Menu

Hypotheek Recreatiewoning

Hypotheek Recreatiewoning

Hypotheek Recreatiewoning

Ja, een hypotheek op een vakantiewoning  of recreatiewoning kan onder zeer strenge voorwaarden. Een hypotheek in box 3 en dient in 25 jaar te worden afgelost. Lex Wonen kan u uitsluitend helpen als u op dit moment een huis huurt of inwonend bent. Let op heeft u een eigen huis dan is dit niet mogelijk, ook niet als u deze verkoopt en vervolgens een vakantiehuis koopt waar permanent wonen gedoogd wordt. U moet ingeschreven staan op een ander adres, uw huuradres. Let op, uitsluitend op vakantiehuizen waar niet permanent in gewoond mag worden is een hypotheek mogelijk. De recreatiewoning moet tevens op eigen grond staan, geen erfpacht of huurgrond.

Voorwaarden hypotheek op recreatiewoning 

Onder een recreatiewoning verstaan wij een woonhuis of appartement dat bestemd is voor niet permanente bewoning! Een hypotheek op een recreatiewoning of vakantiehuisje is mogelijk als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Maximale hypotheek 75% van de marktwaarde en nooit meer dan de koopsom
  • Vakantiehuis moet op eigen grond staan( dus geen erfpacht of huurconstructie.
  • Gaat u de woning structureel verhuren dan aanmerkelijk lagere hypotheek
  • Recreatiewoning moet van baksteen of beton zijn.(traditionele bouw)
  • Er is sprake van een registergoed met volwaardige fundering
  • Een annuïteitenaflossing is minimaal verplicht en aflossen in 25 jaar
  • Tijdelijk verhuren mag maar de inkomsten worden niet meegenomen voor hypotheekacceptatie. Bij verhuur heeft meer eigen geld nodig( 50% ongeveer).

Let op! Chalets van hout, caravans, aanhangers etc. waar je heerlijk in kan vertoeven is niet mogelijk. Lex Wonen krijgt meer dan 500 mails per maand over berekeningen van caravans en woningen waar je permanent mag wonen of welke gedeeltelijk van steen zijn. Bespaar de moeite het is echt onmogelijk, ook al heeft u 75% eigen geld. Helaas zijn hier geen oplossingen voor.

Recreatiewoning en maximale hypotheek

De meeste kopers van een vakantiewoning hebben een eigen woning. Dat betekend dat er een tweede hypotheek bij komt. Banken willen dat niet omdat parate executie dan niet lukt. U kan uitsluitend kopen als u inwonend bent en daar ingeschreven staat of een huis huurt. Uitsluitend in een recreatiewoning wonen zonder huurhuis is onmogelijk. Bank doet check.

Hypotheekrente Recreatiewoning niet aftrekbaar

Let op! Koopt u een recreatiewoning dan valt deze in Box 3. Dat betekend dat de hypotheekrente van de recreatiewoning niet aftrekbaar is.

Recreatiewoning vaak goedkoper aan te kopen

Misschien denkt u dat mijn rekenvoorbeeld niet klopt omdat de aankoopprijs te laag is? Ik kan u vertellen dat met name vakantiewoningen vaak ook voor de helft van de waarde verkocht worden. Doordat mensen gaan scheiden is de prijs vaak lager.

Recreatiewoningen zijn minder vaak in trek dan eigen woning

Er is zeker interesse voor vakantiehuisjes maar niet te vergelijken met een eigen woning. Heeft u interesse voor een recreatiewoning dan weet u nu dat onderhandelingen belangrijk zijn. Let op de regels. Gaat u scheiden en u heeft dus nog een huis? U kan pas kopen als u een huurwoning heeft en alle scheidingspapieren compleet zijn.

Recreatiewoning dient in Nederland te staan

Een hypotheek om een recreatiewoning kan alleen als de woning in Nederland staat omdat de bank anders juridisch geen wapens heeft. Stel dat u de hypotheek niet betaald dan kan de bank de recreatiewoning niet verkopen.

Stacaravans en houten chalets onmogelijk

Nogmaals, u begrijpt dat hypotheken op stacaravans onmogelijk zijn omdat de levensduur hiervan korter is dan van betonnen vakantiehuisjes. Houdt u zich aan bovenstaande regels dan kan u ons gerust bellen of mailen voor een hypotheek op een recreatiewoning.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Startershypotheek Tilburg

Lees meer
Call Now Button