Menu

Huis kopen met vader

 

Huis kopen met vader

Huis kopen met vader

Ja u kan met uw vader een huis kopen zodat jullie eigen woning haalbaar is⭐. Komt u beiden uit een huursituatie dan is het helemaal makkelijk kopen. Bereken hoeveel hypotheek u met uw vader kan krijgen via Lex Wonen.

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huis kopen met vader

Een huis kopen met vader betekent samen één hypotheek, samen onder één dak ✅.Veel meer keuze door met je vader een woning te kopen✅. Doordat jullie samen méér inkomen hebben is een geweldig huis kopen mogelijk. Meer woongenot door een huis te kopen  samen met je vader. Meer wooncomfort en eindelijk betaalbaar wonen door een vader en zoon hypotheek.

Intermediair & Erkend aankoopbemiddelaar

 U mag ons ook bellen in verband met een huis kopen met vader. Zonder zorgen en via notaris alles goed geregeld. Wij leggen het u graag uit. Indien je een huis koopt met je vader dan mag vader geen tweede hypotheek hebben.

Uiteraard gaat vader dan eerst zijn eigen huis verkopen, indien dat huis verkocht is dan staat een huis kopen met vader niemand in de weg.

Huurt je vader of moeder op dit moment een woning dan is er helemaal geen probleem. Van huren naar kopen kan snel gaan.

Een huis kopen met vader is groter wonen

Samen met vader een huis kopen geeft u meer mogelijkheden om een groter huis te kopen.  Meer huis kopen met je vader en de mogelijkheid om later op eigen naam de hypotheek over te nemen kan via ons. Het voordeel van een huis kopen met vader is dat u meer huis heeft door een gezamenlijke hypotheek vader en zoon/dochter.

Betaalbaar wonen met oplossingen i.v.m. erfrecht, bel ons voor een huis kopen met je vader. Belangrijke rol is hier weggelegd voor de notaris. Wij begeleiden u overal heen. I.v.m. erfrecht zal het e.e.a. besproken moeten worden.

Vader en zoon hypotheek snel geregeld

Huis kopen met vader en dan een hypotheek binnen 24 uur is mogelijk. Als u maar zorgt dat de gevraagde documenten compleet en correct aangeleverd worden. U kan het gehele hypotheektraject 24 uur per dag volgen. Een hypotheek met vader kan u ons gerust toevertrouwen. Ook is het mogelijk om een lening voor de kosten koper te regelen als u dat samen niet kan opbrengen.

Mocht u net te weinig inkomen hebben dan is het soms toch mogelijk om een huis te kopen. Lees deze pagina over hypotheekrente optimalisatie waardoor u een hogere hypotheek kan krijgen.

Risico’s huis kopen met vader

Welke risico’s loopt men met een hypotheek van twee familieleden?

 • Zoon wil graag trouwen en pa woont er bij in.
 • Zoon/dochter wil bij vriend/vriendin gaan samenwonen.(het huis uit)
 • Vader komt te overlijden(erfrecht en betaalbaarheid hypotheek).
 • Zoon/dochter komt te overlijden, betaalbaarheid hypotheek in gevaar.
 • Toekomst plannen van overleden zoon kunnen nu blok aan been zijn voor vader.
 • Vader krijgt vriendin zoon woont nog thuis.
 • Vader gaat met pensioen, is een huis kopen met vader dan nog betaalbaar?
 • Arbeidsongeschikt of WW van eigen kind.

Zo zijn er nog wel 3 voorbeelden te maken met risico’s waar u wellicht niet over heeft nagedacht. Als een huis kopen met vader niet goed wordt onderzocht dan loopt u ongewild risico’s.  

Overleg deze zaken met elkaar. U kan niet de woning verlaten zonder het huis te verkopen of over te nemen.

Net zoals in een huwelijk, een huis kopen met vader is voor een langere tijd en doe je gezamenlijk. Bij het verlaten van de woning heeft dat ook direct invloed op de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek met vader en NHG

Als een kind met vader een huis koopt dan is NHG mogelijk. Wij laten u de opties zijn tijdens het adviesgesprek.

