Menu

Gratis inwonen na verkoop huis

Gratis inwonen na verkoop huis

Gratis inwonen na verkoop huis

U mag uw woning verkopen aan uw kind en gratis in het huis gaan wonen. Gratis inwonen bij uw kind, kennis of vriend is een steeds vaker terugkerende hypotheekaanvraag sinds 2023. Startende jongeren kunnen niet kopen en de ouders hebben vaak veel overwaarde en behoeft aan een beetje verzorging.

Kan ik het huis van mijn ouders betalen en ouders laten inwonen? Hoeveel moet ik er minimaal fiscaal vriendelijk voor betalen?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Ik wil GRATIS het ‚ÄėOverbieden huis‚Äô whitepaper ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Fiscaal is gratis inwonen na verkoop huis geen probleem

Je huis verkopen en gratis blijven wonen samen met eigen kind kan onder voorwaarden.

  1. Vraag altijd eerst de gemeente om toestemming of u samen in 1 huis mag wonen
  2. Iedereen moet wel in dat huis wonen en ingeschreven staan
  3. U mag niet de woning verhuren, ook niet gedeeltelijk
  4. U moet wel een geldverstrekker hebben die dit accepteert
  5. U mag de woning goedkoper verkopen tot de WOZ-waarde

Gratis in je huis blijven wonen met toestemming Gemeente

Ga altijd eerst de Gemeente vragen of u daar met 2 gezinnen mag wonen. Leg de situatie uit dat eigen kind de woning koopt en dat iedereen elkaar verzorgt. Bijvoorbeeld oma verzorgt de kinderen of de kinderen verzorgen de ouders. Heeft u toestemming  dan staat gratis inwonen bij uw eigen kind niets meer in de weg.

Koper mag de woning goedkoop kopen tot WOZ-waarde

Goedkoop verkopen tot aan de WOZ-waarde is belastingvrij mogelijk. Vaak scheelt dit veel geld. Wel moeten kopers er op bedacht zijn dat als de taxatiewaarde hoger ligt dan de koopsom dat over de taxatiewaarde overdrachtsbelasting betaald moet worden.

Stel dat eigen kind het huis koopt van ouders voor de WOZ-Waarde, ‚ā¨ 500.000,-.¬† En stel dat de taxateur de waarde van de woning taxeert op ‚ā¨ 695.000,-? U moet dan ‚ā¨ 13.900,- aan overdrachtsbelasting betalen. U hoeft geen schenkbelasting te betalen omdat u minimaal voor de WOZ-Waarde heeft gekocht.

Gratis inwonen ouders en meefinancieren overdrachtsbelasting

Fiscaalvriendelijk mogen ouders komen inwonen, ze hoeven hun huis niet te verlaten als de kopende partij daar toestemming voor geeft. Omdat de kopers de woning altijd goedkoper aankopen dan de taxatiewaarde kan u alle kosten meefinancieren in de hypotheek. Zonder eigen geld een woning kopen lukt meestal en de verkoper mag met toestemming gratis komen inwonen.

Overwaarde vrij besteedbaar voor verkoper en gratis wonen

Na verkoop van uw woning mag u dus gratis inwonen en u heeft een flink kapitaal op uw rekening wat u overal voor mag gebruiken. Kinderen mogen geen huur vragen. Wel mogen ouders hun kind de jaarlijkse schenking van ongeveer ‚ā¨ 6.000,- schenken.

Als de eigenaar de hypotheek niet meer betaald?

Huis verkopen en gratis inwonen gaat niet helemaal zonder risico. Stel dat de eigenaren de hypotheek niet betalen. U zal uit de woning moeten want het huis wordt verkocht door de bank. Verder kan het zijn dat er scheve gezichten komen als u uw woning aan uw zoon verkocht heeft en deze krijgt een partner die er anders over denkt. Raadpleeg notaris en fiscalist.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button