Menu

Hypotheek overnemen van ouders

De hypotheek overnemen van ouders  is een van de meest geregelde hypotheken bij lexwonen. Ouders laten de hypotheek overnemen omdat:

  1. Eigen kind geen eigen woning kan kopen
  2. Ouders willen hypotheekvrij leven en spaargeld opmaken

Hypotheek overnemen van ouders en de fiscus

De hypotheek overnemen van je ouders kan. Fiscaal is dit ook nog eens een geweldig voordeel. Het een en ander hangt natuurlijk af van de verkoopprijs die je ouders vragen. De hypotheek moet je natuurlijk wel kunnen dragen. Ouders mogen jou de woning in 2022 € 106.000,-  onder de WOZ-waarde verkopen. In 2023 nog maar € 27.000,- onder de WOZ-waarde . De overheid merkt dat heel veel geld geschonken wordt en verlagen derhalve de verhoogde vrijstelling. De lening overnemen van ouders is een geweldig oplossing voor de woningmarkt.

  • Hidden

  • Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hypotheek overnemen van ouders

Hypotheek overnemen van ouders

Hypotheek overnemen van ouders betekent betaalbaar wonen

Een hypotheek van je ouders overnemen betekent vaak dat je al begint met een hoge overwaarde omdat je goedkoper kan kopen. Je neemt niet letterlijk de lening over maar je pakt de koopsom over zodat het jou eigendom wordt. Overnemen van een lening blijft altijd  een persoonlijke berekening. Alleen dan kan jij je fiscale voordeel berekenen.

Voorbeeld van de hypotheek overnemen van ouders

Rekenvoorbeeld van hypotheek overnemen van ouders. Stel jij kan een hypotheek krijgen van 250.000,-. Je ouders hebben nog een hypotheek van € 50.000,-. De WOZ-waarde van de woning bedraagt € 270.000,-. De maximale hypotheek die handig is op de woning van je ouders bedraagt € 248.000,-. Namelijk de WOZ-waarde van € 270.000,- minus € 27.000,- fiscale vrijstelling. Zodoende € 248.000,- hypotheek op ouderlijke huis.

Uiteraard moeten de ouders wel akkoord gaan met de keuze. Weet dat je over de marktwaarde de 2% overdrachtsbelasting moet betalen. De notaris zorgt er voor dat de overdrachtsbelasting betaalds wordt.  Vaak kan je de kosten koper meefinancieren via lexwonen. De hypotheek overnemen van ouders is de enige mogelijkheid nog om zonder overbieden een huis te kopen. Koop je een woning van een vreemde dan is altijd de vraag: Hoeveel overbieden? Je betaald in 2022 altijd te veel voor een huis. De hypotheek van je ouders overnemen is een geschenk.

Hoe verder met overnemen van de lening? 

Wil jij alleen of samen met een partner de hypotheek overnemen van je ouders dan moet er vooraf veel gebeuren. Als eerste moeten we nadenken wat je wil als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Jouw partner profiteert nu mee van de overwaarde omdat je de woning goedkoper dan de marktwaarde krijgt aangeboden. Meestal regelen wij het zo dat het voordeel de bloedlijn blijft volgen. De gezamenlijke overwaarde die jullie samen boven de taxatiewaarde opbouwen dat wordt dan eerlijk verdeeld. Vul je gegevens in hierboven en ontvang direct de uitslag of je de hypotheek van ouders kan overnemen.

 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button