Menu

Hypotheek vakantiehuis

Hypotheek Recreatiewoning

Hypotheek Recreatiewoning

Ja, een hypotheek op een vakantiehuis of recreatiewoning kan nog steeds maar op de normale manier is erg duur. Een hypotheek komt in box 3 en dient in 25 jaar te worden afgelost. Hoge rentes bederven het feestje voor een hypotheek op een vakantiewoning. Let op heeft u een eigen huis dan is het mogelijk om door iemand te laten inwonen een vakantiehuis te kopen

Voorwaarden hypotheek op recreatiewoning 

Onder een recreatiewoning wordt verstaan een woonhuis of appartement dat bestemd is voor niet permanente bewoning! Een hypotheek op een recreatiewoning of vakantiehuisje is mogelijk als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Maximale hypotheek 75% van de marktwaarde en nooit meer dan de koopsom
  • Vakantiehuis moet op eigen grond staan( dus geen erfpacht of huurconstructie.
  • Gaat u de woning structureel verhuren dan aanmerkelijk lagere hypotheek
  • Recreatiewoning moet van baksteen of beton zijn.(traditionele bouw)
  • Er is sprake van een registergoed met volwaardige fundering
  • Een annuïteitenaflossing is minimaal verplicht en aflossen in 25 jaar
  • Tijdelijk verhuren mag maar de inkomsten worden niet meegenomen voor hypotheekacceptatie. Bij verhuur heeft meer eigen geld nodig( 50% ongeveer).

Let op! Chalets van hout, caravans, aanhangers etc. waar je heerlijk in kan vertoeven is niet mogelijk. Lex Wonen krijgt meer dan 500 mails per maand over berekeningen van caravans en woningen waar je permanent mag wonen of welke gedeeltelijk van steen zijn. Het kan allemaal maar dan wel door een gedeelte van je huidige woning te verkopen aan familie of goede vriend. Met dit geld kan je kopen wat je wil.

Recreatiewoning en maximale hypotheek

De meeste kopers van een vakantiewoning hebben een eigen woning. Dat betekend dat er een tweede hypotheek bij komt van een ander die zich inkoopt in de recreatiewoning of vakantiehuis. Stel u heeft een eigen woning met een waarde van € 400.000,- en uw hypotheek bedraagt nog € 150.000,-. U laat iemand inkopen in uw woning voor € 200.000,-. Dat is de helft van de huidige waarde. Dat geld krijg je op je rekening gestort door de notaris.

Hypotheekrente Recreatiewoning niet aftrekbaar

Let op! Koopt u een recreatiewoning dan valt deze in Box 3. Dat betekend dat de hypotheekrente van de recreatiewoning niet aftrekbaar is.

Recreatiewoning vaak goedkoper aan te kopen

Misschien denkt u dat mijn rekenvoorbeeld niet klopt omdat de aankoopprijs te laag is? Ik kan u vertellen dat met name vakantiewoningen vaak ook voor de helft van de waarde verkocht worden. Doordat mensen gaan scheiden is de prijs vaak lager. Wellicht een leuke recreatiewoning of vakantiehuis in Spanje kopen?

Recreatiewoningen zijn minder vaak in trek dan eigen woning

Er is zeker interesse voor vakantiehuisjes maar niet te vergelijken met een eigen woning. Heeft u interesse voor een recreatiewoning dan weet u nu dat onderhandelingen belangrijk zijn. Let op de regels. Gaat u scheiden en u heeft dus nog een huis? U kan pas kopen als u een huurwoning heeft en alle scheidingspapieren compleet zijn.

Recreatiewoning waar ook in de wereld

Een hypotheek om een recreatiewoning te financieren kan alleen als de woning in Nederland staat omdat de bank anders juridisch geen wapens heeft. Zoals lexwonen de overwaarde regelt heb je geen hypotheek nodig en kan je gewoon per bank en notaris de recreatiewoning kopen.

Het is mogelijk om een vakantiehuis anders ter financieren. Financieren vakantiehuis met geld van mede-eigenaar.

Stacaravans en houten chalets onmogelijk

Nogmaals, u begrijpt dat hypotheken op stacaravans onmogelijk zijn omdat de levensduur hiervan korter is dan van betonnen vakantiehuisjes. Houdt u zich aan bovenstaande regels dan kan u ons gerust bellen of mailen voor een hypotheek op een recreatiewoning.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis bouwen en aannemer niet betalen

Lees meer
Call Now Button