Twee gezinnen in één huis kan

Let op! Als vader en dochter samen een huis kopen dan wordt dat gezien als samenwonen, één gezin, één huishouden. Een vriend of vriendin er bij en eventueel een baby erbij wordt gezien als twee gezinnen. Maak het niet te complex. Maak vooraf goede afspraken. Een huis kopen met drie of meer personen doen wij uitsluitend als het verantwoord is. Lees ook hypotheek met 2 stellen.

Voorbeelden van huis kopen met vader

In de volgende situaties regelen wij de hypotheek die u samen met vader aan gaat.

 • Alleenstaande Vader of alleenstaande moeder met inwonende kinderen waarbij hij/zij met één kind de hypotheek aan gaat.
 • Alleenstaande broer met alleenstaande zus waarbij maximaal twee debiteuren zijn.
 • Hypotheek met alleenstaande oom, tante, neef, nicht.

De volgende situaties zijn bespreekbaar

 • Gehuwd/ samenwonend echtpaar die met moeder of schoonmoeder hypotheek aangaan.
 • Vader en moeder die met eigen kind en schoondochter of schoonzoon een hypotheek aangaan.

Huis kopen van 1e graad met 2e graad bloedverwanten kan. U moet voordat u een huis koopt altijd een notaris om advies vragen en zaken regelen. Voor hypotheek met meerdere gezinnen altijd vooraf de gemeente raadplegen.

Wie zijn uw aanverwanten

Uw aanverwanten zijn:

 • Ouders van uw partner.
 • Grootouders van uw partner.
 • Kinderen van uw partner.
 • Kleinkinderen van uw partner.
 • Neven en nichten van uw partner.
 • Ooms en tantes.
 • Zwagers en schoonzussen.

Eigenlijk kan je zeggen dat een hypotheek met iemand van de koude kant niet kan. Een aanverwantschap zijn dus mensen die je erbij hebt gekregen door een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Het gekke is dat als je gaat scheiden of je laat het geregistreerde partnerschap ontbinden dat je nog steeds een schoonzus hebt. Je komt daar nooit vanaf. Het voert te ver om dit door te spreken in deze blog. Van belang is om te weten dat met koude kant een huis kopen lastig is, ik zeg niet onmogelijk.

Scenario huis kopen met vader en mogelijk probleem

Vader Anton (49 jaar)woont gehuurd en duurzaam gescheiden in Scherpenzeel en heeft drie kinderen. Bianca en Tim zijn reeds getrouwd en de deur uit. Joost wil graag met zijn vader een huis kopen. De reden is dat hij dan samen met zijn vader een groot huis kan kopen in Scherpenzeel. Samen konden ze voor € 290.000  aan hypotheek krijgen. Alleen kon hij slechts voor € 145.000 kopen.

In Scherpenzeel kan je daar niets voor kopen. Anton en Joost kunnen het altijd goed met elkaar vinden. Ze hebben een huis aangekocht voor € 225.000. Totale hypotheek incl. kosten koper € 234.000. Hoe hebben wij het e.e.a. geregeld indien vader of kind komt te overlijden, met pensioen gaat of langdurig arbeidsongeschikt wordt.

Advies bij huis kopen met vader en overlijden

Stel dat vader Anton over 15 jaar komt te overlijden en de hypotheek is met € 134.000 afgelost. De overgebleven hypotheek bedraagt dan € 100.000.  De waarde van de woning bedraagt na die 15 jaar € 350.000. Alle kinderen hebben het recht op het kindsdeel, hoe berekenen wij dat. Waarde huis € 350.000 minus de overblijvende hypotheek van € 100.000. Blijft over € 250.000. De helft, € 125.000 is van Joost en die andere € 125.000 was van vader Anton, die € 125.000 komt in de nalatenschap. Bianca, Tim en ook Joost krijgen allen  1/3 e deel van de nalatenschap.

Joost moet dus 66,66% van € 125.000 (€ 83.325) aan zijn broer en zus betalen. Dit geld moet er wel zijn. Dit regelen wij middels een speciale verzekering op het leven van vader Anton welke normaal gesproken niet duurder is dan € 15.00 per maand.

