van 4% bedragen de jaarlijks hypotheeklasten € 4.296,72 per jaar. Dit valt ruim binnen de vrijstelling. Omdat € 75.000,- familiehypotheek minder is dan 20% van de maximale hypotheek op inkomen (LTI) leen je maximaal.

Maximale familiehypotheek 20% van hypotheekberekening

Dus je kan maximaal 20% van je maximale hypotheek op inkomen aan je ouders aan hypotheek vragen. Verder moeten de betaalde hypotheeklasten jaarlijks weer terug gestort worden. Als ouders geen spaargeld of overwaarde hebben op hun eigen woning dan is een familie hypotheek niet haalbaar. Kenmerk is dat je één deel van ouders neemt en één deel van de bank.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button