Menu

Hypotheek met opa en oma

Hypotheek met opa en oma kan

Hypotheek met opa en oma kan

Ja hoor u kan met opa en oma een hypotheek afsluiten. Het gebeurd steeds vaker dat grootouders een huis kopen met eigen kind en zelfs met kleinkind. De reden is dat je samen veel meer hypotheek krijgt dan alleen. Hypotheek van opa, oma met kleinkind(eren) is mogelijk tot 4 personen. Wel dient u allemaal onder 1 dak te wonen en dient het om een ander huis te gaan dan de woning waar opa, oma of kleinkind reeds wonen. Bereken eerst een hoeveel hypotheek u kan krijgen via Lex Wonen.

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Huis kopen met opa oma

Huis kopen met opa oma

Hypotheek van opa oma kind en kleinkind

Omdat u samen een veel groter huis kan kopen dan als u alleen of met twee personen koopt regelt Lex Wonen een hypotheek van kleinkinderen met opa of oma. Er zijn wel enkele belangrijke zaken die u als opa oma en kleinkind moet weten alvorens jullie samen een hypotheek afsluit.

  • Denk aan erfrecht bij overlijden (raadpleeg vooraf notaris)
  • Indien ooit iemand een hypotheekverleden heeft gehad dan komt hypotheek in box 3 ( geen hypotheekrenteaftrek)
  • U bent allen 100% verantwoordelijk voor de hypotheekbetaling en allen dienen onder 1 dak te wonen
  • Lex Wonen regelt ook  hypotheek met broer of zus.

Hypotheek met opa en oma zoeken? Ja een hypotheek met opa of oma kan met Lex Wonen. Huis kopen met grootouders betekend groter wonen. Let op u mag niet verhuren.

Wat gebeurd er als opa of oma overlijd

Stel u koopt als grootouders samen met uw kleinkind een huis. Op het moment dat opa overlijd is dan erft oma het deel van opa. Op het moment dat ook oma overlijd en u alleen overblijft dan kan het lastig worden, let op aan de hand van dit voorbeeld.

Opa oma en kleinkind kopen samen een huis van € 450.000. Stel na 10 jaar zijn opa en oma overleden en is de marktwaarde € 600.000,-. Op dat moment hebben de erfgenamen recht op de helft van de overwaarde. Dat betekent dat de zonen en dochters van opa en oma( jouw vader of moeder dus) recht hebben op gedeelte van de overwaarde. U moet dus geld contant maken of een flinke zak met geld hebben. In het ergste geval zal u de woning moeten verkopen en wat anders gaan kopen.

Bij de notaris kan je een hoop regelen, het erfrecht kan je daar uiteraard niet wijzigen. Let ook op dat als uw opa of oma een kind onterf heeft ( dat zou u vader of moeder kunnen zijn) dan heeft de onterfde recht op haar legitieme portie.

Legitieme portie van overwaarde

Dat betekend dat een onterfd kind binnen 5 jaar zich moet melden. De legitieme portie is altijd de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zou ontvangen. Als er dus onterfde kinderen zijn blijf dan waakzaam, na 4 jaar kunnen ze nog gel opeisen. Dat betekend dat u dan dat geld wel moet hebben. Bereken maximale hypotheek.

Hypotheek opa oma en kleinkind meestal box 3

Omdat meestal  een van de grootouders of kleinkinderen in het verleden een hypotheek heeft gehad plaatsen wij een hypotheek van grootouders met kleinkind(eren) in box 3.  Dat betekend dat u de hypotheekrente niet kan aftrekken van de belasting. Ook de gemaakte hypotheekkosten kan u niet fiscaal in box 1 aftrekken. Een hypotheek met 3 of 4 personen is bijna onmogelijk in box 1 omdat alles maatwerk is.

Er bestaan geen rekenprogramma’s om met 4 personen een hypotheek af te sluiten. Iedereen heeft een ander hypotheekverleden vandaar altijd in box 3. Koopt u als opa oma en kleinkind zijnde voor het eerst een huis? Een hypotheek in box 1 kan, dat gebeurd vrijwel nooit. Weet ook dat je tegenwoordig moet bieden door een bieden vanaf prijs te geven.

Opa oma en kleinkind allen 100% verantwoordelijk voor betaling

Voor de bank maakt het niet uit wie het meeste eigen geld er in stopt, u bent echter allen wel 100% verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek. Betaald opa niet meer dan gaan ze het bij oma halen. Valt ook niets bij oma te halen dan komt men bij kleinkind terecht en wel voor de totale hypotheeklast. Snel hypotheekinformatie en biedinformatie krijg je ook via onze bel hypotheek lijn.

Haal informatie bij notaris en fiscalist

Wilt u een hypotheek met opa en oma afsluiten raadpleeg dan altijd de notaris en een fiscalist. Let op! Ontvangt u de alleenstaande AOW en gaat u een huis kopen samen met een kleinkind? U ontvangt dan nu nog de alleenstaande AOW, het verhoogde bedrag. Gaat u samen onder één dak wonen met een kleinkind dan ontvang u de AOW voor gehuwden, dat is de lagere AOW. U moet hier rekening mee houden. Kijk ook eens op de thuispagina van LexWonen welke werkzaamheden Lex Wonen regelt.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis onder bod: Wat nu?

Lees meer
Call Now Button