Menu

Je kinderen kunt bijstaan bij het afsluiten van een hypotheek

Het kopen van een huis is vandaag de dag een steeds grotere uitdaging. Niet alleen de rentes zijn gestegen, maar ook de prijzen voor een relatief eenvoudig huis zijn voor veel starters veel te hoog. Daarbij komt ook dat er in bepaalde steden flink wordt overboden, waardoor het voor deze groep mensen vrijwel onmogelijk is om een huis te kunnen bemachtigen. Toch zijn er verschillende manieren waarop dit alsnog kan. Zo kunnen je ouders bijvoorbeeld helpen bij het afsluiten van een hypotheek. Niet alleen financieel, maar ook als het gaat om advies. Speciaal daarom hebben we een aantal tips voor je, waarmee je direct aan de slag kunt.

Financiële steun bieden

De manier waarop je je kinderen natuurlijk het meeste helpt, is door ze financieel bij te staan bij het kopen van een woning. Dit kan plaatsvinden in de vorm van een schenking, waarbij je een deel van het vereiste geldbedrag aan je kinderen geeft. Met deze extra financiële middelen kunnen je kinderen een groter percentage van de woningwaarde financieren en wellicht in aanmerking komen voor gunstige hypotheekvoorwaarden. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je jaarlijks maar een bepaald bedrag belastingvrij mag schenken en hier anders een flinke som geld moet betalen. Daarbij komt ook dat wanneer je meer kinderen hebt, dit wel goed moet bespreken om ruzie en onenigheid in de familie te voorkomen.

 

Garant staan

Naast de directe steun, kun je er ook voor kiezen om als ouders garant te staan. Stel dat je in een buitenlands casino ideal een flinke som geld hebt gewonnen, dan kun je ervoor kiezen dit te schenken, maar kun je ook garant staan. Dit betekent dat je als ouder medeverantwoordelijk wordt voor de hypotheekschuld. Door garant te staan, vergroot je de kans dat je kinderen worden goedgekeurd voor een hypotheek, zelfs als ze niet voldoen aan alle krediet vereisten. Zo hoef je ze niet direct geld te geven of te lenen, maar kunnen ze wel een hypotheek afsluiten. Let wel op dat wanneer ze deze niet kunnen betalen, ook jullie als ouders aansprakelijk kunnen worden gesteld en de hypotheek (deels) op jullie kan worden verhaald.

 

Advies en begeleiding bieden

Hebben je kinderen voldoende financiële middelen, dan kan het voldoende zijn om ze alleen te voorzien van een passend advies. Als ervaren huiseigenaar kun je je kennis en expertise delen om je kinderen te helpen bij het begrijpen van de verschillende hypotheek opties, het vergelijken van rentetarieven en het onderhandelen met geldverstrekkers.  Daarnaast kun je je kinderen aanmoedigen om samen met jou hypotheekadviseurs te raadplegen. Door het gezamenlijk bijwonen van hypotheekgesprekken en het stellen van relevante vragen, kunnen ze een beter inzicht krijgen in het proces en de mogelijke valkuilen vermijden. Je kunt ook helpen bij het verzamelen en organiseren van de benodigde documenten en formulieren, zodat het hypotheekaanvraag proces soepel verloopt. Zo zijn er dus verschillende manieren waarop jij je kinderen kunt helpen bij het afsluiten van een hypotheek en dus het vinden van een geschikte woning.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Gezinshypotheek

Lees meer
Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

Lees meer

Huis bouwen en aannemer niet betalen

Lees meer
Call Now Button