Tevens regelen wij een overlijdensrisicoverzekering zodat de hypotheek lager wordt. Als vader Anton komt te overlijden dan moet de hypotheek wel passen bij Joost zijn inkomen. Wij gaan tevens vooraf naar de notaris om te laten omschrijven dat Joost het eerste recht heeft tot koop. Dit komt als een legaat in het testament. Gebeurd dit niet dan kan het zo zijn dat het hele huis gevuld is. Alle kinderen hebben recht op de woning.

Indien vader overlijd na einde verzekering

Stel nu dat vader Anton pas komt te overlijden op zijn 90e jaar en de verzekering is gestopt. Er is dan ook geen dekking meer bij overlijden. Op dat moment moet er ook uitgekeerd worden aan de erfgenamen en er is geen pot met geld.

Er is zijn dan nog slechts twee mogelijkheden. De hypotheek verhogen tot het bedrag welke u nodig heeft om de erfgenamen uit te betalen of de woning gaan verkopen. Let op! De nieuwe hypotheek die u dan heeft is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Bel ons voor meer info over een huis kopen met vader.

Stel dat Joost komt te overlijden dan wordt de hypotheek zo aangepast dat de hypotheek voor vader Anton betaalbaar is op pensioendatum.

Ook  houd ik dezelfde rekenmethodiek aan zoals hierboven vermeld. Verder zal ook Joost bij de notaris moeten laten omschrijven dat vader recht heeft op eerste koop. Huis kopen met vader is meer dan een hypotheek aanvragen en verzekeringen regelen.

Als je met een vriendin of vriend gaat trouwen of samenwonen dan kan je een samenlevingscontract laten opstellen met de juiste cijfers. Bij een huis kopen met vader gaat dat anders.

Wij zullen u dat in een persoonlijk gesprek uitleggen.

Maximaal aantal aanvragers hypotheek

Gaat u een woning kopen in de familiesfeer zoals vader met zoon of moeder met dochter dan is dat toegestaan. 

Wij krijgen echter hele rare vragen m.b.t. huis kopen met vader of moeder. Voorbeeld: Ik wil graag met mijn vader een huis kopen maar mijn vader blijft huren. Let op. Wilt u een huis kopen met stiefvader, stiefmoeder of vader en moeder dat doen wij niet.

Of met vader of met moeder of met broer of met zus een woning kopen kan. Maximale aantal aanvragers en eigenaren in 1 hypotheek zijn 4 personen. U kan dus ook een huis kopen samen met ouders.

Huis kopen met vader terwijl je een vriend hebt

Het wordt al iets ingewikkelder maar het kan wel onder de volgende voorwaarden. Je hebt een vriend maar je wil samen met je vader een huis kopen. Je vriend wil ook er bij in komen wonen. Dit alles kan. Je mag uitsluitend het inkomen van jou en je vader nemen om het toetsinkomen te bepalen. Je vriend zal een ontruimingsverklaring moeten tekenen.  Trouwen met je vriend mag wel maar dan onder huwelijkse voorwaarden. Huis blijft dan buiten beschouwing. Later leggen wijde reden uit.

A.O.W. niet minder bij samenwonen met zoon

Huis kopen met vader heeft geen consequenties voor de AOW voor vader. Alleenstaanden ontvangen de A.O.W. voor alleenstaanden en deze uitkering is hoger dan voor mensen die samenwonen. Nu vader een huis gekocht heeft met zoon ziet de SVB dit niet als samenwonen. Bij bloedverwanten 1e graad die samenwonen blijven hun alleenstaande A.O.W. behouden ondanks het samenwonen door huis kopen. Neem gerust contact op met de SVB om e.e.a. na te vragen. Wie zijn uw 1e graad bloedverwanten:

 • Ouders
 • Kinderen
 • Adoptieouders
 • Adoptiekinderen

Dus een combinatie ouder en kind hypotheek behoud vader zijn alleenstaande A.O.W.

Uiteraard gaan we er dan van uit dat er geen partner in het spel is of een willekeurig andere persoon. Let op ! Gaat een broer en zus samen een huis kopen en hebben ze de pensioengerechtigde leeftijd dan zal de gehuwden A.O.W. uitgekeerd worden( lage AOW). Dat komt omdat broer en zus 2e graad bloedverwanten zijn.

