Menu

Inkopen in huis van ouders

Omdat het voor starters lastig is om een huis te kopen doet lexwonen.nl hypotheken tot 4 personen. Nieuw is de hypotheek waarbij het mogelijk is dat eigen kind met of zonder partner zich gaat inkopen in het huis van ouders. Kind wordt mede-eigenaar. Let op! Alle eigenaren en of mede-eigenaren dienen onder één dak te wonen en ingeschreven te staan bij de gemeente. Gedeeltelijk verhuren van een woning mag niet.

Ouders krijgen dan gelijk een flink bedrag aan geld op hun rekening omdat eigen kind zich inkoopt en daar gaat inwonen. Soms wordt dit gedaan voor de verzorging van de kleinkinderen en soms voor de verzorging van de ouders. Soms wordt dit gedaan zodat ouders een paar ton geld op de rekening krijgen. Kinderen worden dan mede-eigenaar van het huis van ouders. Lexwonen.nl heeft 4 opties:

  1. Samen met ouders een ander huis kopen en oude woning(en) verkopen
  2. Huis kopen met 4 vrienden allen in een hypotheek
  3. Mede-eigenaar worden van het huis van ouders of schoonouders en daar inwonen met allen een eigen hypotheekdeel
  4. Ouders verkopen tegen de WOZ-waarde de woning aan eigen kind en ouders blijven inwonen

Wilt u mede-eigenaar worden en dus met zijn allen in de huidige woning wonen? Bereken of u kan inkopen in het huis van ouders.

Hypotheek geheel of gedeeltelijk overnemen van ouders.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden


Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inkopen in huis van ouders

Inkopen in huis van ouders

Voorbeeld van mede-eigenaar worden door in te kopen in ouderlijk huis

Wilt u mede-eigenaar worden van het huis van uw ouders dan kan dat. Uiteraard is het verplicht om met zijn allen daar ingeschreven te staan en te gaan inwonen op dat adres.  Anders kan het niet, nooit!!

Ouders hebben een huis gekocht in 2010 voor € 300.000,-.  De huidige hypotheek bedraagt nog € 100.000,-. Op dit moment bedraagt de waarde € 750.000,-. Nu moet u weten dat er op een huis nooit een hogere hypotheek mag rusten dan de taxatiewaarde. Wie die hypotheek op zijn naam krijgt maakt de geldverstrekker niets uit. Als het maar niet hoger is dat 100% taxatiewaarde.

Inwonen door inkopen huis van ouders

Inkopen in het huis van ouders of schoonouders kan voor 50% van de marktwaarde. Dus zoon en schoondochter krijgen samen een hypotheek van € 375.000,-. Dit geld gaat naar de ouders toe. Ouders lossen vervolgens hun eigen deel hypotheek af of niet. Ze mogen dit geld ook gebruiken om leuke dingen mee te doen maar dan valt de hypotheekrenteaftrek voor ouders in box 3. Hypotheekrente niet aftrekbaar. Het is logisch dat de inkopers hun oude woning gaan verkopen. Wilt u van allerlei walletjes snoepen dan is dat niet mogelijk.

Inkopen in huis van ouders dan eerst naar de notaris

Ga altijd eerst naar de notaris voordat u ons de hypotheek laat regelen. Belangrijk om te weten is dat als schoonouders of ouders overlijden dat de helft van de overwaarde naar erfgenamen gaan. Dus wordt zoonlief mede-eigenaar door inkopen in de woning dan moet hij rekening houden dat zijn broer of zus recht hebben op deel overwaarde van het ouders deel. Vraag notaris.

Voordeel inkopen in huis van( schoon) ouders

Mede-eigenaar worden van een huis

Mede-eigenaar worden van een huis

Toch mogelijk om eigenaar te worden van een eigen huis.

Nadeel van ouders als kinderen mede-eigenaar zijn

Alle eigenaren blijven verantwoordelijk voor de totale hypotheekschuld. Ouders kunnen bijvoorbeeld wel afgelost hebben en geen schuld meer hebben maar als er niet betaald wordt komen ze ook bij hun aankloppen.

Inkopen in huis van ouders betekent samen goede afspraken maken. Eigenaren en mede-eigenaren van een huis moeten vooraf een goed plan maken.

Uw eigen bank doet dit niet

Uw eigen geldverstrekker laat uitsluitend iemand inkopen als het een partner is. Inkopen van eigen kind of kinderen, vrienden of familieleden kan alleen via Lexwonen.nl of partners.

Boeterente mogelijk

Het is mogelijk dat de huidige inwoner een boeterente moet betalen omdat hij gaat oversluiten naar een andere bank. Uw eigen bank doet namelijk geen mede-eigenaren toestaan die familie zijn. Ook het inkopen van 2 of 3 personen zal uw eigen geldverstrekker niet doen. Lexwonen.nl is de enige die u kan helpen.

Is uw huidige hypotheekrente lager dan de nieuwe hypotheekrente dan krijgt u geen boeterente. Overleg met uw huidige bank. Wellicht zit heeft de huidige bewoner dan hogere hypotheeklasten maar de hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor zijn de netto hypotheeklasten voor de huidige bewoner lager. Ook kan het gedeeltelijk verkopen van uw huis aan anderen een aardige pensioenpot worden. Bent u zelf starter en wilt u toch niet inkopen. Raadpleeg onze startershypotheek voor de eerste woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is het +” MOGLIJK OM MIJ TE LATEN INKOPEN IN DE WONING+” zodat ik mede-eigenaar wordt van het huis?

U kan samen met uw partner mede-eigenaar worden van het huis van uw ouders, schoonouders OF KENNISSEN. U kan met maximaal 4 personen eigenaar en mede-eigenaar worden. Lees alles in deze blog.

Zijn wij +” VERPLICHT OM MET ALLE MEDE-EIGENAREN ONDER ÉÉN DAK TE WONEN+ ” en ingeschreven te staan op dat adres?

Ja alle eigenaren dienen onder één dak te wonen. Let op dat het bestemmingsplan 100% Wonen is. Lees hier alles over wonen als mede-eigenaar samen met ouders of schoonouders. Vraag vooraf aan de gemeente of zij akkoord gaan dat jullie met 3 of 4 mede-eigenaren daar wonen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek precies?

Lees meer
Call Now Button