Menu

Hypotheek en arbeidsongeschikt

Hypotheek terwijl u arbeidsongeschikt bent kunnen wij regelen. Heeft u een WGA uitkering, IVA uitkering, WAJONG of soortgelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering? Huis kopen kan, vul eerst hieronder in.


  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hypotheek en arbeidsongeschikt
Hypotheek en arbeidsongeschikt

Arbeidsongeschiktheids hypotheek regelen wij

Arbeidsongeschikt en toch een hypotheek met een WIA uitkering kan indien:

  • 35% – 80% arbeidsongeschikt en u werkt gedeeltelijk ✅ 
  • 80% – 100% arbeidsongeschikt, dus IVA ✅ 
  • Wajong uitkering (onder voorwaarden) ✅ 

Hypotheek ondanks uitkering kan

Bent u minimaal 80% arbeidsongeschikt dan kunnen wij 100% van uw IVA uitkering meenemen voor de hypotheek berekening. U dient ons wel uw toekenningsbesluit in pdf te mailen. Heeft u deze niet neem dan contact op met het UWV. U ontvangt spoedig een mail van hun i.v.m. uw arbeidsongeschiktheid. Huis kopen met een uitkering kan.

WGA uitkering, gedeeltelijk werk

Het is belangrijk dat als u een tijdelijke uitkering heeft en dus gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent wel gedeeltelijk werk heeft.

U hoeft geen werkgeversverklaring te overleggen of een vast dienstverband aan te tonen. De hele insteek van de keuring van arbeidsongeschiktheid is uw maximale verdiencapaciteit bepalen.

“Wat kan ik nog wel”, is een positieve insteek. Op basis van wat u nog wel zou kunnen en ook daadwerkelijk aan inkomen heeft, gaan wij gebruiken om uw maximale hypotheek te bepalen. Een eerlijke methode.

Wij berekenen uw maximale hypotheek aan de hand van een UWV verzekeringsbericht welke u via de website van het UWV kan downloaden onder het kopje arbeidsverleden. Inloggen met uw DigiD. Mail ons dit verzekeringsbericht. Veilig een huis kopen ondanks arbeidsongeschikt.

Aankoopbemiddeling belangrijk indien arbeidsongeschikt

Onderhandelingen en aankoop van een woning is helemaal belangrijk als één van u twee arbeidsongeschikt is. Betaalbaar wonen en risico’s beperken om daar te kunnen blijven wonen is prioriteit 1.

Huis kopen en arbeidsongeschikt
Huis kopen en arbeidsongeschikt

Tijdens de onderhandelingen is het voor een verkoper snel duidelijk dat een grens bereikt is. Uw arbeidsongeschiktheids situatie begrensd namelijk wel uw hypotheek. Dit kan ook uw voordeel zijn tijdens het biedproces.

Omdat wij tevens erkend aankoopbemiddelaar zijn kunnen wij u geweldig helpen met alle benodigde documenten van UWV, de koopakte met ontbindende voorwaarden. Het scheelt u meestal ook aan eigen geld omdat wij regelmatig een huis aankopen onder de marktwaarde.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering begrensd hypotheek

Als alleenstaande is het natuurlijk erg lastig om een huis te kopen met een hypotheek. Het is nu wel mogelijk om meer hypotheek te krijgen met een partner. Uw arbeidsongeschiktheidsuitkering kunnen wij wel meenemen in uw hypotheek.

Arbeidsongeschikt en een WAJONG uitkering

Geniet u een WAJONG uitkering dan is het even bekijken hoeveel procent van uw uitkering we kunnen gebruiken voor uw hypotheek. Het jaartal is van belang en we zullen u daar eventueel later meer over vertellen.

Arbeidsongeschikt en toch een hypotheek

Praten over hypotheek en arbeidsongeschikt? Bel ons gerust. Lex Wonen is gespecialiseerd in speciale hypotheken die net even anders lopen dan standaard. Een adviseur of bank is daardoor lastig te vinden. Ga naar de homepage van Lex Wonen en zie onze specialiteiten.

Update februari 2019