Menu

Huis gekocht

Woning gekocht en belangrijke hypotheekinformatie

Woning gekocht en belangrijke hypotheekinformatie

Woning gekocht en daarna wil jij belangrijke informatie. Huis kopen betekent ook dat je de hypotheek moet aanvragen zoals de koopakte omschrijft.  De meeste huizenzoekers denken dat een koopakte alleen omschrijft wie de kopers zijn, de koopsom en datum overdracht. Is de koopakte nog niet getekend, mooi. Is de koopovereenkomst wel getekend?  Weet dat je niet mag afwijken van de cijfers, data en bedragen.

Huis gekocht wat nu?

Je hebt een woning gekocht en je weet niet precies hoe nu verder. Ik schets even 2 situaties waar je wat aan hebt.

  1. Je hebt een huis aangekocht voor € 400.000,-, onder voorbehoud van financiering. Is dat wat u heeft vermeld dan kan de verkopend makelaar invullen wat hij wil. Hij zal invullen onder voorbehoud van € 400.000,-. Dus de koopsom waar jij de woning voor hebt gekocht dat moet het bedrag worden van de hypotheekaanvraag. Kom jij er dus achter dat jij eigenlijk ook wil verbouwen? Eigenlijk niet aan gedacht tijdens de koop? Stel dat je toch een nieuwe keuken wil dan kan je de hypotheek niet hoger aanvragen. Ik leg het je uit.

Geboden bod en financieringsvoorbehoud

Huis gekocht

Huis gekocht

Het bedrag aan financieringsvoorbehoud is erg belangrijk als je een woning koopt. De verkoper gaat akkoord met jouw bod en ook akkoord met het bedrag aan financieringsvoorbehoud. Hoe hoger het bedrag aan financieringshoud bedraagt hoe groter de kans op een afwijzing. Tijdens het bieden op een woning let de verkopend makelaar ook op het bedrag dat je aan hypotheek gaat aanvragen. Is dat bedrag aan financieringsvoorbehoud van jou hoger dan van een andere bieder? Verkoper zal voor andere koper kiezen die minder hypotheek aanvraagt. Je kan dus stellen dat die koper méér eigen geld of overwaarde heeft.

Verkopend makelaar ging akkoord met jouw bod en het voorbehoud van financiering. Ga jij nu een hogere hypotheek aanvragen en stel je nu voor dat die financiering niet doorgaat? Je zal een boete moeten betalen van 10% van de koopsom van het huis. Tijdens het kopen van een huis moet je dus vooraf exact weten wat je wil financieren. Weet je het niet exact en schat je de verbouwing in op € 30.000,-? Doe dan een bod en onder voorbehoud van maximaal  € 35.000,- hoger is dan de koopsom.

2. Je hebt dus een woning gekocht voor € 400.000,- onder voorbehoud van financiering en het voorbehoud van financiering niet of wel vermeld en je wil verbouwen. Is de koopakte getekend en dus te laat?

  • Doe een verhoogde inschrijving voor de hypotheek. Je blijft dan wel de hypotheek aanvragen voor het afgesproken bedrag maar je kan dan na de overdracht de hypotheek verhogen. Zo kan je slim en goedkoop een gekochte woning later verbouwen. Lexwonen.nl is erkend aankoopbemiddelaar en hypotheekadviseur. Regels 2022 zijn weer anders dan vorig jaar. Bel lexwonen als je hypotheekvragen of aankoopinfo nodig hebt. Wij regelen het. Wijk niet af van je afspraken, dus ken de regels. Een aankoopmakelaar is leuk en handig maar als jij jouw hypotheekadviseur vraagt om een hogere hypotheek aan te vragen dan de prijs waarvoor je het huis gekocht hebt? Je zit op glad ijs, Lexwonen kent de regels. Binnen 30 minuten weet je alles over de woning, de hypotheek en eventueel de koopakte.

Huis gekocht en de overwaarde

Overwaarde oude woning en huis kopen

Overwaarde oude woning en huis kopen

Je hebt een woning gekocht en je hebt overwaarde op de oude woning. Om de hypotheekrente 100% te mogen aftrekken van de IB moet je de totale overwaarde inleggen. Maar is dat altijd handig? Je kan een deel van de overwaarde gebruiken voor belangrijke privé zaken. Of voor een tijdelijke aanvulling op je inkomen. Koop je een huis en gebruik je niet de gehele overwaarde van de oude woning dan is dat deel niet aftrekbaar van de inkomsten belasting.

Woning gekocht en hogere financiering aanvragen

Let op! Ga jij in deze tijd een huis kopen en is het voorbehoud van financiering hoger dan de koopsom? De kans dat je eigenaar wordt zakt als een baksteen. Je hebt een waarde voor verbouwing en een waarde na verbouwing nodig van een taxateur. Het risico dat een koper makkelijker onder de koop uit kan komen is groter. Het gebeurd regelmatig dat klanten een hoger bod doen dan de vraagprijs. Gezien de huidige woningmarkt raad ik dat af. Wil jij meer weten? Bel lexwonen of kijk eens op de homepage lexwonen.nl en verdiep je in diverse strategieën. Verdwaal heerlijk in de hypotheekmogelijkheden als je een huis hebt gekocht.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button