Menu

Hypotheek met NHG of zonder NHG

Vergelijk een Hypotheek met NHG of zonder NHG. 

NHG keuze wordt maandelijks minder

Het aantal klanten die kiezen voor een hypotheek met NHG wordt steeds minder. Het grote struikelblok zijn de kosten die vaak uit eigen zak moet worden betaald. Voor een woning van € 280.000,- betaal je € 2.520,-  (0,9%) aan borg.

Voordelen van hypotheek met NHG

Voordelen van een NHG hypotheek:

  • Hypotheekrente ligt 03% tot 0,5% lager
  • Kwijtschelding restschuld (onder voorwaarden) als u de hypotheek niet meer kan betalen.

Nadelen van hypotheek met NHG

Je betaald een behoorlijke premie (0,9%) van de aankoopsom van de woning. Door de verplichte aflossing van de hypotheken ontstaan er nauwelijks restschulden. In het verleden met aflossingsvrije hypotheken was de kans op een restschuld groot. Had men geen werk en moest je dan het huis uit in een periode dat de huizen minder waard werden? Er bleef een restschuld over.

Terecht goed nadenken over NHG afsluiten

Als hypotheekadviseur en erkend aankoopmakelaar zijnde zijn wij verplicht om u de risico’s  duidelijk uit te leggen. Wat betaald u meer aan maandlasten als u zonder NHG neemt. Voorbeelden en bedragen zijn wij verplicht u te laten zien.

Dit is alleen maar transparant zodat de klant een juiste afweging kan maken. Toch gebeurd het steeds vaker dat klanten een hypotheek kiezen zonder NHG.

NHG kosten absurd hoog

De NHG kosten vind ik zelf absurd hoog. Als je ziet hoe groot de kans is dat een klant met een restschuld blijft zitten is minimaal. Uiteraard heb ik geen inzage in de hele kostenmaterie van NHG maar zei volgen niet het te lopen risico.

Ik begrijp klanten dat ze kiezen voor een hypotheek zonder NHG. Met name voor starters. De groep huizenkopers die voor het eerst kopen moeten alle kosten uit eigen zak betalen. Vervolgens komt dan ook nog een een slordige € 2.500,- om de hoek kijken.

Veel klanten betalen liever € 15,- netto meer per maand dan € 2.500,- aan eigen geld. Er is gewoon voor een starter te weinig eigen geld om een huis te kopen.

Vergelijk uw maandlast met NHG en zonder NHG. Bereken ook uw maximale hypotheek. Heeft u trouwens al een woning op het oog? Vermeld het adres of de regio. Wellicht minder eigen geld nodig in de hypotheek.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button