Menu

Hypotheek overnemen van ouders

De hypotheek overnemen van ouders  is een van de meest geregelde hypotheken bij lexwonen. Ouders laten de hypotheek (gedeeltelijk) overnemen omdat:

  1. Eigen kind geen eigen woning kan kopen
  2. Ouders willen hypotheekvrij leven of overwaarde opmaken zonder maandelijkse lasten

Bereken hypotheek met maximaal 4 personen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Heeft 1 van de aanvragers na 2001 een eigen woning gehad? Ja/Nee*
Ik wil GRATIS het Whitepaper “Huis kopen samen met familie of vrienden tot 4 personen“ ontvangen!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hypotheek overnemen van ouders en de fiscus

De hypotheek overnemen van je ouders kan. Fiscaal is dit ook nog eens een geweldig voordeel. Het een en ander hangt natuurlijk af van de verkoopprijs die je ouders vragen. De hypotheek moet je natuurlijk wel kunnen dragen. Ouders mogen jou de woning in 2023 € 27.500,-  onder de WOZ-waarde verkopen. De overheid merkt dat heel veel geld geschonken wordt en verlagen derhalve de verhoogde vrijstelling van € 106.000,- naar € 27.500,-. De lening overnemen van ouders is een geweldig oplossing voor de woningmarkt.

Het is gewoon mogelijk dat kinderen zich inkopen in de woning van ouders. Ouders blijven dan mede-eigenaar en ontvangen een flinke zak met geld. Kinderen wonen dan wel verplicht samen met ouders in 1 huis. Hypotheek overnemen van ouders gebeurd ook regelmatig zodat grootouders de kleinkinderen kunnen helpen en of de eigen kinderen helpen ouders.

Hypotheek overnemen van ouders

Hypotheek overnemen van ouders

Hypotheek overnemen van ouders betekent betaalbaar wonen

Een hypotheek van je ouders overnemen betekent vaak dat je al begint met een hoge overwaarde omdat je goedkoper kan kopen. Je neemt niet letterlijk de lening over maar je pakt de koopsom over zodat het jouw eigendom wordt. Overnemen van een lening blijft altijd  een persoonlijke berekening. Alleen dan kan jij je fiscale voordeel berekenen. Je kan jezelf dus inkopen voor de helft of als je het kan lenen de gehele woning kopen.

Voorbeeld van de hypotheek overnemen van ouders

Rekenvoorbeeld van hypotheek  gedeeltelijk overnemen van ouders. Zoon met partner kunnen samen € 350.000 op inkomen aan hypotheek krijgen. Omdat je daar niets voor kan kopen willen zij de helft van de hypotheek van ouders overnemen. Kinderen worden mede-eigenaar en gaan samenwonen met ouders.

Ouders hebben een koophuis met een taxatiewaarde van € 650.000,-. Ouders hebben zelf nog een hypotheek van € 100.000,- maar dat doet niet ter zake. Eigen kinderen kunnen nu de helft van de taxatiewaarde overnemen van ouders. Dat betekent dat ouders € 325.000,- ontvangen van eigen kind. Eigen kind krijgt hier een hypotheek voor. Ouders hebben nog steeds de hypotheek van € 150.000,- maar kunnen deze gedeeltelijk aflossen. De overwaarde van ouder van € 325.000,- kunnen ze voor de rest van hun leven leuke dingen mee doen. Het is een mooie manier van overwaarde verzilveren en een ander een gedeeltelijke eigen woning gunnen.

Als kinderen hele hypotheek overnemen

Wil jij alleen of samen met een partner de hypotheek helemaal overnemen van je ouders dan moet er vooraf veel gebeuren. Als eerste moeten we nadenken wat je wil als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Jouw partner profiteert nu mee van de overwaarde omdat je de woning goedkoper dan de marktwaarde krijgt aangeboden. Meestal regelen wij het zo dat het voordeel de bloedlijn blijft volgen. De gezamenlijke overwaarde die jullie samen boven de taxatiewaarde opbouwen dat wordt dan eerlijk verdeeld. Vul je gegevens in hierboven en ontvang direct de uitslag of je de hypotheek van ouders kan overnemen.

Veel mogelijkheden met hypotheek overnemen van ouders

Er zijn veel mogelijkheden om ouders te helpen met een lagere hypotheek. Een ding goed onthouden. Als iemand mede-inwoner wordt, dus mede-eigenaar dan dienen jullie altijd samen onder één dak te wonen. Dat kan dus betekenen dat er een woning verkocht moet worden. De hypotheek overnemen van ouders op deze wijze bespaart  veel aan maandelijkse kosten.

Wat je moet weten als je de hypotheek van ouders overneemt

Ga jij de helft van de hypotheek overnemen dan betekent dit dat je gaat oversluiten naar een andere bank. Iedereen moet bij dezelfde bank zitten. Zou kunnen zijn dat er een boeterente is. Nieuwe rente kan hoger worden voor ouders. Als ouders nog een hypotheekgedeelte overhebben dan is de rente niet meer aftrekbaar.

Wat is het voordeel voor de ouders en het voordeel voor het eigen kind als eigen kind de hypotheek overneemt van ouders?

Zowel eigen kind als de ouders hebben voordeel bij het overnemen van de hypotheek. Ouders krijgen een flinke zak met geld ter grootte van de helft van de huidige woningwaarde. Dit geld krijgt de ouder overgemaakt op zijn rekening via de notaris. Dit geld komt van eigen kind af die dit geld in de vorm van een hypotheek heeft ontvangen. Fiscaal betekent dit wel dat ouders geen of nagenoeg geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen omdat ze de ontvangen overwaarde anders gebruiken dan de huidige hypotheek mee af te lossen. Vaak gaan ouders een gedeelte van de huidige hypotheek aflossen met het geld van eigen kind en voor de rest gaan ze ruimer leven. Het nadeel van deze constructie kan zijn dat je meerdere eigenaren hebt. Wil iemand de woning verlaten dan zal meestal de woning verkocht moeten worden omdat het huis vaak niet past op het inkomen van één van de twee.

Ik wil met mijn vrouw/partner de hypotheek overnemen van mijn (schoon) ouders, hoe moet ik nu te werk gaan?

Lees eerst deze pagina en vul de gegevens in. U ontvangt direct een berekening of het overnemen van de hypotheek van ouders (bekenden) lukt. Daarna gaan wij uitvoerig in overleg met elkaar. Zowel de ouders als het eigen kind krijgen uiteraard dezelfde geldverstrekker die het overnemen van de hypotheek van ouders tolereert. Het zou zo kunnen zijn dat je met een hypotheek zit van 4 personen maximaal.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Familiehypotheek

Lees meer
Call Now Button