Menu

Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek voor de inkomstenbelasting  mag u gebruiken. Let op! U betaald tegenwoordig rente en aflossing als 1 bedrag terug aan de bank. Het bedrag aan aflossing mag u uiteraard niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

De hypotheekrente is sinds 2001 nog voor 30 jaar aftrekbaar. Voor de mensen die sinds 1 januari 2013 een hypotheek hebben is dit niet lastig. Automatisch na 30 jaar is de hypotheek geheel afgelost.

Heeft u echter een hypotheek uit bijvoorbeeld 2010 die nog geheel aflossingsvrij is dan moet u er echt aan denken dat u de hypotheekrente niet meer mag aftrekken in 2040. Doet u dat wel dan kan u bij controle alles terug betalen met een eventuele boete.

Beperking percentage aftrek

Indien je in het verleden in de hoogste belastingschijf zat ” 52% ” dan kreeg je dus 52% terug van je hypotheekrente. De overheid gaat dit geleidelijk verlagen van 52% naar 38%. Dit gebeurd in 28 jaar tijd in stapjes van 0,5%. Snel rekenen dus, dat is 14% minder aftrek over 28 jaar. In 2017 is de maximale aftrek verlaagd naar 50%.

Nieuwe leningen

Vanaf 1 januari zijn de voorwaarden verscherpt maar dat gaat altijd goed. De lening is na 30 jaar automatisch afgelost maar let op! U moet jaarlijks aan die aflossingsverplichting voldoen.

Aflossingsverplichting hypotheek

Wat betekend dat? Stel dat u uw hypotheek tijdelijk niet meer kan betalen en dat gebeurd met herhaling. In feite betekend dat dat uw recht op aftrek vervalt. Er staat nergens in de wet een grens. Er staat wel dat “ jaarlijks aan de aflossingsverplichting moet worden voldaan“.

Maandlastenbescherming prive of via werkgever

Bovenstaande problematiek kan je in grote mate oplossen door maandlastenberschermers te nemen. Vraag altijd eerst aan de werkgever of er via zijn bedrijf iets collectief geregeld is. Via werkgever is altijd goedkoper dan als wij het moeten regelen. De betaalbaarheid van uw woonlasten is echt van belang om grotere problemen met banken en fiscus te vermijden.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Alles wat je over het plaatsen van spouwmuren wil weten

Lees meer
Call Now Button