Lex van de Straat Wonen kan u alles simpel uitleggen. Een telefoongesprek met ons zal duidelijkheid verschaffen. Uiteraard zorgen wij ook dat u naar de notaris aanvullende zaken regelt zodat huis kopen met vader verantwoord is.

Indien 2e graad bloedverwanten dan gehuwden A.O.W.

Wie zijn uw 2e graad bloedverwanten:

 • Grootouders
 • Broers en zussen
 • Kleinkinderen

Dus koopt u een woning met uw zus, broer of opa? Stel u eens voor dat Opa alleenstaand en gehuurd zit en u gaat samen een huis kopen. Zijn AOW zal worden verlaagd. Een huis kopen tussen kleinkinderen en grootouders verlaagt de AOW. U bent namelijk 2e graad bloedverwanten.

Voorbeeld A.O.W. indien broer en zus huis kopen

Iedere combinatiehypotheek in 2e graad bloedverwanten krijgt de gehuwden A.O.W., dus de lagere uitkering. Dus broer en zus, oma en kleinkind, al deze combinaties zorgen ervoor dat u een lagere A.O.W. ontvangt op pensioendatum. Dat betekend ook dat als u nog een hypotheek heeft op pensioendatum dat de hypotheek nog moet passen. Wij adviseren u een trendy hypotheek welke betaalbaar is op pensioendatum voor alle partijen.

Naderend pensioen en een hypotheek

Als je met je vader of moeder een huis koopt dan zou het zo maar kunnen zijn dat binnen 10 jaar je vader met pensioen gaat. Banken houden rekening met het verlaagde inkomen door aankomend pensioendatum. Pensioendocumenten hebben we dan ook nodig om te kijken of het huis nog betaalbaar is op pensioendatum. Dit geld uiteraard ook als u met moeder of oom een huis heeft gekocht. Heeft u DigiD? Ga naar mijn pensioen en download uw pensioenoverzicht.

Kan ik met mijn vader een huis kopen?

De meest gezochte vragen in Google over familie hypotheek zijn:

 • Kan ik met mijn vader een huis kopen?
 • Is het ook mogelijk om met mijn broer of zus een huis te kopen?

Een huis kopen met uw broer of zus regelt Lex Wonen wekelijks.

Onze overige werkzaamheden

Wij zijn tevens erkend aankoopbemiddelaar en helpen u met de aankoopbemiddeling van het huis, regelen na overleg met u de koopakte en zorgen dat taxatie en bouwkundige keuring wordt geregeld. Ook kunnen wij u helpen aan een hypotheek zonder eigen geld.

Een hypotheek met vader is meer dan alleen maar een huis kopen met vader. U ziet dat juridisch en fiscaal gezien alles goed geregeld moet zijn. Een persoonlijk gemis van een dierbare mag nooit uitmonden tot een complete bankroet situatie.

Wij verwijzen u ook naar onze notaris zodat datgene wat besloten is en overlegt is op papier komt. Neem met ons contact op als u meer wilt weten over uw specifieke situatie en een huis kopen met vader. Kijk ook even op onze thuis pagina.

Organogram Lex Wonen-Werkproces

Organogram Lex Wonen

Organogram Lex Wonen

Waarom kan ik bij jullie wel een hypotheek krijgen met mijn vader?

Huis kopen met vader komt meer bij kijken dan maximale hypotheek berekenen. Veel banken doen dit niet. Bereken hier eens hoeveel u kan lenen, het zal u verbazen.

Zijn er speciale voorwaarden als ik met mijn vader een huis koop?

Nee niet anders dan als een getrouwd paar een huis koopt, alleen de consequenties na overlijden vergen extra aandacht, vandaar uitgebreid bespreken en gang naar notaris.

Wat zijn de volgende stappen als ik een huis wil kopen met mijn vader?⭐

Zorg voor een werkgeversverklaring, salarisstrook en een gratis bkr opgave. Deze documenten zijn minimaal benodigd.

Hoe werkt een huis kopen met je vader?

Huis kopen met je vader betekend dat we ook de erfgenamen in kaart moeten brengen i.v.m. erfrecht. Suggestie: Lees meer over huis kopen met vader. Wij adviseren altijd dat u vooraf naar een notaris gaat.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button